Ekonomi Kriptoda büyük çöküş

Kriptoda büyük çöküş

Paylaş
Kriptoda büyük çöküş

Kripto para piyasaları son günlerin en büyük düşüşünü yaşıyor. Dün yüzde 10’un üzerinde değer kaybeden Bitcoin, bir ara 28 bin doların altına geriledi. Bu son 1.5 yılın dip seviyesi. Ethereum’daki kayıp yüzde 20’yi aştı. Binance Coin, Ripple, Solana, Cardano, Dogecoin ise yüzde 20’nin üzerinde değer kaybetti. Bazı alt coinlerdeki kayıp yüzde 30’u aştı. Değer kaybından önce ilk 10’da yer alan LUNA ise yüzde 97 oranında eridi. Kripto paraların toplam piyasa değeri 1 günde 294 milyar dolar düşerek 1 trilyon 454 milyar dolardan 1 trilyon 160 milyar dolara indi.

En büyük sabitcoin Tether de gelişmelerden etkilenerek 1 doların altında işlem görmeye başlamıştı. Tether’den piyasadaki paniği düşürmek için yapılan açıklamada, coinin 1 dolar karşılığında satılmaya devam edileceği belirtildi.

Haberin Devamı

BINANCE HAREKETE GEÇTİ

10 Mayıs’ta Terra ekosistemine ait ABD dolarına sabitli en büyük coinlerden UST’nin yoğun satış baskısı görmesi ve piyasa değerinin 6 milyar dolar eriyerek 12.8 milyar dolara düşmesi sonucu kripto para borsası Binance, hem UST hem de LUNA içi harekete geçti. Platform, söz konusu iki coinin çekim işlemlerini geçici olarak askıya aldı.

ENFLASYON VE UST ETKİSİ

Kriptodaki düşüşlerde iki faktör etkili oldu:

1) ABD’de nisan ayı enflasyonu yüzde 8.3 ile yüzde 8.1’lik beklentiyi aştı. Enflasyondaki yükseliş Fed’in beklenenden daha sert sıkılaşma (faiz artırımı) adımları atacağına dair beklentiyi artırdı. Fed’den beklenen adımlar gelirse faiz daha sert artarken, piyasadaki dolar likiditesi daha hızlı çekilecek. Bu yüzden riskli varlıklardan kaçış hızlanıyor.

Haberin Devamı

2) Dolara endeksli ve değeri 1 dolarda sabit kalması gereken TerraUSD (UST) 0.29’a kadar indi. Yani 1 dolar olması gereken 1 Terra 0.29 dolara düştü. Terra ağının kripto parası LUNA’da ise kayıp yüzde 97’yi buldu.

LUNA geçen ay 120 dolar seviyesindeydi. Terra’nın arkasındaki güç LUNA Vakfı. LUNA Vakfı’nın rezerv para olarak kullandığı Avalanche (AVAX) da yüzde 20’nin üzerinde düşüşle 28 dolara indi. Bu kadar bilinen ve popüler bir projede yaşanan kriz piyasa genelinde satışları tetikledi.