Ekonomi Memur emeklisinin zam farkı perşembe hesapta

Memur emeklisinin zam farkı perşembe hesapta

Paylaş
Memur emeklisinin zam farkı perşembe hesapta

2.4 milyon memur emeklisi, dul ve yetim ile vazife malullerinin temmuz ayı zam farkı 28 Temmuz Perşembe günü hesaplara yatacak. Toplam ödeme 6.4 milyarı aşacak. En düşük fark tutarı 1.788 lira olacak.

Emekli ve memurun maaş artışı 4 Temmuz’da açıklanan ilk 6 aylık enflasyona göre kesinleşmişti. Buna göre; memur ve memur emeklisinin maaşına yüzde 41.69 oranında zam yapılmıştı. Bu hesap yapılırken toplu sözleşme zammı ve ilk 6 ayda oluşan enflasyon farkı baz alınmıştı. Yani enflasyon, ilk 6 ayda ek zamla yüzde 7.5 olarak belirlenen toplu sözleşme zammının 34.85 puan üzerinde gerçekleşmişti.

Haberin Devamı

YÜZDE 41.69 ORANINDA ARTMIŞTI

Enflasyon farkı artı ikinci yarı için geçerli olacak yüzde 7’lik sözleşme zammı toplamıyla memur ve memur emeklisine yapılacak kümülatif yüzde 41.69 oranı netleşmişti. Öte yandan SSK ve Bağkur emeklilerinin toplu sözleşme görüşmesi bulunmuyor. Ocak ve temmuz aylarında enflasyon ne çıkarsa söz konusu emeklilerin alacağı zam da o oranda oluyor. Bu yüzden SSK ve Bağkur emeklilerine ilk 6 ayda oluşan yüzde 42.35’lik zam uygulandı.

1-5 TEMMUZ’DA ESKİ MAAŞ YATTI

SSK ve Bağkur emeklilerinin zamlı maaşları 17 Temmuz itibarıyla yatmaya başlamıştı. Ödemeler 28 Temmuz’a kadar devam edecek. Buna karşılık her ayın 1-5’i arasında maaş çeken memur emeklisi, hesaplar yetişmediğinden zam farkını alamamıştı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı dün merakla beklenen tarihi açıkladı. Buna göre; 1 Temmuz itibarıyla hak edilen zam farkları 28 Temmuz Perşembe günü hesaplara geçecek.

Haberin Devamı

TOPLAMDA 6.4 MİLYARI AŞIYOR

Yine Emekli Sandığı kapsamındaki malul, vazife malulü, dul ve yetim aylığı alanlar da zam farklarını aynı tarihte çekecek. Bu kapsamda toplam 2 milyon 385 bin 799 kişiye 6 milyar 447 milyon 227 bin 858 lira fark ödemesi yapılacak. Farklar aylık alınan banka ve PTT şubelerinden çekilebilecek. Bazı emekliler maaşı her ay, bazıları ise üç ayda bir alıyor. Buna göre farklar şu şekilde yatacak:

ÜÇ AYLIK ALANLARDA DURUM

  • Aylıklarını her ay alanlara; temmuz ayı olmak üzere 1 aylık tutarında.
  • Aylıklarını üçer aylıklar halinde almakta olanlardan;
  • Mayıs-haziran-temmuz döneminde aylık alanlara; temmuz ayı olmak üzere 1 aylık tutarında
  • Haziran-temmuz-ağustos döneminde aylık alanlara temmuz ve ağustos ayları olmak üzere, 2 aylık tutarında
  • Temmuz-ağustos-eylül döneminde aylık alanlara; temmuz, ağustos ve eylül ayları olmak üzere, 3 aylık tutarında fark yansıtılacak.