Ekonomi Milyonlarca anneye kreş yardımı

Milyonlarca anneye kreş yardımı

Paylaş
Milyonlarca anneye kreş yardımı

Çalışan annelere SGK, İŞKUR ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından verilen ‘kreş’ desteklerinin aylık tutarı 10 bin lirayı buluyor.

Türkiye’de 15 yaşın altında çocuğa sahip yaklaşık 3.5 milyon çalışan anne bulunuyor. Devlet, kadınların istihdama katılımını kolaylaştırmak için sigortalı çalışan annelere ve çalışmak isteyen annelere ‘kreş yardımı’, ‘eğitimli bakıcı parası’, ‘bakım desteği’ ‘kurumsal çocuk bakımı projesi’ gibi başlıklar altında ödemeler yapıyor. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, İşkur ve SGK üzerinden verilen bu ‘kreş’ desteklerinin aylık tutarı 10 bin lirayı buluyor.

Haberin Devamı

5 YAŞINA KADAR

‘Kurumsal çocuk bakımı projesi’ kapsamında 2 yıl boyunca 100 Euro (1.583 lira) ödeme yapılıyor. 0-60 (5 yaşına kadar) aylık çocuklarını kreş, anaokulu veya gündüz bakımevine gönderen sigortalı çalışan ve aylık kazancı brüt asgari ücretin iki katını (bu yıl için 10 bin lira) aşmayan anneler faydalanıyor. Bu desteğe, Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya, Bursa, Elazığ, Malatya illerinde yaşayanlar başvurabiliyor. ‘sgkkurumsalcocukbakimi.org’ adresinden detaylı bilgi alınabilir.

DAR GELİRLİ BABAYA DA...

‘Kreş yardımı’ öncelikle gelir durumu düşük, maddi sorunlar nedeniyle çalışmakta olan annelere veriliyor. Dul, boşanmış çalışan annelerle, çocuğuna tek başına bakan geliri düşük babalar da kreş yardımı alabiliyor. Çalışan anneler 0-5 yaş aralığındaki çocukları için bu destekten yararlanabilir. Kriterlere uygun anne ve babalara bu yıl için 1.531 lira kreş desteği veriliyor.

Haberin Devamı

Aylık gelirin ortalamasının brüt asgari ücretin (bu yıl için 5.004 lira) üzerinde olmaması gerekiyor. SGK yapılan başvuruyu kabul ettiğinde parayı ailenin hesabına değil, çocuğun gittiği kreş veya anaokuluna gönderiyor. Başvuruda okul kayıt belgelerinin de bildirilmesi gerekiyor.

EĞİTİMLİ BAKICI İÇİN

SGK tarafından verilen ‘eğitimli bakıcı desteğinden’ 0-24 aylık çocuklarını bakıcıyla büyüten çalışan anneler yararlanıyor. Her ay 375 Euro (5 bin 938 lira) ödeme için başvurular internet üzerinden (sgkegitimlibakici.org) e-Devlet şifresi ile yapılıyor.

Ayrıca işsiz ama çalışmak isteyen bu yüzden de İşkur’un ‘İşte Anne Projesi’ kapsamında düzenlenen mesleki eğitim kurslarına ya da işbaşı eğitim programlarına katılan annelere, çocukları için her ay 400 lira bakım parası veriliyor. Faydalanmak için çocuğun kreşe gittiğine dair belgelerin İşkur’a teslim edilmesi yeterli.