Ekonomi Marketçilerin poşet için istediği yeni fiyata karşı öneri: Para vatandaşın cebine girecek!

Marketçilerin poşet için istediği yeni fiyata karşı öneri: Para vatandaşın cebine girecek!

Paylaş
Marketçilerin poşet için istediği yeni fiyata karşı öneri: Para vatandaşın cebine girecek!

Kasada 25 kuruşa satılan platik poşetler için yeni fiyat talep eden marketçilere bir tepki de Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu'ndan geldi. 'Madem amacımız doğayı korumaktı' diyen Ağaoğlu, marketlerin değil tüketicinin para kazanacağı dikkat çeken bir öneri sundu.

Posta.com.tr/ Büşra Özbelli Her plastik poşet için kasada 25 kuruş ücret tahsil eden marketçiler poşet fiyatının 75 kuruş olmasını talep ediyor. Posta.com.tr'ye konuşan Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, çevreyi koruma amacıyla başlatılan uygulamayı marketçilerin kötüye kullanmaya başladığını belirtti. Ağaoğlu ayrıca, tüketicinin cebine para girmesini sağlayacak bir öneride bulundu.

Haberin Devamı

Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, "Bu marketler de çok oluyor artık. Plastik poşetin maliyetini tüketiciye yükleyip üzerinden para kazanmaya çalıştıkları ortada. Marketlerde plastik poşetlerin paralı yapılmasının amacı insanları daha az plastik poşet tüketimine yöneltmek. Böylece çevre kirliliğinin önlenmesine katkı sağlanacaktı. Poşetler parayla satılınca çevreye atılmıyor mu? Atılıyor." dedi.

Aydın Ağaoğlu, platik ham madde fiyatlarının düşmesine rağmen marketçilerin zam talebinde bulunduğunu söyledi.

Plastik poşetler marketlere kiloyla satılır, kalınlıklarına göre maliyeti değişir. Plastik ham madde fiyatları yaklaşık yüzde 30-35 civarında düştü. Son birkaç aydır plastik ham madde fiyatlarında düşü var. Dolayısıyla maliyetleri de azaldı. Buna rağmen fiyat yükseltmek istemelerini ben 'Bu marketler de çok oluyor artık' diyerek karşıladım.

Haberin Devamı

Ağaoğlu, "Madem doğayı korumayı hedefliyoruz o halde bizim görüşümüz şöyle" diyerek önerisini anlattı.

"Marketlerin plastik poşetleri parayla satması yerine parayla satın alması uygulansın ki tüketici de kullandığı poşetleri biriktirip geri götürdüğünde bir karşılık elde edeceğini düşünerek poşetleri doğaya bırakmasın. Bilindiği üzere poşetler geri dönüşümde ham madde olarak defalarca kullanılabiliyor. Tüketici biriktirdiği poşetleri markete götürecek. Diyelim ki poşetleri sayısına göre 10 liradan geri aldılar; tüketici markette on liralık alışveriş yapacak. Böylece poşetler geri dönüşüme gider. Çevre de kazanır ekonomiye katkı da sağlanmış olur. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'mız zaten depozito uygulamasını da hayata geçiriyor." ifadelerini kullandı.

Çevreyi kirletenlerin aslında plastikler değil onu doğaya rastgele bırakan insanlar olduğunu söyleyen Ağaoğlu, "Tüketicinin bilinçli davranıp bunları çevreye bırakmak yerine geri dönüşüme aktaracak şekilde hareket etmesi durumunda, hem çevre kazanacaktır hem de ithal ürün olan plastik ham maddesi tüketimi azalacaktır. Böylece ekonomik olarak da ülkemiz kazançlı çıkacaktır." dedi.

Haberin Devamı

3.8 MİLYAR LİRA TASARRUF SAĞLADI

Bakanlık verilerine göre, uygulamayla 4 yılda, plastik poşet kaynaklı 550 bin ton plastik atığın oluşumu ve 23 bin ton sera gazı salımı engellendi. Plastik poşet kullanımındaki azalma ile Türkiye’de plastik poşet üretimi için gerekli plastik ham madde ithali de düştü ve yaklaşık 3.8 milyar TL tasarruf sağlandı.