Ekonomi Kişi başı 3 bin liradan başlıyor! İşte yeni tatil rotası

Kişi başı 3 bin liradan başlıyor! İşte yeni tatil rotası

Paylaş
Kişi başı 3 bin liradan başlıyor! İşte yeni tatil rotası

Pandemide daha izole bir tatil anlayışının benimsenmesiyle tekne turlarında artış olmuştu. Bu yıl ise ortak kiralanan teknelerin sunduğu maliyet avantajları tatilcileri yine tekneye yönlendirdi. Bu yıl yat turizminin yüzde 10 büyümesi bekleniyor.

Turizm sektörü pandemi nedeniyle zor bir dönemi artık geride bıraksa da pandeminin vatandaşlar üzerindeki etkileri devam ediyor. Korona yüzünden kalabalık tatiller yerine daha izole bir tatil anlayışını benimseyen tüketiciler, teknelerde yüzde 80’i aşan rezervasyon artışlarının yaşanmasına neden oldu. Tekne tatili trendinin vatandaşlar için bir alışkanlık haline geldiğini söyleyen sektör temsilcileri, son dönemde yaşanan maliyet artışlarının da ortak kiralanan teknelere olan ilgiyi artırdığını belirtiyor.

Haberin Devamı

2 MİLYAR DOLAR

Pandeminin etkisinin geçmesiyle sektörün yaralarını sarmaya hazırlandığını belirten tekne kiralama platformu viravira.co Üst Yöneticisi (CEO) Baran Yıldırım, Rusya-Ukrayna krizi nedeniyle yaşanan maliyet artışlarının tekne tatilinde artışa neden olduğunu söyledi. Yıldırım, “2021’de Türkiye’de mavi tur pazarı 600 milyon dolara yaklaşırken, saatlik ve günlük tekne kiralamaları da dahil edildiğinde toplam deniz turizmi pazarı 2 milyar dolara ulaştı. 2022’de ise yat turizmi sektörünün yüzde 10 büyümesi bekleniyor” dedi.

EKSTRA HARCAMA YOK

Tekne tatilinde fiyatların; tekne tipi, lokasyon, kişi kapasitesi, marka, model ve donanımına göre değiştiğini belirten Yıldırım, “Diğer lüks seyahat alternatifleri olan yurtdışı tur, otel ve villa tarafında yaşanan yüksek fiyat artışları tekne turizminin rekabetçi kalmasına yol açtı. 5 yıldızlı bir otelde yapacağınız 1 haftalık tatilden daha ucuza tekne tatili yapabiliyorsunuz. Ayrıca, beach (plaj) ve restoran gibi ekstra harcamalar olmuyor. Kumanya market fiyatlarıyla temin ediliyor ve tatilciler yüksek bir bütçe ayırmak durumunda kalmıyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

YÜZDE 43 ARTIŞ

Geçen yıla oranla erken rezervasyon dönemindeki satışlarda yüzde 43, satış tutarında ise yüzde 72 oranında artış sağladıklarını belirten Yıldırım, şunları söyledi: “2022 sezonunda viravira.co’dan tekne kiralamak isteyenlere Erken Rezervasyon Kampanyası kapsamında yüzde 10 indirimli tekne kiralama fırsatı sunduk ve oldukça yoğun birilgiyle karşılaştık. Bu sezon da önceki sezon gibi Göcek, Fethiye ve Bodrum destinasyonlarının ön planda olacağını belirtebiliriz. Bu bölgelere ek olarak Bozburun, Marmaris, Kaş ve Datça da rağbet gören destinasyonlar arasında yerini alıyor.”

YELKENLİLER DAHA UCUZ

Tekne tatilinde ücretler tercih edilen tekne tipi ve kişi sayısına göre değişiyor. Kişibaşı haftalık 3 bin TL’den başlayan fiyatlarla 8 kişilik bir yelkenli tekne kiralanabiliyor. Yelkenli tekneler diğer tekne tiplerine oranla daha uygun fiyatlı olduğundan sıkça tercih ediliyor. Gulet tipi teknelerde kaptan,mürettebat ve yakıt fiyata dahilken, yelkenli ve katamaran tipi teknelerde ekstra olarak sunuluyor. Örneğin kaptan ücreti günlük ortalama 150 Euro bandında. Motoryatlarda ise kaptan ve mürettebat fiyata dahil; yakıt ise ekstra ücretlendiriliyor.

Haberin Devamı

MAYIS AYINDAN EKİME KADAR

Türk turizminde genellikle tatil dönemi temmuz ve ağustos ayları olarak tercih ediliyor. Ancak daha sakin birtatil yapmak isteyenleriçin tekne tatili mayıs ve haziran alternatiflerini de içinde barındırıyor. Pek çok tatil beldesinde bu dönemde de deniz suyu istenilen sıcaklığa geliyor. Ayrıca dingin bir deniz ve boş koylar arayanlariçin deniz suyunun daha da ısındığı eylül ve ekim ayları da tekne tatili için ön plana çıkıyor. Bu aylartekne tatilinin neredeyse yarı yarıya daha ucuz olması nedeniyle ekstra bir avantaj sunuyor.

İŞTE ORTALAMA FIYATLAR

6-8 kişilik teknede kişibaşı haftalık kiralama (TL)

YELKENLİ        3.000-5.000
GULET             4.000-6.000
KATAMARAN   5.500-8.000
MOTORYAT     6.500-9.000

Haberin Devamı