Ekonomi Milyonlar nefes alacak! Borçlara af geliyor: 5 bin liranın altındaysa...

Milyonlar nefes alacak! Borçlara af geliyor: 5 bin liranın altındaysa...

Paylaş
Milyonlar nefes alacak! Borçlara af geliyor: 5 bin liranın altındaysa...

Meclis'e gönderilen sağlık torba kanun teklifi ile GENEL SAĞLIK SİGORTASI (GSS) prim borçlarının bir kısmı siliniyor. Borcun kalan kısmı için ödeme kolaylığı sağlanıyor.

Genel Sağlık Sigortası (GSS) 2012’den beri uygulanıyor. Sigortalı çalışmayan, anne, baba veya eş üzerinden sağlık hizmeti alamayan kişiler, zorunlu olarak GSS kapsamına dahil ediliyor. GSS’si olan kişiler, bu yıl ayda 150.12 lira prim ödeyip kendisi ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler için sağlık hizmetlerinden yararlanabiliyor. Ödeme gücü olmayanların primini ise devlet karşılıyor. Ancak ödeme gücü olduğu halde yatırılmayan primler borç olarak birikiyor.

Haberin Devamı

MİLYONLAR NEFES ALACAK

İşte şimdi sağlık çalışanlarının özlük ve mali haklarını iyileştiren ve Meclis’e sunulan teklifle GSS borcu olan milyonlarca vatandaşa nefes aldıracak bir düzenleme yapılıyor. Buna göre; GSS prim borçlarının bir kısmı siliniyor. Borcun kalan kısmı için ödeme kolaylığı sağlanıyor. Sağlık sigortasından yararlanamayan kişiler, kanun tasarısının yasalaşması halinde borcunun yüzde 50’sini peşin ya da taksitle öderse, kalan borcu silinecek. Eğer borç tutarı 5 bin liranın altındaysa borcun tamamı silinecek.

HAKTAN KİMLER YARARLANACAK?

31 Aralık’a kadar GSS borcu bulunanlar kapsamda olacak. Sağlık Bakanlığı’na bağlı sağlık tesislerinde sağlık hizmeti alan ve herhangi bir sebeple sağlık sigortasından yararlanamayan kişiler yeni düzenlemeden yararlanacak. Bağkur’lular bu imkandan faydalanamayacak. Kanun teklifinin yasalaştığı tarihten itibaren 1 yıl içinde borcun yüzde 50’sinin peşin veya taksitle ödenmesi halinde geriye kalan yüzde 50’lik borç silinecek.

Haberin Devamı

5 BİN LİRANIN ALTINDAYSA...

Bu kanun teklifinin yasalaşmasıyla birlikte borç tutarı 5 bin liranın altında ise borcun tamamı silinecek. Borcun yarısının 5 bin liranın altında olması durumunda ise 5 bin liranın tamamı silinecek geri kalan kısım ise tahsil edilecek. Borcunu peşin ödeyenler hakkındaki davalar düşecek. Taksitle ödemek isteyenler için ise ödeme bitince davalar düşecek.

YIL SONUNA KADAR HAK TANINMIŞTI

Bu arada GSS sistemi kapsamında bulunan ve prim borcu olanların 31 Aralık 2021’de dolan sağlık hizmetinden bedava yararlanabilme süreleri 1 yıl daha uzatılmıştı. Konuyla ilgili Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete’de yayımlanmıştı.

Buna göre prim borcu nedeniyle bedava sağlık hizmeti alamayacak vatandaşlara ve bakmakla yükümlü yakınlarına, Sağlık Bakanlığı’na bağlı sağlık tesisleri ile üniversite hastanelerinde 31 Aralık 2022’ye kadar sağlık hizmeti verilecek.