Savunmanın gurur tablosu! Ambargolara inat dosta güven düşmana korku
Türkiye’ye yönelik son yıllarda uygulanan örtülü veya açık ambargolar savunma sanayisinde sıçramanın da dopingi oldu. 21 yılda savunma ihracatı 250 milyon dolardan 5.5 milyar dolara yükseldi. Yerlilik oranı ise yüzde 20’lerden yüzde 80’e çıktı. Dışa bağımlılığın azalmasında rol oynayan Türkiye’nin yıldız şirketleri dün ‘SAHA’ya çıkıp gövde gösterisi yaptı.
Gazete Haberi
Savunma sanayisi, son yıllardaki performansıyla adeta parlayan yıldız. 3 bin 500’ün üzerinde şirket bu alanda faaliyet gösteriyor. Ambargolara inat yerlilik kapasitesini hızla artıran Türkiye’nin gururu şirketler savunmada bağımsızlık bayrağını göklere çekerken ülke ekonomisine de önemli katkılar sağlıyor. 2002 yılında sadece yüzde 20 olan yerlilik oranı yüzde 80’e, 250 milyon dolar olan savunma ihracatı bugün 5.5 milyar dolara ulaştı. 180 ülkeye 230 farklı ürün ihraç ediliyor. Genel ihracatta kilogram başına değer 1.57 dolarken, savunmada bu tutar 65 dolara çıkıyor. Halen 1000’in üzerinde savunma projesi devam ediyor.
120 ÜLKEDEN 1478 FİRMA
Türkiye’nin savunma sanayisi dünyada da adından söz ettiriyor. Dünyanın en prestijli savunma sanayisi listesinde ilk 100’de 4 yerli şirket bulunuyor. Bu listeye girmeye aday onlarca şirket var. İşte bu şirketler İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlenen SAHA EXPO Uluslararası Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayii Fuarı’nda Türkiye’nin gücünü sergiledi. 26 Ekim’e kadar sürecek fuara 120 ülkeden 1478 firma, 178 yabancı alım heyeti, 25’i bakan düzeyinde olmak üzere 312 resmi heyet katılım sağlayacak. Yerli üreticileri, teknolojileri dünyanın ihtiyacı olan alıcılarla buluşturacak. Fuarda imzalanacak sözleşmeler ve görüşmelerde yaklaşık 2 milyar doların üzerinde iş ilişkisine ulaşılması bekleniyor.
DÜNYA 2.5 TRİLYON DOLAR HARCIYOR
Fuarın açılışına katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “2002’den bugüne savunma sanayisinde 883 yatırım için teşvik belgesi düzenledik, 128 milyar liralık sabit yatırımın önünü açtık” ifadelerini kullandı. Geçen 10 yılda küresel savunma sanayisi harcamalarının 1.75 trilyon dolardan yaklaşık 2.5 trilyon dolara çıktığı bilgisini veren Kacır, “Dünyadaki krizlerin ve çatışmaların en yoğun yaşandığı coğrafi hat içindeki ülke olarak bu tabloya kayıtsız kalma lüksüne sahip değiliz” dedi.
EN BÜYÜK İHA ÜRETİCİSİ
Fuarda en çok dikkat çeken ürünler küresel ölçekte savaşın kurallarını yeniden yazan İHA ve SİHA’lardı. Tabii bu noktada ilk akla gelen Baykar. Bayraktar Kızılelma, TB2, TB3 ve Akıncı fuarda yer alıyor. Geliştirdikleri ürünler hakkında bilgi veren Baykar Sözcüsü İlker Akgüngör, “Diğer ürün ailelerimiz, mini akıllı seyir füzeleri, elektro optik hedefleme sistemleri de burada var. İlk kez bu ürünleri lanse ediyoruz. İleri aviyonik sistemleri Kızılelma’da üretim sürecimiz başladı. Seri üretime 2025’te daha fazla ağırlık vereceğiz. Şu anda dünyanın en büyük İHA üreticisi durumundayız. Bayraktar TB2 için 34 ülke ile sözleşme imzalamış durumdayız. Akıncı için de toplamda 10 ülke ile sözleşmemiz var. 35 ülkeye ihracat gerçekleştiren bir firmayız şu anda” diye konuştu.
MAYIN KÖPEĞİ ‘PİTON’
Fuarda patlayıcı tespiti yapabilen Piton isimli köpek herkesin ilgi odağıydı. Yüksek hassasiyetle mayın tespiti yapabilen Piton, patlayıcı bulduğunda oturarak tepki veriyor. Kafasına takılan sistemle patlayıcının cinsi görüntülü olarak tespit edilebiliyor. Bu sistem tamamen yerli imkanlarla geliştirilmiş.
ÇELİK KUBBE’NİN KALBİNDE
Dünyanın en iyi 100 savunma şirketi arasında 71’inci olan Roketsan, fuarda 30’dan fazla ürün sergiledi. Firma, Türkiye’nin hava savunmasının temelini oluşturacak Çelik Kubbe Projesi’nde Türkiye’nin roket ve füze üretim merkezi olarak tüm katmanlı hava savunma füzeleriyle yer alıyor.
MKE’DEN YERLİ KELEŞ
Makine ve Kimya Endüstrisi (MKE) fuarda ürettiği kalaşnikof muadili ama daha fonksiyonel olan silahını (MKE 739) ilk kez tanıttı. Dakikada 750 mermi atabilen silahın namlusu 12 bin mermi atımına dayanıklı. Ayrıca 2 kilo ağırlığındaki MKE top atar da fuarda dikkat çeken silahlardandı.
DRONESAVARLAR REVAÇTA
Canik’in geliştirdiği dronesavar (Venom) fuarda en çok ilgi çeken silahlardan biriydi. Bu silahların şu anda hem İngiltere’de hem de Türkiye’de üretildiğini vurgulayan Canik Genel Müdürü Utku Aral, Venom’a Doğu Avrupa (Polonya, Romanya, Ukrayna gibi) ile Ortadoğu’dan yoğun ilgi olduğunu söyledi. Dünyada silahlanma yarışının arttığına dikkat çeken Aral, bunun 15 yıl daha süreceğini öngördüklerini ifade etti.
KAMİKAZE DRONE
Kamikaze drone ile kitle imha silahlarını tespit edebilen drone’lar da MKE’nin Ar- Ge’sini yaptığı ürünler arasında.
MİKRODALGA İLE MAYIN TESPİTİ
MKE’nin yeni geliştirdiği mikrodalga ile patlayıcı tespiti yapabilen araçlar da savunmanın gözbebeği ürünlerden.
SARSILMAZ’DAN UZAKTAN KUMANDALI SİLAH KULESİ
Sarsılmaz çatısı altında faaliyet gösteren Best firması, zırhlı araçların üstüne montaj yapılacak silah sistemi (Koralp) geliştiriliyor. Uzaktan kumandalı olması en önemli özelliği. Zırhlı araçlara da monte edilen sistemi nişancı dışarı çıkmadan kullanabiliyor. Kuleler 7 saniyede aracın içine girerek kendini gizliyor. Sarbot (robot köpek) ise hem ateş edip hem operasyon sahasında lazer sistemlerle gözlem yapabiliyor. Sarsılmaz ayrıca çelik tabancısını (SAR 7.24) da fuarda tanıttı. Daha hızlı ve daha hassas atış imkanı sağlıyor. Sarsılmaz Genel Müdür Yardımcısı Öner Özyılmaz, “Bugüne kadar çoğunlukla ithal edilen savunma sanayi ürünlerini kendi ülkemizde üretmeyi başardık ve ihraç ürünlerimizle dünyada kendimize saygın bir yer edindik. Savunma sanayi çok yakın bir zamanda Türkiye’nin en büyük ihracat sektörlerinden biri olacak” dedi.
TÜBİTAK’TAN YERLİ TREN MOTORU
TÜBİTAK mühendisleri uzun çalışmaların sonucunda hem trenlere takılabilen hem de gemilerde kullanılabilen 1200 beygir gücünde dizel motor geliştirdi. Bu prototip motor fuarda sergilendi. Yetkililerin verdiği bilgiye göre hidrojen yakıtlı çevreci motor tasarımı da bitmiş.
ASELSAN SARP
Türk savunma sanayisi tarafından geliştirilen denizaltıdan gemiye, kara aracından tanka, İHA’dan uçağa ve uydulara kadar bütün platformlarda Aselsan’ın bir elektronik sistemi yer alıyor. Sarp bu sistemlerden biri. Gece görüş yeteneği olan sistem, uzaktan komuta ile ateşlenebiliyor. Ayrıca hareketli hedeflere atış yapabiliyor. Otomatik hedef takip kabiliyeti de var.