Ekonomi Ramazan'da ucuz et için besiciye destek! Hayvan başına 2500 lira

Ramazan'da ucuz et için besiciye destek! Hayvan başına 2500 lira

Paylaş
Ramazan'da ucuz et için besiciye destek! Hayvan başına 2500 lira

Ramazan boyunca vatandaşın ucuz et yiyebilmesi ve fiyatların kontrol altında tutulabilmesi için Et ve Süt Kurumu (ESK), kesimi ve satışını yaptığı sığırlar için yetiştiricilere sığır başına 2 bin 500 lira destek ödeyecek.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz günlerde kırmızı et piyasasında fırsatçılığı ve fiyat artışlarını önlemek, Ramazan’da evlere ucuz et girmesini sağlamak amacıyla bazı adımların atılacağını açıklamıştı. Et ve Süt Kurumu’nun (ESK) 18 şubesinin yanı sıra Ramazan ayında Tarım Kredi Kooperatifleri’nin 150 marketinde de ucuz et satışı kararı alınmıştı. Ramazan’da kırmızı et fiyatlarını kontrol edebilmek için yeni bir düzenlemeye daha gidildi. ESK, kesimini ve satışını yapacağı sığırlar için yetiştiricilere sığır başına 2 bin 500 lira ödemede bulunacak.

Haberin Devamı

FİYAT DALGALANMASI ÖNLENECEK

Konuyla ilgili Cumhurbaşkanı Kararı, dün Resmi Gazete’de yayımlanarak, 2 Nisan’dan geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi. Düzenlemeyle; piyasada oluşan fiyat dalgalanmalarının önlenmesinin yanı sıra tüketicilere ucuz et sağlanması, besici ve tüketicinin korunması da amaçlanıyor. Bu kapsamda 2 Nisan-1 Mayıs dönemini kapsayan Ramazan ayında sığırların kesimi ve satışı, ESK tarafından belirlenecek kriterler çerçevesinde yapılacak ve yaptırılacak. Ödemeler, ESK tarafından hazırlanacak icmal karşılığında gerçekleştirilecek.

ÖDEMELER NASIL OLACAK?

Kesimi yapılan hayvanların ve yetiştirici bilgilerinin yer aldığı ıslak imzalı ve onaylı icmal, ESK tarafından hazırlanacak ve Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Hayvancılık Genel Müdürlüğü’ne (HAYGEM) gönderilecek. HAYGEM, ESK’den gelen icmali, kesilen hayvan sayısı ve destekleme tutarı açısından kontrol ederek Ziraat Bankası aracılığıyla yetiştiricilerin hesabına aktaracak. Karar kapsamında yapılacak ödemeler için gerekli kaynak, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2022 yılı tarımsal destekleme bütçesinden ayrılacak. Karar kapsamında yapılan destekleme ödemeleri, kamu kaynağı niteliğinde olduğundan hak ediş sahibinin hesabına aktarılmadan önce haciz, icra ve temlik işlemlerine konu edilemeyecek.

Haberin Devamı