Merkez'den enflasyona sıfır tolerans

Merkez Bankası yılda 4 kez enflasyon raporu açıklıyor. Bu raporlar enflasyon tahmini için de bir rehber oluyor. İlk rapor 7 Şubat’ta açıklanmış ve Merkez Bankası, yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 21’den yüzde 24’e çıkarmıştı.
Gazete Haberi
ŞUBATTA 3 PUAN ARTIRMIŞTI
Yılın ikinci raporu dün açıklandı. Toplantıda konuşan Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, yıl sonu enflasyon hedefini, tahmin aralığı yüzde 19-29 olmak üzere, yüzde 24’te sabit bıraktıklarını duyurdu. Karahan, enflasyonu düşürmek için ne gerekiyorsa yapmaya devam edeceklerini söyledi.
FAİZLE TALEP DENGELENDİ
Sıkı duruş mesajını yineleyen Karahan, “2026 yıl sonu için yüzde 12 olan enflasyon tahminimizi de koruduk. Enflasyonun 2027 yılında yüzde 8’e geriledikten sonra orta vadede yüzde 5 seviyesinde istikrar kazanmasını hedefliyoruz. Para politikasındaki sıkı duruşumuzu, enflasyonda kalıcı düşüş ve fiyat istikrarı sağlanana kadar kararlılıkla sürdüreceğiz” dedi. Karahan, son dönemde alınan önlemlerle (faiz artışı gibi) talebin dengelendiğini, emtia (petrol, doğalgaz, bakır, gümüş) fiyatlarındaki düşüşün dezenflasyon sürecini desteklediğini vurguladı.
KARTLI HARCAMALAR İVME KAYBINA İŞARET
Kartla yapılan harcamaların tüketimde ivme kaybının devamına işaret ettiğini söyleyen Karahan, şöyle konuştu: “Talep koşullarının yılın kalanında daha ılımlı olacağını ve kur geçişkenliğini sınırlayacağını öngörüyoruz. Talep koşullarındaki gelişmelerin dezenflasyon sürecini olumsuz etkilemesi durumunda, gerekli önlemleri alacağımızı tekrar vurgulamak isterim. Emtia fiyatlarındaki düşüş kalıcı olursa kur kaynaklı yukarı yönlü etkinin bir kısmını telafi edebileceğini değerlendiriyoruz.”
BEKLENTİ HİÇ DÜZELMESE BİLE YÜZDE 30-31 OLUR
Karahan, enflasyonda bir katılık olduğunu çok düşünmediklerini ifade ederek, “Yani enflasyonun görünümünde bir bozulma olduğunu düşünmüyoruz. Şu anda zaten baktığımızda ana eğilim göstergeli yüzde 30’luk bir enflasyonu ima ediyor. Yani yüzde 30, yüzde 31 civarında bir enflasyonu ima ediyor. Bu şu demek; beklentiler hiç düzelmese, bundan sonra talep koşulları bozulmasa şu anki haliyle zaten enflasyon yüzde 30 civarında gidecek gibi” dedi.
ZİRAİ DON NASIL ETKİLEYECEK?
Nisan ayında yurt genelinde yaşanan zirai don olayına dikkat çeken Fatih Karahan, “Zirai don hadisesi önümüzdeki dönem için, başta meyve olmak üzere, işlenmemiş gıda fiyatları üzerinde yukarı yönlü riskleri artırdı. Bu gelişme gıda fiyatları üzerindeki baskıyı artırabilir. Zirai don hadisesinden en çok etkilenen 16 ürünün tüketici sepetindeki payı yüzde 1.5 civarında” dedi.
DÖVİZDEKİ ANİ HAREKETİN NEDENİ ORTAYA ÇIKTI
19 Mart’ta dövizde ani bir yükseliş yaşanmıştı. Kurdaki bu geçici hareketlilikle ilgili soruyu da yanıtlayan Karahan, şunları söyledi: “Yurt dışı bankaların Türk bankalarıyla yapacakları işlemleri belirledikleri limitler var. Yani yurt dışı bankalar, Türk bankalara limit koyuyor. 19 Mart günü bu limitler çok hızlı bir şekilde doldu. Bunun neticesinde döviz kurunda kısa bir süreli ama ani bir yükseliş yaşandı. O gün döviz işlem hacmi tarihsel ortalamanın çok üzerindeydi. Geçmiş 10-15 yılda gerçekleşen en yüksek işlem hacminin birkaç katı miktardaydı.
-
Kurban derileri sulama kanalında yüzüyor! 'Çıplak ayakla gezmeyin' uyarısı
-
Havlu ile yola fırladı, sürücüler ne yapacağını şaşırdı
-
Gaziosmanpaşa Belediyesi AK Parti'ye geçti! Eray Karadeniz belediye başkanvekili seçildi
-
Otobüsü durduran magandalar 'Yapmayın bayan var' uyarısına rağmen dehşet saçtı!
-
Bakan Tunç, Ferdi Zeyrek'in ölümüyle ilgili bilirkişi raporunu açıkladı