Ekonomi Kredi oranları düştü, gözler konut fiyatlarında

Kredi oranları düştü, gözler konut fiyatlarında

Paylaş
Kredi oranları düştü, gözler konut fiyatlarında

Emlakçılar, kredi faiz oranlarındaki düşüşün konut almayı cazip hale getirdiğini söyledi

İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, kredi faiz oranlarındaki düşüşün konut almayı cazip hale getirdiğini, fiyat artışına yakalanmak istemeyen alıcıların elini çabuk tutması gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

Güleroğlu, konut kredilerinde çok uygun bir döneme girildiğini, faizlerin önemli oranda düştüğünü, ancak konut fiyatlarında henüz beklenen artışın görülmediğini Belirtti.

İkinci el emlak piyasasının 2009 yılından bu yana durgun seyrettiğini anlatan Güleroğlu, yeni yapılan konutlarda ise talebin bugüne kadar canlı olduğunu bildirdi.

Merkez Bankası’nın faiz oranlarındaki indiriminin ardından, kredi faizlerinde de önemli düşüşlerin yaşandığına dikkat çeken Güleroğlu, konut kredilerindeki oranların yüzde 0,8’e kadar gerilediğini ifade ederek, "Faizler yılın sonuna doğru düştüğü için 2012’de beklediğimiz oranda canlanma olmadı. 2013’te hem piyasanın daha canlı hem de insanların alım gücünde bir artış olacağını düşünüyorum" dedi.

Haberin Devamı

Güleroğlu, ev alacak olanlara elini çabuk tutması tavsiyesinde bulunduklarını ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Konut kredisi faizlerinin tekrar 2006 yılındaki seviyelerine gelmesi, ev almak isteyenleri beklentiye soktu. Yeni faiz oranlarına tüketicilerin büyük ilgi gösterdiğini biliyoruz. Emlak komisyoncularının da işlerinde hareketlilik başladı. Konut kredisi faizlerinin düşmesi demek, aslında ev fiyatlarının yükselmesi anlamına geliyor. Ev fiyatlarında yeniden yukarı yönlü bir hareket var. Fiyatlar halen çok artmadı. Talep böyle devam ederse konut fiyatlarında yüzde 15-20 civarında bir artış öngörüyoruz. Talep fazla olursa fiyatlar daha da artar. Alım için en uygun dönemdeyiz."

-"Kentsel dönüşüm yasası tedirgin ediyor"-

Güleroğlu, bir süre önce yürürlüğe giren kentsel dönüşüm yasasında "2002’den önce yapılan binaların kentsel dönüşüm kapsamına alınacak" hükmünün ikinci el konutlarda tedirginliğe sebep olduğunu ileri sürdü.

Konunun açıklığa kavuşması gerektiğini vurgulayan Güleroğlu, "Herkes ’acaba benim evim de bu kapsama girer mi?’ endişesi taşıyor. Bu konuda açıklama yapılması gerekiyor. Hangi bölgelerin, hangi binaların kapsama alınacağı soru işaretlerinin giderilmesi gerekiyor. Bu tedirginlik giderilirse piyasa daha da canlanır" diye konuştu.

Haberin Devamı

-"İnşaatlarda hareketlilik artacak"-

Emlak piyasanın 2005-2006 yıllarında yaşadığı canlanmanın 2013 yılı ikinci yarısından sonra yeniden yakalanabileceğine işaret eden Güleroğlu, inşaat şirketlerinin önceki konut projelerinden ellerinde çok fazla stok bulunmadığını, bu nedenle yeni projelere kısa sürede başlanacağını ifade etti.

İzmir’de özellikle Mavişehir-Çiğli bölgesinde inşaat hareketliliğinin gözlendiğini, alım gücünün yükselmesiyle birlikte lüks konuta olan talebin de arttığını vurgulayan Güleroğlu, "İzmir’de 1 milyon 300 bin liraya daireler var. İyi de alıcı buluyor. Tek sıkıntı arsa fiyatları. İzmir’de arsa fiyatları çok yükseldi. Bir çok yatırımcı bina yapmak yerine arsaya yatırım yaptı" dedi.

Ali Rıza Karasu - AA