EkonomiSahte döviz iş dünyasını da mağdur etti

Sahte döviz iş dünyasını da mağdur etti

Paylaş
Sahte döviz iş dünyasını da mağdur etti

Sahte döviz krizinin etkisiyle piyasalarda sıkıntı sürüyor. Sahtesini para sayma makinelerinin dahi fark edemediği 50 ve 100 dolarlık banknotları 950 döviz bürosuyla bankalar almazken, ödemesi yaklaşan ve çek vadesi dolan ihracatçılar da zorlanmaya başladı. İş dünyasının temsilcileri ay sonu yaklaştığı için döviz bozdurup çalışanlarının maaşlarını dahi ödeyemeyeceklerini söylüyor.

ÜÇ KOLDAN ÇALIŞMA BAŞLAMIŞTI

Haberin Devamı

Türkiye’de sahte döviz olduğu haberleri üzerine 27 Kasım’dan beri piyasada dolar alım-satımı durmuştu. Bankalar ve döviz büroları özellikle 50-100 dolarlık banknotları almıyor. Sahte döviz olayının büyümesi üzerine önceki gün İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma açarken, Merkez Bankası teknolojik altyapıda sahteciliğe karşı tedbir alınmasına yönelik çalışma başlattığını duyurmuştu. Türkiye Bankalar Birliği de ATM ve para sayma makinelerinde güncellemelerin başladığını açıklamıştı.

MAAŞ ÖDEMELERİ AKSAYABİLİR

Vatandaşlar, ellerindeki dolarları bozdurmakta zorlanırken süreç içerisinde ihracatçılar da kazançları döviz cinsinden olması nedeniyle zor duruma düştü. Bir başka ifadeyle 600 milyon doları bulduğu tahmin edilen sahte para krizi, iş dünyasına da sıkıntı yarattı. Ay sonunun geldiğine dikkat çeken Organik Giyim Sanayicileri Derneği Başkan Yardımcısı ve İstanbul Ticaret Odası Meclis Üyesi Musa Evin, sahte dolar sıkıntısı yüzünden ihracattan gelen dolarlarını bozduramadıklarını ve işçilerinin maaşlarını ödemekte zorlandıklarını söyledi.

Haberin Devamı

Sahte döviz iş dünyasını da mağdur etti

KARŞILIKSIZ ÇEK NEDENİYLE KREDİBİLİTE ETKİLENEBİLİR

İhracatçının dövizin bir kısmını kasasında da tutabildiğine işaret eden Musa Evin, sözlerine şöyle devam etti: “İhracatçıların ihracat bedelleri döviz cinsinden geliyor. Gelen dövizlerin yüzde 30’unu peşin bozdurma zorunluluğu var. Kalanını bankada veya kasamızda tutuyoruz. İhtiyacımız olduğunda parça parça bozduruyoruz. Ay sonu geldi, maaş ve çek ödemelerimiz var. Fakat piyasadaki sahte döviz krizi nedeniyle bankalar ve bürolar döviz bozmak istemiyorlar, bozmuyorlar. İhracatçılar bu dövizi bozdurmadığı takdirde mağdur olacak. Maaşları ödeyemeyeceğiz, çeklerimizi ve ödemelerimizi yapamadığımız takdirde bankadaki ve piyasalardaki kredibilitemiz zarar görecek. Mağdur olmamamız için gerekli tedbirlerin alınması gerekiyor. Aksi takdirde şirketlerimiz ve personelimiz sorunlarla karşı karşıya kalacak.”

GÜNLÜK TİCARİ HAYATI ETKİLİYOR

Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve İTO Mali Müşavirler Komitesi Meclis Üyesi Hacı Demir de şunları söyledi: “Piyasalarda yaşanan sahte döviz olayından sonra bankalar ve döviz bürolarının göstermiş olduğu yüksek tepki nedeniyle defterlerini tuttuğumuz özellikle dış ticaret yapan firmalar ve dövizle işlem yapan firmalar döviz bozdurmada büyük sıkıntılar yaşamaktadırlar. Dövizini bozduramayan firmalar günlük ticari hayatlarını sürdürürken olumsuz durumlarla karşı karşıya kalmaktadırlar. Merkez Bankası’nın bu konuya müdahale etmesi gerekiyor.”

Haberin Devamı

SUİİSTİMALLER OLABİLİR

Ayakkabı Yan Sanayiciler Derneği Başkanı ve İTO Meclis Üyesi Sait Salıcı da bu konuda “Bu sorunun acil çözümlenmesi için gerekli önlemlerin alınması gerektiğini düşünüyorum. Uzun sürerse insanların karşılıklı güven problemleri daha da büyüyecek. ‘Ödeme yaparken dövizi bozdurmadığım için ödeme yapamıyorum’ gibi bir çok bahaneler oluşturup sektörleri sıkıntıya sokabilir” değerlendirmesinde bulundu.

Sahte döviz iş dünyasını da mağdur etti

Adana merkezli 3 ilde düzenlenen sahte dolar operasyonunda gözaltına alınan 15 şüpheliden 4’ü tutuklandı. Ekipler, operasyonda sahte 100 dolarlık 183 banknot, 1 dolarlık 256 banknot, 5 liralık 36 banknot ile ruhsatsız tabanca ve 36 mermi ele geçirdi.

Haberin Devamı

ADANA MERKEZLİ 3 İLDE OPERASYON

Önceki gün İstanbul’da düzenlenen operasyonlarda sahte dolar krizinin Euro’ya da sıçradığı anlaşılmıştı. Fatih ve Zeytinburnu’da düzenlenen operasyonda evlerde yapılan aramalarda sahte 3.6 milyon Euro, 3 binin üzerinde 100 ibaresi bulunan filigransız sahte banknot ele geçirilmişti. Dün de Adana, Hatay ve Mersin’de sahte dolar operasyonunda 4 zanlı yakalandı. Şüphelilerin Adana’daki iki bankaya ait ATM’lere sahte 100 dolarlık 458 banknot yatırdıkları daha sonra bunu TL’ye çevirip başkalarının hesaplarına aktardıkları saptandı.