Ekonomi Merkez Bankası faiz kararı ne zaman ayın kaçında açıklanacak? 2022 Ocak ayı PPK toplantısı faiz kararı ne olur?

Merkez Bankası faiz kararı ne zaman ayın kaçında açıklanacak? 2022 Ocak ayı PPK toplantısı faiz kararı ne olur?

Paylaş
Merkez Bankası faiz kararı ne zaman ayın kaçında açıklanacak? 2022 Ocak ayı PPK toplantısı faiz kararı ne olur?

Merkez Bankası faiz kararı yılın ilk haftasında en çok merak edilen konular arasına girdi. Geçtiğimiz aylarda TCMB faiz indirimi kararı almıştı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı kur korumalı TL vadeli mevduat sisteminin hayata geçirilmesinin ardından 2022 Ocak ayı PPK toplantısı faiz kararının ne olacağı da piyasalar tarafından yakından takip ediliyor.

Merkez Bankası tarafından açıklanan faiz kararı hem altın hem de döviz piyasasında hareketliliğe neden oluyor. Bu nedenle de her ay düzenlenen Para Politikası Kurulu Toplantısı ve toplantıdan çıkacak kararlar merakla bekleniyor. Aralık ayında yapılan son PPK toplantısında para politikası faizleri 100 baz puan düşürülerek faizler yüzde 14’e gerilemişti. Şimdi ise gözler 2022 Ocak ayı PPK toplantısı faiz kararına çevrildi…

Haberin Devamı

MERKEZ BANKASI FAİZ KARARI NE ZAMAN AYIN KAÇINDA AÇIKLANACAK?

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından kamuoyu ile paylaşılan takvime göre, Ocak 2022 Para Politikası Toplantısı (PPK) 20 Ocak Perşembe günü yapılacak. Merkez Bankası faiz kararının da toplantının ardından saat 14.00’te açıklanması bekleniyor.

2022 YILI PARA VE KUR POLİTİKASININ TEMEL ÇERÇEVESİ

1. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) temel amacı fiyat istikrarını sağlamak ve sürdürmektir. Hükümetle birlikte belirlenen orta vadeli enflasyon hedefi yüzde 5 olarak korunmuştur. Para politikası, enflasyonu bu hedefe kademeli olarak yaklaştıracak şekilde oluşturulacaktır.

2. 2022 yılında, enflasyon hedeflemesi rejiminin fiyat istikrarının sürdürülebilir bir zeminde oluşmasını sağlayacak şekilde uygulanmasına devam edilecektir.

Haberin Devamı

3. TCMB'nin temel politika aracı bir hafta vadeli repo ihale faiz oranıdır.

4. TCMB zorunlu karşılıkları fiyat istikrarı ve finansal istikrar amaçları doğrultusunda destekleyici bir araç olarak kullanacaktır. Bu çerçevede, 2022 yılında Rezerv Opsiyon Mekanizması tamamen sonlandırılacak, yabancı para yükümlülüklerin maliyetleri artırılırken, Türk lirası mevduat gelişimini destekleyecek mekanizmalar önceliklendirilecektir.

5. TCMB, fiyat istikrarı açısından destekleyici bir unsur olan finansal istikrarı da gözetmeye devam edecektir. Bu kapsamda, TCMB 2022 yılında, parasal aktarım mekanizmasının sağlıklı işleyişini sağlamak ve makro finansal istikrara ilişkin riskleri sınırlamak amacıyla, elindeki politika araçlarını en etkin şekilde kullanacaktır.

6. Dalgalı döviz kuru rejimi sürdürülecek ve döviz kurları, serbest piyasa koşullarında, arz ve talep dengesine göre oluşacaktır.

7. Para politikasının etkinliği ve finansal istikrar açısından TCMB döviz rezervlerinin güçlendirilmesi amaçlanmaktadır. TCMB 2022 yılında da piyasa koşullarının uygun olması durumunda rezervlerini artırmaya devam edecektir.

8. TCMB, 2022 yılında şeffaflık, öngörülebilirlik ve hesap verebilirlik ilkeleri doğrultusunda politika iletişimine ve veri paylaşımına devam edecektir.

Haberin Devamı