Konut satışında tarihi seviye

Konut satışlarında 2025’te Cumhuriyet tarihi rekoru kırıldı: 1 milyon 688 bin 910 konut! Aralık 2025, tüm zamanların en çok konut satılan ayı olurken, ikinci el ve peşin satış adetleri de tarihi seviyelere ulaştı.
Meltem Kara
MELTEM KARA / POSTA
Yüksek kredi faizleri nedeniyle 2025’e çok da umutlu girilmese de mevduat ve altın kazancı, konutu şaha kaldırdı. Peşinciler piyasayı domine etti. Aslan payı ikinci elin olsa da sıfır konut da 500 bin barajını aştı. Güçlü veriler, 2026 için umut verdi.
Konut satışları, 2025 yılını tarihi bir rekorla kapattı. Konut alıcısı yüksek faiz dinlemedi, altın ve mevduattan getirisini alan konuta yöneldi ve 2025’te kırılması zor bir rekor seviyeye ulaşıldı. Türkiye genelinde 2025 yılında yüzde 14.3 artışla 1 milyon 688 bin 910 konut satıldı. Aralık ayında da 254 bin 777 adet satış yapıldı. Bu da tüm zamanların en yüksek aylık satış rakamı oldu. Aralıkta gelen bu rekor ile konut satışları, dip seviyelerde (yüzde 0.64) konut kredi faizleriyle kampanya düzenlenen 2020 yılındaki 1 milyon 499 bin 316 adetlik rekora bile fark atarak 2025’i zirveye yerleştirdi.
İŞTE REKORA GÖTÜREN SEBEPLER
Konut kredi faizleri 2025 yılı boyunca ortalama yüzde 3’lü seviyelerde seyretti. Kredi kullanımı dip seviyelerdeyken, bu tarihi seviyelere nasıl ulaşıldı?
- Altın, mevduat ve diğer yatırım araçlarının yüksek getirileri, kazancını cebine koyanları konuta yönlendirdi. Özellikle mevduat faizlerinde gerileme başlayınca, paranın yönü konuta çevrildi. Altın da bu tabloda çok etkili. Getiri şampiyonu altın ve gümüşünü bozduranlar, konut aldı.
- Yüksek kira bedelleri de kiracıları bütçelerini zorlayarak ev sahibi yaptı. ‘Yüksek faizle kredi kullanırım, faizler düşünce yapılandırırım’ diye düşünen kiracılar, kira ödemek yerine kredi taksiti ödemeyi seçti.
- Faizsiz finansman sistemi ile ev sahibi olanların sayısı arttı.
- Kentsel dönüşümün de bu tabloda payı var. Evi dönüşüme girenlerin küçük de olsa bir kısmı kira ödemek yerine yeni bir ev aldı. Dönüşüm maliyetini ödeyemeyecek olanlar arasında evlerini satıp başka bir şehirden ev alanlar da görüldü.
- ‘Yeni yılda fiyatlar artacak’ endişesi talebi öne çekti ve alıcı elini çabuk tuttu.
- Tüm bunların yanında 2025 boyunca konut fiyatları stabil kaldı hatta enflasyon karşısında kaybettirdi. Fiyatlar artmadı, nakit sahipleri, pazarlık ederek fiyatları bir miktar aşağı çekebildi.
100 ADETTEN 14’Ü KREDİLİ
Türkiye İstatistik Kurumu’nun dün açıkladığı konut satış istatistikleri de bu tabloyu net bir şekilde ortaya koyuyor. Önce konut alım şekillerine bakalım. Yüksek faizler nedeniyle kredili alımlar dip seviyede kalmaya devam etti ancak bir önceki yıla göre artıya geçti. Kredili alımlar, aralıkta yüzde 25.2 artarak 29 bin 149 oldu. 2025 yılında ise yüzde 49.3 artışla 236 bin 668 konut için kredi kullanıldı. Toplam konut satışları içinde kredili satışların payı aralıkta yüzde 11.4, 2025 yılında yüzde 14 olarak gerçekleşti. Yani her 100 konuttan yalnızca 14’ü için kredi kullanıldı.
NAKİT YİNE KRAL OLDU
Peşin, senetli, kampanyalı alımları ifade eden diğer satışlarda ise adet bazlı rekor kırıldı. 2025 yılında gerçekleşen diğer konut satışları bir önceki yıla göre yüzde 10.1 artarak 1 milyon 452 bin 242 oldu. Bu, tüm zamanların en yüksek diğer satış verisi. Diğer satışların payı ise yüzde 86 olarak gerçekleşti. Yani her 100 konuttan 86’sı bu yöntemlerle satıldı. Hem diğer yatırım araçlarından kazancını alan nakit sahipleri, markalı konut üreticilerinin uygun koşullu kampanyalarından yararlananlar hem de faizsiz finansman sisteminden yararlananlar diğer satışları rekora götürdü.



İKİNCİ EL DOMİNE ETTİ SIFIR 500 BİNİ AŞTI
Satış durumuna göre veriler incelendiğinde de ikinci elin piyasayı domine ettiği görülüyor. İkinci el satışlar aralıkta yüzde 16.2 artarak 158 bin 87 oldu. 2025 yılında ise yüzde 15.6 artışla 1 milyon 148 bin 124 ikinci el konut satıldı ve bu da tüm zamanların ikinci el satış rekoru oldu. İkinci elin payı yüzde 68 oldu. Sıfır konut tarafında da olumlu gelişmeler görüldü. Aralıkta yüzde 26.2 artışla 96 bin 690, 2025’in tamamında da yüzde 11.6 artışla 540 bin 786 sıfır konut satıldı. Sıfır konut satışı 2018’den sonraki en yüksek seviyesine ulaştı. Toplam konut satışları içinde ilk el konut satışlarının payı 2025 yılında yüzde 32 oldu.
YABANCILAR 21 BİN 534 EV ALDI
Yabancıya satıştaki düşüş 2025 yılında da devam etti. Yabancılara yüzde 9.4 azalışla 21 bin 534 konut satıldı. 2025’te toplam konut satışları içinde yabancılara yapılan satışın payı yüzde 1.3 olarak gerçekleşti. Bu, 2013’teki yüzde 1.1’lik orandan sonraki en düşük rakam. Ancak aralık ayındaki toparlanma da dikkat çekti. Aralıkta yabancıya satışta yüzde 5.1 artış oldu ve 2 bin 541 konut satıldı. Yıl genelinde en fazla konut sırasıyla 7 bin 989 ile İstanbul, 7 bin 118 ile Antalya ve 1800 ile Mersin’de satıldı. En fazla konut satışı sırasıyla 3 bin 649 ile Rusya, 1878 ile İran ve 1541 ile Ukrayna vatandaşlarına yapıldı.
TAPUDA AĞIRLIK ERKEKLERDE
2025 yılında alınan konutların sahiplerine bakıldığında erkekler öne çıktı. 1 milyon 688 bin 910 konutun 930 bin 984’ü erkekler, 616 bin 570’i kadınlar üzerine tescil edildi. 26 bin 806 konut ortak satın alınırken, 114 bin 550 konut diğer (tüzel ve yabancı) alımlardan oluştu.
2026 İÇİN BEKLENTİLER NE?
Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Ziya Yılmaz: 2026 yılında 1. el konut satışlarının, 2. el satışlardaki artış hızına daha fazla yaklaşacağını öngörüyoruz. Ruhsat verileri de bu beklentiyi destekliyor. Önümüzdeki dönemde BDDK’nın konut kredilerine yönelik kısıtları kaldırması özellikle 1. el konut talebini destekleyecek önemli bir adım olacaktır.
Gayrimenkul Girişimcisi Hakan Bucak: Kamu arsasında özel sektör işbirliği, markalı konut projelerinde sosyal konuta pay ayrılması, sosyal kiralık konut üretimi gibi modeller için pilot uygulamalara başlamalı ve başarısına göre genele yaymalıyız. 2025 konutta satış yılıydı, 2026 da üretim yılı olmalı.
Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği (AYİDER) Başkanı Hakan Şişik: 2026’da da özellikle yılın ikinci yarısında altın ve gümüş yatırımcısının elindekileri bozdurmasıyla yeniden konuta yönelim olacaktır. 2026 yılında maliyetlerde enflasyonla orantılı bir nebze olsun düşüş bekliyoruz.
Luxera GYO Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Taş: Bu rekor, sektörümüz açısından 2026 yılında yaşanacak güçlü bir canlanmanın ilk sinyallerini verdi. Bu rekorda son 13 ayda yüzde 50 seviyesinden yüzde 38 seviyesine gerileyen politika faizinin önemli bir etkisi oldu. 2026 yılında da bu etkinin devam etmesini, konuta olan ilginin daha da artmasını bekliyoruz.
Aynur Kanbur'un failleri yakalandı! Katil cinayeti itiraf etti: 'Dansözlük yapması gururuma dokunuyordu'
Ölü bulunan Sibel'in annesi ile 2 kardeşi tutuklandı
CHP İstanbul İl Başkanlığı seçimine hile karıştırıldığı iddiası! Duruşmada ara karar açıklandı
İlk gurbetçi konvoyu Kapıkule’de! Farklı yüzler, benzer hikayeler: 6 ay orada, 6 ay burada
Kemal Kılıçdaroğlu'ndan ihraç mesajı: Kirli olanların tamamının işine son vereceğiz




