Ekonomi Melek yatırımcılara büyük destek

Melek yatırımcılara büyük destek

Paylaş
Melek yatırımcılara büyük destek

Türkiye'de özellikle son yıllarda melek yatırımcılık kavramı iş dünyasının ilgisini çekmeye başladı

Türkiye’de melek yatırımcılık ile ilgili bilgi veren İletişim Stratejileri ve Girişimcilik Uzmanı Remzi Durmuş; Kamunun da desteklemeleri ile birlikte melek yatırımcılarımız artmaya başladı. En büyük desteği de Hazine Müsteşarlığı sağladı. Önceden yaptığınız yatırımların yüzde yüzü kendi cebinizden çıkıyordu. Şimdi Hazine Müsteşarlığı’ndan alacağınız lisans ile Hazine’nin lisanslı melek yatırımcısı oluyorsunuz.

Girişimcilere yaptığınız yatırımların % 75’i vergiden düşüyor. Eğer gelen proje, KOSGEB, TÜBİTAK veya Sanayi Bakanlığı onayıyla geliyorsa o zaman % 100’ü vergiden düşüyor. Bugün Hazine’nin lisansını alan 101 tane melek yatırımcı var. Bu sayının 5 yıl sonra 600’e ulaşması bekleniyor. Tabii, sadece melek yatırımcılar lisanslanmıyor, melek yatırım ağları da lisanslanıyor. Bu yasa ile birlikte yeni melek yatırım ağlarımız da oluşmaya başladı.

Girişimci şirketin yatırım alabilmesi için, şirket gelirinin yıllık 5 milyon TL’den fazla olmaması, aynı zamanda AŞ statüsünde olması, en fazla 50 çalışının olması ve başka şirketlerin kontrolünde olmaması gerekiyor.

Sistemin oturmasıyla birlikte girişimcilerimiz iş planlarını hayata geçirebilmek için daha fazla muhatap bulacaklar. Burada önemli bir kıstas var. Genel anlamda ifade edecek olursak, kamu daha çok katma değeri yüksek olan inovatif projeleri destekliyor. Girişimcilerimiz biraz daha katma değeri yüksel olan girişimleri planlamaları gerekiyor.


Haberin Devamı