Ekonomi Ofislerin dönüşmesiyle 50 bin yeni konut arzı

Ofislerin dönüşmesiyle 50 bin yeni konut arzı

Paylaş
Ofislerin dönüşmesiyle 50 bin yeni konut arzı

Son 1 yılda rekor oranda artış gösteren konut ve kira bedellerini düşürmek için peş peşe adımlar atılıyor. Kira artışlarına yüzde 25 sınırı ve sosyal konut hamlesinin ardından arzı artırmaya yönelik de adım atıldı. Artık ofisler, konuta dönüşebilecek. Ülke genelindeki 4 milyon metrekareden fazla ofisin dönüşmesiyle 50 bin yeni konut arzının oluşması bekleniyor. / Meltem Kara Söyleyenoğlu-Posta

Konut fiyatları ve kiralar son 1 yıldır gündemden düşmüyor. Merkez Bankası’nın haziran verilerine göre, konut fiyatlarındaki artış yıllık yüzde 160’ı geçerek rekor kırdı ve 10 aylık rekor serisine ulaştı. Kiralardaki artış da yıllık yüzde 153’ü geçti. Bu olağanüstü fiyatlarda maliyetlerdeki artış, kur etkisi ve artan talebin etkisinin yanı sıra fırsatçıların da payı var. Hükümet, hem konut hem de kiradaki fahiş artışları düşürmek için devreye girdi. Önce kira artışlarına yüzde 25 sınırı geldi. Ardından da 150 bin konutluk sosyal konut hamlesi açıklandı.

Haberin Devamı

4 MİLYON METREKARELİK FAZLA

Fiyatlardaki artışta bir etken de arzın yetersiz kalmasıydı. Şimdi de arzı artırmak için yeni bir hamle geldi. Yeni düzenlemeyi sosyal medya hesabından duyuran Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “Konut-kira fiyatlarını düşürmek için her adımı atıyoruz! İstanbul’da yaklaşık 1.5 milyon, ülke genelinde 4 milyon metrekare arz fazlası nedeniyle kiralanamayan ya da satılamayan ofis, konuta dönüştürülecek! Bu, 50 bin yeni konut demek. Yönetmeliğimiz yayımlandı. Hayırlı olsun” dedi.

KONUT+TİCARET PARSELİ

Söz konusu düzenlemeyi içeren Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik dün Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, ‘ticaret+konut’ parsellerinde yer alan iskan almış veya henüz inşa aşamasında olan ofis kullanımlı bağımsız bölümlerin, parseldeki toplam konut kullanımı yüzde 80’i geçmeyecek şekilde 1 Temmuz 2023 tarihine kadar konuta dönüşebilmesine imkan sağlandı.

Haberin Devamı

İSTANBUL’DA 10 BİN ADET

İstanbul’da konut+ticaret alanlarında bulunup satılamayan veya kiralanamayan yaklaşık 1.5 milyon, ülke genelinde ise 3-4 milyon metrekare ofisin, konuta dönüşebilmesinin yolu açıldı. Konuta dönüşmeye müsait olan ofislerin tamamının dönüşmesi durumunda, İstanbul’da 10 bin adet, ülke genelinde 40 bin olmak üzere toplam 50 bin yeni arzın oluşabileceği hesaplanıyor.

DAİRENİN GİRİŞİNE KADAR DOĞALGAZ TESİSATI ZORUNLU

Yönetmelikte yapılan bir diğer düzenleme ile doğalgaz hattı bulunan parsellerde yeni yapılacak binalarda her bağımsız bölümün girişine kadar doğalgaz tesisatı yapılması zorunlu hale getirildi. Bu sayede özellikle merkezi ısıtma ve sıcak su sistemi bulunan bazı yeni binalarda doğalgaz tesisatının bina girişinde bırakılarak dairelere çekilmemiş olması nedeniyle mutfak ocaklarında doğalgaz kullanamama sorunu çözülüyor. Yine mevcut binalarda katı veya sıvı yakıtlı sistemlerde doğalgaza geçiş istenmesi halinde tadilat ruhsatı alma zorunluluğu kaldırılarak bu konuda yaşanan bürokratik süreç basitleştirildi. Ayrıca bazı binalarda bulunan eksiklikler nedeniyle tadilat ruhsatı alınamaması sorunu ortadan kaldırıldı.

Haberin Devamı

DENGE SAĞLAYACAK

Yönetmeliğe ilişkin sektörün görüşleri şöyle: GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu, “Ofislerin dönüşeceği lokasyonlar genelde erişilebilir konut olmayan yerler. Birçok bölgede insanları şaşırtan rakamlar artık eskisi gibi rahat telaffuz edilemeyecek. Fiyatlar dengelenecek” dedi.

Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Ali Güvenç Kiraz, kararın sonraki adımında uygulama tebliği beklendiğini belirterek, “Ofis alanlarında KDV yüzde 18 uygulanıyor, çeşitli vergilendirme şekilleri var” diye konuştu.