Ekonomi Merkez Bankası faiz kararı ne olur? Aralık ayı faiz kararı beklentisiyle ilgili flaş açıklama

Merkez Bankası faiz kararı ne olur? Aralık ayı faiz kararı beklentisiyle ilgili flaş açıklama

Paylaş
Merkez Bankası faiz kararı ne olur? Aralık ayı faiz kararı beklentisiyle ilgili flaş açıklama

TCMB aralık ayı faiz kararı ile ilgili takvim belli oldu. 2022 yılının son faiz kararının açıklanacağı aralık ayı faiz kararı beklentisiyle ilgili pek çok görüş ortaya atıldı. Son olarak politika faizini 150 baz puan düşüren Merkez Bankası, faizleri yüzde 9’a indirdi. Peki Merkez Bankası faiz kararı ne olur? İşte Aralık ayı faiz kararı beklentisiyle ilgili açıklama…

Merkez Bankası faiz kararı, dolar ve altın yatırımcılarının yakından takip ettiği konular arasında yer alıyor. Kasım ayında politika faizini 150 baz puan düşeren Merkez Bankası, faizi yüzde 9'a çekti ve tek haneye indirdi. Aralık ayında alınacak kararla birlikte yıl sonu faiz beklentisi merak ediliyor.

Haberin Devamı

MERKEZ BANKASI FAİZ KARARINI NE ZAMAN AÇIKLAYACAK?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) 22 Aralık 2022 Perşembe günü toplantı yaparak faiz kararını açıklanması bekleniyor.

MERKEZ BANKASI’NIN FAİZ KARARI BEKLENTİSİ

Faiz kararına ilişkin Para Politikası Kurulu'ndan (PPK) yapılan açıklamada faiz indirim sürecinin sona erdiği vurgulandı.

Kurul açıklamasında şunları paylaştı:

"Kurul, mevcut politika faizinin küresel talebe ilişkin artan riskleri dikkate alarak yeterli düzeyde olduğunu değerlendirmiş, ağustos ayında başlatılan faiz indirim döngüsünün sonlandırılmasına karar vermiştir.

Fiyat istikrarının sürdürülebilir bir şekilde kurumsallaşması amacıyla TCMB’nin tüm politika araçlarında kalıcı ve güçlendirilmiş liralaşmayı teşvik eden geniş kapsamlı bir politika çerçevesi gözden geçirme süreci devam etmektedir.

Haberin Devamı

Değerlendirme süreçleri tamamlanan kredi, teminat ve likidite politika adımları para politikası aktarım mekanizmasının etkinliğinin güçlendirilmesi için kullanılmaya devam edilecektir."

YILSONU ENFLASYON TAHMİNİ

TCMB piyasa katılımcılar anketini paylaştı. Yılsonu dolar tahmini 19,54'e geriledi. Enflasyon tahmini ise 68,06'ye yükseldi.

YILLIK ENFLASYON BEKLENTİLERİ

Katılımcıların cari yılsonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 67,78 iken, bu anket döneminde yüzde 68,06 olmuştur. 12 ay sonrası TÜFE beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 37,34 iken, bu anket döneminde yüzde 37,47 olmuştur. 24 ay sonrası TÜFE beklentisi ise aynı anket dönemlerinde sırasıyla yüzde 21,17 ve yüzde 20,76 olarak gerçekleşti.

FAİZ BEKLENTİLERİ

Katılımcıların BİST Repo ve Ters-Repo Pazarı'nda oluşan cari ay sonu gecelik faiz oranı beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 11,25 iken, bu anket döneminde yüzde 9,47 olmuştur. TCMB bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı cari ay sonu beklentisi de bir önceki anket döneminde yüzde 11,22 iken, bu anket döneminde yüzde 9,00 olarak gerçekleşti.

DÖVİZ KURU BEKLENTİLERİ

Katılımcıların cari yıl sonu döviz kuru (ABD Doları/TL) beklentisi bir önceki anket döneminde 19,82 TL iken, bu anket döneminde 19,54 TL olmuştur. 12 ay sonrası döviz kuru beklentisi ise aynı anket dönemlerinde sırasıyla 23,61 TL ve 23,35 TL olarak gerçekleşmişti.

Haberin Devamı

GSYH BÜYÜME BEKLENTİLERİ

Katılımcıların GSYH 2022 yılı büyüme beklentisi bir önceki anket döneminde olduğu gibi bu anket döneminde de yüzde 5,1 olarak gerçekleşmiştir. GSYH 2023 yılı büyüme beklentisi ise bir önceki anket döneminde yüzde 4,2 iken, bu anket döneminde yüzde 4,1 olarak gerçekleşmiştir.

KASIM AYI ENFLASYON ORANI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) her ayın başında bir önceki aya ilişkin verileri paylaşıyor. Bu sebeple kasım ayı enflasyonunun 5 Aralık 2022 Pazartesi günü saat 10.00'da açıklayacağı söylenebilir.

Kasım ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından kira artış oranı da ortaya çıkacak. Enflasyon verisi aynı zamanda emekli ve memur zam oranı için aralık ayı öncesi son tabloyu gösterecek.

24 AY SONRASI ENFLASYON BEKLENTİLERİ

2022 yılı Kasım ayı anket döneminde, katılımcıların 24 ay sonrasına ilişkin olasılık tahminleri değerlendirildiğinde, TÜFE'nin ortalama olarak yüzde 28,63 olasılıkla yüzde 15,00 – 18,99 aralığında, yüzde 38,30 olasılıkla yüzde 19,00 – 22,99 aralığında, yüzde 15,76 olasılıkla ise yüzde 23,00 – 26,99 aralığında artış göstereceği öngörülmektedir.

Haberin Devamı