Ekonomi Memur ve emekli zammı şimdiden yüzde 30'u aştı

Memur ve emekli zammı şimdiden yüzde 30'u aştı

Paylaş
Memur ve emekli zammı şimdiden yüzde 30'u aştı

Memur ve emeklinin maaş zammını tayin eden enflasyonla ilgili dün önemli bir veri daha açıklandı. Buna göre; ilk 4 ayda memur ve memur emeklisi için yüzde 24.2 fark oluştu. Memura ayrıca yüzde 7 toplu sözleşme zammı ödenecek ve toplam zam yüzde 30’u aşacak. SSK ve Bağkur emeklisi de şimdiden yüzde 32’ye yakın zammı garantiledi.

Memur ve emeklilerinin maaşında her yıl ocak ve temmuz aylarında artış oluyor. Bu artışı belirleyen en önemli faktör ise 6’şar aylık enflasyon verileri. Bunun yanında memur ve memur emeklisi iki yılda bir imzalanan toplu sözleşme zammı da alıyor. SSK ve Bağkur emeklisinin maaşı ise 6 aylık sürede enflasyon oranında artıyor. Memur ve emeklinin maaşına 1 Ocak’tan geçerli olmak üzere 2021’in son 6 aylık (temmuz-aralık) döneminde ortaya çıkan enflasyona göre zam yapılmıştı.

Haberin Devamı

OCAKTA NEYDİ?

Memur ve memur emeklisinin yüzde 5’lik ocak ayı toplu sözleşme zammına yüzde 2.5’lik ilave yapılmış, böylece toplam zam yüzde 30.95’e çıkmıştı. SSK ve Bağkur emeklisinin zam oranı da 6 ayda oluşan enflasyona göre yüzde 25.46 olarak gerçekleşmişti. Yine ocak ayında en düşük SSK ve Bağkur emekli maaşı da 1.500 liradan yüzde 66.6 artışla 2 bin 500 liraya yükseltilmişti. Şimdi ise temmuz ayında yapılacak zam oranı merak edilmeye başlandı.

YÜZDE 31.7’YE ÇIKTI

Temmuzda maaşlara yapılacak zamla ilgili dün Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından önemli bir veri daha açıklandı. TÜİK’in açıklamasına göre nisan enflasyonu yüzde 7.25 oldu. Enflasyon ocakta aylık yüzde 11.1, şubatta yüzde 4.81, martta ise yüzde 5.46 olarak gerçekleşmişti. Böylece ilk 4 aylık kümülatif hesapla enflasyon yüzde 31.7 olarak gerçekleşti.

Haberin Devamı

KURBAN BAYRAMI ÖNCESİ İKRAMİYE

Hükümet, 30 Nisan 2018’de emeklilere, dul ve yetimlerine her yıl iki dini bayram öncesi 1.000’er lira ikramiye verilmesini kararlaştırmıştı. Ödemeler o tarihten beri aralıksız devam ediyor. Yaklaşık 13.5 milyon emekli, dul ve yetim için ek gelir niteliğinde olan ikramiye geçen yıl enflasyona yakın bir oranda artırılarak 1.100 liraya çıkarılmıştı. Ramazan Bayramı’ndan önce ikramiyeler hesaplara yatmıştı. Temmuzda zamla birlikte Kurban Bayramı ikramiyesi de ödenecek. Kurban Bayramı 9 Temmuz’da. Bayram ikramiyesinin 4-8 Temmuz tarihlerinde emeklilerin hesabına geçmesi bekleniyor.

SSK VE BAĞKUR’LUYA DİREKT YANSIYOR

İlk 4 ayda oluşan yüzde 31.7’lik enflasyon oranı, SSK ve Bağkur emeklilerinin de en az bu oranda zam alacağını ortaya koyuyor. Mayıs ve haziranda enflasyon ayrı ayrı yüzde 1 çıkarsa bu zam yüzde 34.3, yüzde 2 çıkarsa yüzde 37, yüzde 3 çıkarsa da yüzde 40’ı bulacak. Bir başka deyişle mayıs ve haziranda enflasyon tahminleri ne kadar aşarsa, maaş artışları o oranda yükselecek.

TABAN MAAŞLARA ETKİSİ

Ocak, şubat, mart ve nisanda açıklanan mevcut rakamlara göre (yüzde 31.70); en düşük SSK (2000 yılı öncesi) emekli maaşı 3 bin 293 liradan 4 bin 336 liraya yükselecek. En düşük memur emekli maaşı ise şu anda oluşan enflasyon farkıyla 4 bin 176 liradan 5 bin 478 liraya, en düşük memur maaşı da 5 bin 220 liradan 6 bin 848 liraya çıkacak. Ayrıca 65 yaş aylığı da şu anki rakamlara göre 1.084 liradan 1.422 liraya yükselecek. Temmuzun ilk haftasında zam oranı kesinleşecek.

Haberin Devamı

FARK ARTI YÜZDE 7 TOPLU SÖZLEŞME ORANI

Memurun son zam pazarlığı 2021’de yapılmıştı. Bu kapsamda memur ve memur emeklisi temmuzda yüzde 7 toplu sözleşme zammı alacak. Bu yılın ilk yarısı için memura yüzde 2.5’lik ek zamla birlikte yüzde 7.5’lik toplu sözleşme zammı verilmişti. Enflasyon temmuzda sözleşme zammını ne kadar geçerse, o oranda fark yansıtılacak. Dün itibarıyla bu fark yüzde 24.2’ye (31.7-7.5) ulaştı. Yüzde 7’lik toplu sözleşme zammı artı fark ile şimdiden olası maaş artışı yüzde 31.2’yi buluyor. Tabii bu hesap mayıs ve haziran ayında enflasyonun eksi çıkmayacağı varsayımına dayanıyor. Enflasyonda mayıs itibarıyla düşüş öngörülüyor. Bu düşüşe rağmen geri kalan iki ayda enflasyon eksi olmayıp sıfır dahi çıksa yüzde 30’un üzerinde zam garantilenmiş olacak.

Haberin Devamı

SEYYANEN SEÇENEĞi GÜNDEMDE

En düşük emekli maaşı ocakta 1.500 liradan, 2 bin 500 liraya çıkmıştı. Bu maaşın 2 bin 750-3 bin liraya yükseltilmesi bekleniyor. Emekli maaşı düzenlemesinden 800 bin kişi faydalanacak. Bu konudaki müjdenin de önümüzdeki günlerde açıklanması bekleniyor. Bir ihtimal de yüksek enflasyona karşı emeklinin alım gücünü korumak için temmuzda seyyanen zam yapılabileceği yönünde. Böyle bir durumda toplam zammın yüzde 40-50 arasında olabileceği hesaplanıyor.