Ekonomi Memur ve emekli maaşlarına enflasyon zammı ne kadar olacak? Enflasyon açıklaması sonrası temmuzda zam oranı kaç olur?

Memur ve emekli maaşlarına enflasyon zammı ne kadar olacak? Enflasyon açıklaması sonrası temmuzda zam oranı kaç olur?

Paylaş
Memur ve emekli maaşlarına enflasyon zammı ne kadar olacak? Enflasyon açıklaması sonrası temmuzda zam oranı kaç olur?

Memur ve emekli maaşına temmuz ayında toplu sözleşmede belirlenen oranın yanı sıra enflasyon farkı kadar da zam yapılacak. Bunun için yılın ilk 6 ayında oluşan enflasyon oranları baz alınacak. Ocak, şubat, mart ve nisan ayı enflasyon oranlarının açıklanmasının ardından mayıs ayı enflasyon rakamları da 3 Haziran’da TÜİK tarafından açıklandı. Şimdi, milyonlarca memur ve emekli maaşlarına yapılacak zamma ilişkin araştırma yapıyor…

Memur ve emekli maaşına yapılacak zammın belli olması için artık sadece haziran ayı enflasyon rakamlarının açıklanması kaldı. Yılın ilk 4 ayına ilişkin enflasyon verileri geçtiğimiz aylarda açıklanmıştı. TÜİK son olarak mayıs ayı enflasyon verilerini de kamuoyu ile paylaştı. Buna göre TÜFE'de (2003=100) 2022 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre %2,98, bir önceki yılın Aralık ayına göre %35,64, bir önceki yılın aynı ayına göre %73,50 ve on iki aylık ortalamalara göre %39,33 artış gerçekleşti. Peki, enflasyon açıklaması sonrası memur ve emekli zam oranı kaç olur?

Haberin Devamı

MEMUR VE EMEKLİ MAAŞINA ENFLASYON ZAMMI GELECEK Mİ?

Memur ve emekli maaşlarına yapılacak zam için memur sendikaları ve hükümet sözcüleri 2021 Haziran ayında 6. Dönem toplu sözleşmesine imza attı. Yapılan sözleşmeye göre yaklaşık 13 milyon memur ve emeklinin maaşını 2022 yılının ikinci 6 ayı için yüzde 7 oranında zammın yanı sıra enflasyon farkı oranında da zam yapılmasına karar verildi.

Yılın ilk 5 aylık enflasyon verileri, TÜİK tarafından mayıs ayı enflasyonunun açıklanmasıyla belli oldu. Memur ve emekli maaşına yapılacak zam için artık sadece haziran ayı enflasyonunun açıklanması kaldı.

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan verilere göre,

Ocak ayı tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık yüzde 48,69 aylık yüzde 11,10 oranında arttı.

Şubat ayı tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık yüzde 54,44 aylık yüzde 4,81 oranında arttı.

Haberin Devamı

Mart ayı tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık yüzde 61,14 aylık yüzde 5,46 oranında arttı.

Nisan ayı tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık yüzde 69,97 aylık yüzde 7,25 oranında arttı.

Mayıs ayı tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık yüzde 73,50 aylık yüzde 2,98 oranında arttı.

ENFLASYON AÇIKLAMASI SONRASI ZAM ORANI KAÇ OLUR?

Memur ve emekli maaşlarına yapılacak zam oranı mayıs ayı enflasyon oranının açıklanmasıyla şekillenmeye başlandı. Zammın netleşmesi için haziran ayı enflasyon rakamları beklenirken yılın ilk 5 aylık enflasyon rakamlarına göre bugün itibariyle SSK ve Bağ Kur emeklisine yapılacak zam yüzde 35.64, memur ve memur emeklisine ise yüzde 35.14’e ulaştı.