Ekonomi Online başvurabilirsiniz! 1 milyon TL'ye yükseltildi, 3 yıl vade fırsatı...

Online başvurabilirsiniz! 1 milyon TL'ye yükseltildi, 3 yıl vade fırsatı...

Paylaş
Online başvurabilirsiniz! 1 milyon TL'ye yükseltildi, 3 yıl vade fırsatı...

Pandemi gibi pek çok nedenle ticari alacağı riske giren KOBI’ler, Devlet Destekli Alacak Sigortası yaptırarak kendilerini güvence altına alıyor. Yapılan son düzenlemeyle KOBI’lerin yıllık net satış hasılat üst sınırı 250 milyon TL’ye kadar artırılırken, teminat limiti de alıcı başına 1 milyon TL’ye yükseltildi. Alacak sigortası kapsamında işletmelerin yurt içi vadeli satışlarından doğan 120, 180, 240 ve 360 güne kadar vadeli, TL bazlı faturalarından oluşan ticari alacakları için teminat sağlanıyor. Gülten Uğurlu'nun haberi...

Devlet Destekli Alacak Sigortası (DDAS), küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin (KOBİ) yurtiçi vadeli satışlarına ait ticari alacaklarını teminat altına alan bir sigorta ürünü. Özel Riskler Yönetim Merkezi tarafından yönetilen bu ürün ile teminat kapsamına alınmış alıcıların vadesi geldiğinde ödenmeyen ticari alacakları, iflas, konkordato, tasfiye gibi hukuki durumlar ile temerrüde düşen ticari alacakları için teminat sağlanıyor. Bu sigorta, açık hesap ile çek ve senetle yapılan vadeli satışları teminat altına alıyor. Özellikle pandemide kapanmak zorunda kalan ve zor günler geçiren işletmeler için önemli destek sağlayan alacak sigortasının kapsamı bir kez daha genişletilerek daha fazla KOBİ’nin yararlanması sağlandı.

Haberin Devamı

250 MİLYON TL’YE YÜKSELTİLDİ

2019 yılında devreye alınan Devlet Destekli Alacak Sigortası’nın kapsamı, ilk olarak 1 Nisan 2020’de yürürlüğe giren Cumhurbaşkanı Kararı ile genişletilmişti. Daha önce 25 milyon TL’ye kadar yıllık net satış hasılatı olan firmalara güvence verilirken, koronavirüsün etkilerini azaltabilmek için tebliğ ile bu rakam yıllık 125 milyon TL’ye yükseltilmişti. Şimdi bu kapsam daha da genişletildi ve üst sınır 250 milyon TL’ye çıkartıldı. Ayrıca Özel Riskler Yönetim Merkezi’ne gerekli görmesi halinde, bu tutarı her bir başvuru için yüzde 40’a kadar artırma imkanı tanındı.

ALICI BAŞINA 1 MİLYON TL LİMİT

Ayrıca ticari alacağını sigortalamak isteyen KOBI’ye, alıcı başına 750 bin TL’ye kadar sağlanan teminat limiti de, 1 milyon TL’ye yükseltildi. Mevcut uygulamada; alıcı başına belirlenen azami kredi limitinin, herhangi bir ek prim alınmaksızın Merkez tarafından artırılabilmesi imkanı da korundu. Ayrıca sigorta prim tutarının ödemesindeki daha önce 3 olan taksit sayısı 5’e yükseltilerek EFT, havale, kredi kartı gibi düzenli ödeme yöntemleri üzerinden taksitlendirme ve ödeme kolaylığı sağlanıyor.

Haberin Devamı

43 BİN KİŞİ 8 MİLYARLIK TEMİNAT

Bugüne kadar aktif şekilde sisteme dahil olan 42 bin 994 alıcı için yaklaşık 8 milyar TL’lik teminat sağlandığını belirten Türk Reasürans AŞ’nin Özel Riskler Yönetim Merkezi ve Finansal Sigortalardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ali Sertaç Canal, “Bankacılık sektöründe teminata konu edilen ticari alacakların yaklaşık 25 milyar TL olduğu göz önüne alındığında Devlet Destekli Alacak Sigortası’nın sağladığı teminatın önemi ortaya çıkmaktadır” dedi.

KİMLER FAYDALANABİLİR?

KOBİ olma kriterlerini sağlayan, en az iki yıl önce kurulmuş olan, belirlenen risk değerlendirme koşullarına uygun ve bir önceki mali yılda yurtiçi satışlardan elde ettiği cirosu 250 milyon TL’den az olan KOBİ’ler, Devlet Destekli Alacak Sigortası’ndan yararlanabilir.

ONLİNE HASAR BAŞVURUSU

  • Devlet Destekli Alacak Sigortası’nda hasar başvuruları, ‘hasar başvuru formu’ ile birlikte merkeze posta veya e-posta yoluyla yapılırken, son yapılan düzenleme ile hasar başvuruları sisteme ait ‘alacaksigortasi.gov.tr’ adresinde yer alan bağlantı ile çevrimiçi olarak gerçekleştirilebiliyor.
  • İstikrarlı ve büyüme odaklı bir şekilde ticari faaliyetlerin sürdürülmesine destek oluyor.
  • Bilançonun aktif kalitesini yükselterek bankalar ve finansal kuruluşlar nezdinde kredibiliteyi artırıyor.
  • Müşterilerinizi analiz edip, finansal durumlarını izleyerek şirketinizin risk yönetimine katkıda bulunuyor.
  • Kısa bir süre içinde gerçekleştirilen kredi limiti tahsisi ile kesintisiz ticaret imkanı sunuyor.
  • Güvenli ticaret imkanı sayesinde yeni müşteriler ile satışlarınızı artırmanıza ve şirketinizin istikrarlı büyümesine katkı sağlıyor.
  • Tahsil edilemeyen alacaklar ile ilgili tahsilat süreçlerinde sulh, arabuluculuk ve hukuk desteği sağlanarak alacak yönetimi destekleniyor.