Ekonomi KDV indirimi yapılan ürünler hangileri? Konutta KDV indirimi 2022

KDV indirimi yapılan ürünler hangileri? Konutta KDV indirimi 2022

Paylaş
KDV indirimi yapılan ürünler hangileri? Konutta KDV indirimi 2022

KDV indirimi yapılan ürünler, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kabine toplantısı sonrası yaptığı açıklamanın ardından araştırılmaya başlandı. Geçtiğimiz ay hayata geçirilen uygulama ile temel gıda ürünlerinde yüzde 8 olan KDV oranı yüzde 1’e düşürülmüştü. Şimdi ise konuttan temizlik ürününe kadar pek çok kalemde KDV indirimi yapılacak…

KDV indirimi yapılan ürünler arasında deterjan, sabun ve tuvalet kâğıdı gibi temel ihtiyaç malzemeleri yer alırken, konut ve arsalarda da KDV sadeleştirilmesine gidilecek. Hayatın pek çok alanında uygulamaya alınacak KDV indirimi nisan ayı başı itibariyle yürürlüğe girecek…

Haberin Devamı

KDV İNDİRİMİ YAPILAN ÜRÜNLER HANGİLERİ?

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamasına göre, temel ihtiyaç maddelerinden olan deterjan, sabun, tuvalet kağıdı, peçete, bebek bezi gibi ürünlerin KDV'sini yüzde 18'den yüzde 8'e indirilecek.

Aynı zamanda yeme içme hizmetlerinin tamamında KDV oranını yüzde 8 olacak. Böylece yeme içme hizmetlerinde halen birinci sınıf işletme, 3 yıldız ve üzeri otel gibi yerlerde uygulanmakta olan yüzde 18 KDV oranını yüzde 8'e inmiş olacak.

Sağlık Bakanlığı mevzuatı kapsamındaki tıbbi cihazların KDV'sini yüzde 18'den yüzde 8'e inecek.

Tarım sektöründe her türlü sertifikalı tohum, fide, fidan teslimlerinde KDV yüzde 1'e, süt toplama tankları gibi kimi ürünlerdeki KDV de yüzde 8'e inecek.

KONUTTA KDV İNDİRİMİ 2022

Kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada bir diğer çalışmalarının "konut ve arsalarda KDV sadeleştirmesi" olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Buna göre, satın alınan konut nerede olursa olsun, metrekaresine göre değişen aynı kademeli KDV uygulamasına tabi olacak. Yani net alanı 150 metrekareyi aşmayan konutlarda KDV yüzde 8'dir. Bu büyüklüğü aşan konutların ilk 150 metrekaresi için yine yüzde 8, aşan kısmı için yüzde 18 KDV uygulanacaktır. Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Kanunu kapsamındaki konutlarda ise 150 metrekareye kadar yüzde 1, aşan kısmı için ise yüzde 18 KDV tahakkuku yapılacaktır. Arsa ve arazilerin KDV oranını da yüzde 8'e indirerek inşaat sektörünün üzerindeki finansman yükünü azaltıyoruz." bilgilerini paylaştı.

Haberin Devamı

İHRACATÇILARA YÖNELİK DÜZENLEME

Bir diğer düzenlemenin de ihracatçılara yönelik olduğunu belirten Erdoğan, şunları kaydetti: "İmalat aşamasında ödedikleri KDV'leri istisna kapsamına alabilen ihracatçılara, bunun yerine ihracat bedelinin belli bir oranına kadar iade yapılması da bir tercih olarak sunulacaktır. Yatırım teşvik belgesi kapsamındaki işlerin KDV istisnası yöntemini değiştiriyor, turizm yatırımlarını da buna dahil ediyoruz. Yeni yöntemle imalatçılar yatırımlarını bitirdikten sonra KDV iadesi talep etmek yerine KDV ödemeden aynı işlemleri yapabilecekler.

YAT, KOTRA SATIŞLARINDA KDV YÜKSELİYOR

Ülkemize döviz kazandırılması amacıyla yabancılara satılan konut ve iş yerlerindeki istisna süresini 1 yıldan 3 yıla çıkartıyoruz. 

Haberin Devamı

Oto galericilerinin araç alım satımından elde ettikleri kar ile yat, kotra, tekne ve gezinti gemilerinin satışında halen yüzde 1 olan KDV oranını yüzde 18'e yükseltiyoruz.