EkonomiKonya'da ihracat üssü

Konya'da ihracat üssü

Paylaş
Konya'da ihracat üssü

Dünyanın önde gelen hızlı tüketim ürünleri şirketlerinden Unilever, Türkiye’deki yatırımlarını genişletmeye devam ediyor.

Bu kapsamda şirketin Konya’daki Omo, Domestos ve Cif gibi markalarının üretildiği fabrikasının kapasitesi artırıldı. Toz deterjan üretimine yapılan son yatırım, Unilever’in Konya’dan ihracat yaptığı ülke sayısını 33’ten 39’a çıkardı. Böylece Konya fabrikasından çıkan ürünler, güzellik ve sağlık ürünlerinde Libya’dan Orta Asya ülkelerine, ev bakım ürünlerinde ise Şili’den Avustralya’ya kadar dünyanın dört bir yanına ulaşıyor.

Haberin Devamı

Konya’daki fabrikayla ilgili bilgi veren Unilever Türkiye Ülke Başkanı Ali Fuat Orhonoğlu, “Konya’daki ikinci fabrika yatırımımız olan ev bakım, güzellik ve sağlık ürünleri fabrikamız, tedarikçileriyle birlikte 350 milyon Euro’luk bir yatırımla 2017’de faaliyete geçti. 300 bin metrekareyi aşan bu tesis, açıldığından bu yana üretim kapasitesini yüzde 30 artırdı. Bu yıl, 9.5 milyon Euro değerindeki yeni hat yatırımımızla ihracat üssü olma hedefimizi güçlendirdik” dedi. Orhonoğlu, fabrikanın, Unilever’in dünyadaki ev bakım fabrikaları arasında ikinci en büyük fabrika olduğunu söyledi.

YÜZDE 30’U GÜNEŞTEN

Konya fabrikasının, tesis çatısında ve sahalarında 2024’te 4.5 milyon Euro’luk bir yatırımla bir güneş enerjisi santrali (GES) kuruldu. Bu yatırımla yıllık 7 bin MWh elektrik üretilerek fabrikanın toplam enerji ihtiyacının yüzde 30’u bu enerji ile karşılanıyor. Konya Fabrikası’nın sıfır atık sahaya gönderme politikası ile tam uyum içinde çalışarak üretilen tüm atıkların geri dönüştürüldüğünü de belirten Orhonoğlu, “2021 yılında devreye alınan Çamur Güneş Kurutma tesisi ile üretilen ton başına atık miktarı yüzde 66 oranında azaltılarak atık yönetimi çalışmalarına büyük destek sağlanıyor” dedi.

Haberin Devamı

TÜRK MÜHENDİSLERİN BAŞARISI

Türk mühendislerin başarısı ve yüksek teknoloji yatırımıyla dikkat çeken Konya fabrikasının birçok alanda örnek bir fabrika olduğunu belirten Orhonoğlu, “Örneğin, Konya tesisimizde enerji verimliliği için bir yapay zeka projesi uyguladık. Unilever ve MEXT işbirliğiyle hayata geçirilen Dijital Kule projesi, toz deterjan üretiminde yapay zeka teknolojisi kullanarak üretim verimliliğini artırmayı ve bunu yaparken de sürdürülebilirliği ileriye taşımayı amaçladı. Bu yenilikçi çözüm sayesinde yıllık doğalgaz tüketiminde yüzde 6’lık bir azalma sağlanıyor ve çevreye salınan 760 ton karbondioksit önlenecek” diye konuştu.

20 MARKAYLA HER EVDE EN AZ 1 ÜRÜN

Türkiye’de 100 yılı aşkın süredir faaliyet gösterdiklerini ve her evde en az 1 ürünlerinin bulunduğunu söyleyen Ali Fuat Orhonoğlu, şunları söyledi: “Bugün, 20 markamızla Türkiye’deki hemen her haneye ulaşıyoruz. Tekirdağ Çorlu, İstanbul Tuzla ve Konya’daki 4 fabrikamızla Türkiye’de güçlü bir üretim ekosistemi oluşturduk. Konya tesisi, Türkiye’deki hızlı tüketim ürünleri sektöründeki en büyük yatırım olmaya devam ediyor ve Unilever, Türkiye’de piyasadaki ürünlerinin yüzde 90’ını yerel olarak üretiyor. Geçen yıl 150 milyon doları aşan ve son 5 yılda 720 milyon doları aşan ihracatla, ulusal ekonomiye önemli bir döviz girişi sağlıyoruz.”

Haberin Devamı