Ekonomi Konutta çifte müjde

Konutta çifte müjde

Paylaş
Konutta çifte müjde

Ev hayali kuranlar için eylül ayında peş peşe iki uygulama devreye girecek. Bunlardan ilki dar gelirli vatandaşı ilgilendiren ve 81 ilde uygulanacak olan 150 bin adetlik sosyal konut projesi. İkincisi ise Emlak Konut önderliğinde inşaat firmalarının başlatacağı düşük faizli konut kampanyası olacak. Böylece ev ve kira fiyatlarında düşüş hızlanacak. Kentsel dönüşümde ise kredi, faiz ve kira destekleri artırılacak. Bilal Emin Turan'ın haberi...

Yüksek kira ve konut fiyatları son günlerde en çok öne çıkan konular arasında yer alıyor. Merkez Bankası’nın son verilerine göre konut fiyat endeksi 10 aydır rekor kırıyor. Haziran itibarıyla endeksteki yani ortalama konut fiyatlarındaki artış yüzde 160’ı aşmış durumda. Türkiye genelinde ortalama metrekare fiyatı 13 bin liraya yükseldi. Yani, 100 metrekare bir konutun ortalama fiyatı 1.3 milyon lira oldu. İstanbul’da ortalama metrekare fiyatı ise 21 bin 328 liraya yükseldi.

Haberin Devamı

MALİYET VE FIRSATÇI ETKİSİ

Fiyatların artmasında arzın yetersiz olmasını fırsata çevirenlerin etkisi göz ardı edilemez. Tüm dünyada emtia fiyatlarındaki aşırı yükselmenin maliyetlere yansıması da diğer bir neden. Hükümet bu olağanüstü artışları frenlemek için Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut seferberliğini başlatmaya hazırlanıyor. İstanbul Esenler’de kentsel dönüşüm konutlarının tanıtımı kapsamında dün bir araya geldiğimiz Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, hem sosyal konutlarla hem de konut sektörüyle ilgili önemli mesajlar verdi.

UZUN VADELİ ARSA SATIŞI

Bakan Kurum, 81 ili kapsayacak 150 bin sosyal konut projesinin detaylarının eylül ayı içerisinde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından açıklanacağını söyledi. Alt gelir grubunun ev sahibi olacağını aktaran Kurum, ilk defa gençlere de bu konutlardan kontenjan ayrıldığını belirtti. Evi olmayanlara, kendi evlerini yapmaları için uzun vadeli arsa satışının da yapılacağını belirten Kurum, eylülde ayrıca Emlak Konut koordinesinde, orta ve üstü tüm inşaat firmalarının katılacağı düşük faizli ve avantajlı fiyatların sunulacağı yeni bir konut kampanyası başlatılacağının müjdesini verdi.

Haberin Devamı

FİYAT ARTIRIP İNDİRENE SIKI TAKIP

Yeni kampanyada ‘önce fiyat artırıp sonra indirim yapmak’, ‘faiz indirimlerini fiyata yansıtmak’ gibi fırsatçılığa müsaade etmeyeceklerini dile getiren Bakan Kurum, “Kampanya süresince hiç artış yapılmayacak. Bunun takibini Emlak Konut ve bakanlığımız yapacak” dedi. Sosyal konut açıklamasıyla kira ve konut fiyatlarının düşüşe geçtiğini belirten Kurum, “Eylüldeki kampanyayla fiyatlar daha da düşecek” diye konuştu. Emlak Konut GYO en son Haziran 2020’de ‘Hayallerini Erteleme Türkiye’ kampanyasıyla yüzde 5 peşinat, yüzde 10 indirim ve 2 yıl ödemesiz dönem sunmuştu.

KREDİ,FAİZ VE KİRA DESTEĞİ ARTIYOR

Riskli binaların yeniden inşa edilmesi halinde konut sahibine 400 bin liraya kadar kredi veriliyordu. Kredi faizinde de 400 baz puanlık indirim söz konusuydu. Bakan Kurum, kredi tutarının 600 bin liraya, kredi faiz desteğinin ise 600 baz puana yükseltileceğini söyledi. Riskli yapının dönüşümünde ayrıca 18 aya kadar kira yardımı veriliyor. Kira yardımı illere göre değişmekle birlikte 1.150 liraya kadar çıkıyordu. Kurum, 15 Eylül itibarıyla bu tutarda yüzde 30 artışa gidileceğini ve kira yardımının 1.500 liraya yükseleceğini söyledi. Kurum, belediyelere de yüzde 50’ye kadar faiz desteği verileceğini vurguladı. Bu desteklere ilave olarak, kentsel dönüşüm kapsamında inşa edilen binalar, vergi ve harçlardan muaf tutuluyor. Katma Değer Vergisi (KDV) ise yüzde 1 olarak uygulanıyor.

Haberin Devamı

3 MİLYON KONUTUN DÖNÜŞÜMÜ TAMAMLANDI

YÜZDE 66’SI RİSK ALTINDA

Dün aynı zamanda yıkıcı 17 Ağustos depreminin 23’üncü yıldönümüydü. “Deprem bugün Türkiye’nin baş etmesi gereken en önemli sorunudur” diyen Kurum, “Ülkemizin yüzde 66’sı deprem riski altında ve nüfusumuzun yüzde 71’i de bu alanlarda yaşıyor. Her depremde şunu gördük; deprem değil sağlıksız binalar can alıyor. Ülkemizde sağlıklı yapı stoğunu artırmak için TOKI’yle, 2002 yılında başlattığımız planlı kentleşme ve konut seferberliğiyle 20 yılda 1 milyon 170 bin konut ve işyeri yaptık” dedi.

Haberin Devamı

350 BİNİ DE DEVAM EDİYOR

2012’de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaptığı “Bedeli ne olursa olsun dönüştüreceğiz” açıklamasını hatırlatan Kurum, “Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu hedef, kentsel dönüşümde ülkemiz için bir milat oldu. Bakanlık olarak bugüne kadar, 3 milyon konutun dönüşümünü tamamladık. Şu anda 81 ilimizde 350 bin konutun dönüşümüne hızla devam ediyoruz. Her yıl 300 bin konut acil dönüştürülmeli. Hedefimiz, 2035’e kadar kentsel dönüşüme girmemiş hiçbir bina bırakmamak” dedi.

6.8 MİLYON RİSKLİ YAPININ 1.5 MİLYONU ACİL DÖNÜŞTÜRÜLMELİ

Türkiye’de mevcut durumda 6.8 milyon riskli yapı olduğuna dikkat çeken Murat Kurum, bu riskli yapılardan 1.5 milyonunun acil dönüşmesi gerektiğine işaret etti. Istanbul’daki yapılar hakkında da bilgi veren Bakan Kurum, “Istanbul’umuzda bulunan 1.3 milyon riskli konuttan da 230 bininin acil dönüşmesi şart. Deprem riskini azaltmak için, Istanbul’da bugüne kadar 300 bin konutun dönüşümünü tamamladık. Toplam büyüklüğü 412 milyon metrekare olan 188 farklı alanda kentsel dönüşüm çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Fikirtepe, Kartal, Gaziosmanpaşa, Üsküdar başta olmak üzere Istanbul’un tüm ilçelerinde yürüttüğümüz çalışmalarla; şu anda sahada sürdürdüğümüz 140 bin konutluk dönüşüm projesiyle bu güzel şehri her geçen gün depreme daha hazır hale getiriyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

ASBESTLİ GEMİ TARTIŞMASI

Bakan Kurum, Izmir’e geleceği belirtilen ve asbest taşıdığı için tartışmalara neden olan gemiyle ilgili soru üzerine, şöyle dedi: “Gemide 9.2 ton asbest olduğu belirtiliyor. Bu oran kanunlara uygun. Ancak gemi karasularımıza girmeden kontrolden geçirilecek. Eğer belirtilen miktardan fazla asbest varsa geldiği yere geri gönderilecek” ifadelerini kullandı.

EN BÜYÜĞÜ ESENLER’DE

Bakan Kurum, Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu ve TOKI Başkanı Ömer Bulut’un da katıldığı basın toplantısında Esenler’de kentsel dönüşüm kapsamında tamamlanan 2 bin 30 konutun 19 Ağustos’ta (yarın) Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından, törenle sahiplerine teslim edileceğini de söyledi. Esenler’de Türkiye’nin en büyük kentsel dönüşüm projesinin yürütüldüğünü belirten Kurum, bu projenin dünyaya da örnek olacağını söyledi. Kurum, “Esenler’e kazandıracağımız 60 bin konut projesi kapsamında ilk etapta 4 bin 941 konutun inşasına başlamıştık. Bunlardan 2 bin 30’unu tamamladık ve teslim etmeye hazır hale getirdik. 2 bin 833 konutumuzu da yılsonuna kadar tamamlayıp hak sahiplerine teslim edeceğiz” diye konuştu.