EkonomiMadeni yağ sektörü ithal ürünlere de düzenleme istiyor

Madeni yağ sektörü ithal ürünlere de düzenleme istiyor

Paylaş
Madeni yağ sektörü ithal ürünlere de düzenleme istiyor

Madeni yağ sektöründe, yerli üretim hız kazanırken, stratejik sektörlerde de yerli ürün kullanımı artıyor.

Madeni Yağ ve Petrol Ürünleri Sanayicileri Derneği (MAPESAD) Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Koçak, sektörde şu anda 130 civarında firmanın faaliyet gösterdiğini, 100 ülkeye ihracat yapıldığını belirterek, yerli firmalarının hem tesislerinin hem de ürün kalitelerinin, Avrupa ve Amerika’da faaliyet gösteren madeni yağ firmalarından hiçbir farkı olmadığını söyledi. Koçak, Türkiye’nin coğrafi konumundan dolayı bir fason ülkesi olma yolunda ilerlediğini ifade etti.

Haberin Devamı

HAKSIZ REKABETİN ÖNÜNE GEÇER

Madeni yağ sektörünün Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) denetimine girmesinin ardından mevzuatla getirilen bazı şartların sadece Türkiye’de üretilen madeni yağları kapsadığını belirten Koçak, “Fakat ithal edilen madeni yağlarda bu şartlar aranmıyor. Bundan dolayı ithalatın bazı avantajları oluyor. İthalata da getirilecek aynı yükümlülükler, hem haksız rekabeti önler hem de cari açığa olumlu faydaları olur. Eşit şartlarda bir rekabet ortamı istiyoruz. Türkiye’deki üreticinin aleyhine olan haksız rekabetin getirdiği durumu ortadan kaldırmak zorundayız” dedi.

AYNI ŞARTLAR OLMALI

Yerli üreticilerin EPDK tarafından lisans alabilmek için bazı şartları olduğunu söyleyen Koçak, şöyle konuştu: “Birincisi TSE belgesi almak zorundayız. Alınan belgeler için her yıl TSE’ye belli bir ücret ödüyoruz. İkincisi, yıllık cirodan bir katılım payı ödüyoruz. Üçüncüsü, yıllık ciro üzerinden teminat mektubu vermek zorundayız. Bunların hepsi bize ciddi maliyet oluşturuyor. İthal edilen ürünlerde ise bu yükümlülükler yok. Biz diyoruz ki ya bizden de bunları kaldırın ya da onlara da aynı yükümlülükler getirilsin.”

Haberin Devamı

ÜRETİM 1 MİLYON TONA ÇIKTI

Türkiye’deki madeni yağ sektörünün Avrupa ile aynı kalitede hatta bazı noktalarda daha iyi olduğunun altını çizen Koçak, “Türkiye’de üretim bugün 1 milyon tona çıktı. Bu ürünler arasında çok özel ve katma değerli ürünler de var. Mesela demiryollarında kullanılan yağı Türkiye yıllarca ithal ederken artık ülkemizde üretilebiliyor. Bu noktada kamu da özel sektörle çok güzel işbirlikleri yapıyor. Ayrıca savunma sanayisinde kullanılan yağlarla ilgili olarak da çok önemli çalışmalar yapılıyor. Son derece stratejik ürünler” diye konuştu.

DÜZCE’YE 25 MİLYON DOLARLIK YENİ FABRİKA

Aynı zamanda Koçak Speedol’ün Yönetim Kurulu Başkanı olan Tayfun Koçak, firmalarının yeni hedefleri hakkında da bilgi verdi. Düzce Gümüşova’da yaklaşık 50 bin metrekare açık arazi üzerine yeni fabrika yatırımı yaptıklarını söyleyen Koçak, şunları söyledi: “13 bin metrekarelik alanı tamamlandı ve 2-3 ay içinde üretime başlayacağız. Yaklaşık 25 milyon dolar yatırım bedeline sahip ve tamamı bitene kadar 35 milyon doları bulabilir. Burada yen, ürünler de üreteceğiz. Öncelikle aerosol üretimi yapacağız. Bunun yanında yangın söndürücülüğü ile ilgili yangın köpüğü işi radarımızda var.” Koçak, 30 ülkeye ihracat yaptıklarını, son dönemde ABD’ye yönelik çalışmalarını hızlandırdıklarını da sözlerine ekledi.

Haberin Devamı