Ekonomi Markalar bu numarayı yemiyor! Sahte takipçi çöplüğü

Markalar bu numarayı yemiyor! Sahte takipçi çöplüğü

Paylaş
Markalar bu numarayı yemiyor! Sahte takipçi çöplüğü

Instagram, Facebook ve Twitter'da sahte takipçi satın almak moda haline geldi. Milyonları aşan takipçisi olduğu görülen hesapların büyük çoğunluğu organik değil. Bu da markaların yaptırdığı detaylı analizlerde ortaya çıkıyor. Bu tür hesaplarla ‘markalarla işbirliği yapar ve para kazanırım’ diye düşünüyorsanız boşuna zahmet etmeyin. Kimse yutmuyor. // Murat Gülderen - POSTA

Takipçi sayısı fazla olan sosyal medya hesapları daha fazla itibar görmeye başlayınca ortalık sahte takipçi çöplüğüne döndü. 1 milyon takipçisi olan bir hesabın beğenme sayısı 15 binin altında kalıyorsa anlayın ki o hesapta bir anormallik var. Bu da en iyimser tablo. Böylesine yoğun takipçisi olup da beğeni sayısı 100’lerde kalan ünlü isimler de bir hayli fazla. Ancak sahte takipçi görüntü dışında hiçbir işe yaramadığı gibi markaların gözünde itibarı da sarsıyor.

Haberin Devamı

KİŞİYE GÖRE DEĞİŞİYOR

Uluslararası siber güvenlik şirketi Prodaft Kurucusu Koryak Uzan, sahte takipçiler, markaların bunlara karşı aldıkları önlemler ve hızla artan Instagram saldırıları ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Siyasi kimliği olan 1 milyon takipçili kişi ile aynı takipçi sayısına sahip sanatçının ya da aktivistin beğeni sayısının eşit oranlarda olamayacağına dikkat çeken Uzan, “Biri 230 bin beğeni alırken diğeri 15 binde kalabiliyor. Bu rakamlar hesabın organik olduğunu gösterir” dedi.

NELERE BAKILIYOR?

Markalarla işbirliği yapmak için takipçi sayısının tek başına yeterli olmadığını anlatan Koryak Uzan, sistemi şöyle anlattı:

“Takipçi sayısı yüksek olduğunda markalarla masaya oturma ihtimali artıyor. Takipçilerin sahte olması durumunda uzun soluklu işbirliği mümkün değil. Marka kısa sürede hedef kitlesine ulaşıp ulaşmadığını anlıyor. Yani yalnızca takipçiye değil, etkileşime, post sayısına, yoruma, beğeniye, izlenmeye bakıyorlar. Kimin sahte kimin gerçek olduğunun farkındalar. Hesap büyümelerini ölçen programlar mevcut.”

Haberin Devamı

RİSKLİ TERCİH

Sosyal medya mecralarının da sürekli bir kural değişikliğine gittiğine dikkat çeken Uzan, şu bilgileri verdi:

“Örneğin bir süre sonra sayfanız başarılı oldu. Ancak satın alınan kontrolsüz takipçi sebebiyle sayfanıza yaptırım uygulanabilir. YouTube, Twitter ve Instagram bunları tespit ettiği anda doğrudan takipçileri siliyor. Dahası sistematik olarak bu takipçiler üzerinden haksız şikayet ve spam bildirimleri olursa hesabı askıya alıyor ya da silebiliyor. Dolayısıyla takipçi satın alma meselesi sosyal medyayı iş olarak gören bir insan için riskli bir tercih.”

'PARA KAZANACAĞIM' DİYE ELDEKİ BULGURDAN OLMAYIN

Koryak Uzan, özellikle Instagram üzerinden para kazanma vaatleriyle hergün yüzlerce kişinin hacker tuzaklarına düştüğüne de vurgu yaparak şu uyarılarda bulundu:

BUNLARA DİKKAT!

En sık kullanılan yöntem sahte mesaj gönderimi. ‘Hesabınız bir telif hakkı ihlali nedeniyle rapor edildi. Bununla ilgili resmi cevabınızı vermek için aşağıdaki linke tıklayınız’ deniliyor. Tıkladığınızda hesap ele geçiyor. Ele geçen hesaplardan ayrıca sahte dekontlar paylaşılıyor.

Haberin Devamı

Örneğin, ‘Teşekkürler, sayende 10 bin liram 70 bin lira oldu’ deniliyor. Oradaki linke de tıklandığında tuzağa düşmüş oluyorsunuz. Dolandırıcıların diğer bir avı ise firma hesapları. Ele geçirilen hesaptan firmanın ürünleri ‘büyük indirim’ adı altında story’den paylaşılıyor.

IBAN hesabına para yatıranlara ürün gönderileceği belirtiliyor ama IBAN’a para yatırdıktan sonra dolandırılmış oluyorsunuz. Yüksek takipçili herhangi bir hesap çalınmışsa o hesap üzerinden de daha çok yatırım dolandırıcılığı yapılıyor. Eğer hesabı hacklenen kişi bir akademisyen, kadın hakları savunucusu ya da bir sivil toplum örgütü temsilcisi ise bu kişinin güvenilirliği kullanılarak bir yardım kampanyası başlatılıyor.

Bu tarz hacklenmelerin neredeyse tamamı Instagram’ın güvensizliği değil, kişilerin aldatılmasından kaynaklanıyor. ÂInstagram asla insanları bir siteye yönlendirip kullanıcı adı ve parolası istemez.

Haberin Devamı

Instagram hesabını geri almak için herhangi bir ücret ödemek gerekmiyor. Instagram bu konuda hesabı çalınanları yönlendiriyor.