Ekonomi Son 5 yılda üreticiye 90 milyarlık destek

Son 5 yılda üreticiye 90 milyarlık destek

Paylaş
Son 5 yılda üreticiye 90 milyarlık destek

Savunma kadar stratejik bir öneme sahip olan tarıma verilen destek artmaya devam ediyor. ‘Ziraat Bankası Tarım Ekosistemi Buluşması’ programına katılan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, “Son 5 yılda çiftçilerimize yaklaşık 90 milyar TL destek ödemesi gerçekleştirdik” derken, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi de “2002’de yıllık 1.8 milyar lira olan tarımsal destekler bugün 30 milyara dayandı” dedi.

Türkiye, tarımda dünyada sayılı ülkeler arasında. 80 tarımsal üründe dünyanın en büyük 10, 51 üründe ise ilk 5 üreticiden biri olan Türkiye, geçen yıl yaklaşık 25 milyar dolarlık tarımsal ihracat gerçekleştirdi. Pandemiyle birlikte tarım sektörünün stratejik önemi daha çok anlaşıldı. Bu kapsamda yeni destekler de hızla devreye alındı ve artarak devam ediyor. Yıllık teşvik ve destekler 30 milyar liraya dayanırken son 5 yılda bu tutar 90 milyarı buldu.

Haberin Devamı

ÇİFTÇİLER GÜNÜ ÖZELİNDE

Dün İstanbul’da Ziraat Bankası tarafından Dünya Çiftçiler Günü dolayısıyla bu yıl ilki düzenlenen ‘Ziraat Bankası Tarım Ekosistemi Buluşması’ programında tarımın önemine bir kez daha dikkat çekildi. ‘Tarımın Davos’u olarak da nitelendirilen buluşmaya, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişçi, Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar ve çok sayıda davetli katıldı.

ARTARAK DEVAM EDİYOR

Tarım sektörüne verilen desteklerden bahseden Bakan Nebati, “Son 5 yılda (2017-2021) çiftçilerimize yaklaşık 90 milyar TL tutarında tarımsal destek ödemesi gerçekleştirdik. 2022 yılı için 25.8 milyar TL olarak belirlenen tarımsal destek bütçesine hububat üreticilerine ödenmek üzere 3.2 milyar TL ek girdi desteği ilave ederek 29 milyar TL’ye çıkardık” dedi.

Haberin Devamı

HAZİNE DESTEKLİ KREDİ

2021 yılında 896 bin üreticiye 75 milyar TL tutarında hazine destekli kredi kullandırdıklarını ifade eden Nebati, “Bu kredilerin faizinin, ortalama yüzde 70’i bakanlığımızca karşılanmıştır. Böylece, tarımsal üreticilerimize 4.6 milyar TL tutarında faiz desteği sağladık. 2022 yılında da tarımsal üreticilere bir önceki yıla göre iki katından fazla bir artışla 9.8 milyar TL tutarında faiz desteği sağlamayı öngörüyoruz” ifadelerini kullandı.

HAKSIZ KAZANCA İZİN VERMEYECEĞİZ

Konut finansmanı için açıklanan paketlere değinen Nebati, “Bazı kişilerin açıkladığımız bu konut paketini kendilerine haksız kazanç elde etme yoluna gitmelerine de asla göz yummayacağız” dedi. Nebati, salgın ve Ukrayna savaşıyla oluşan küresel enflasyon dalgasından Türkiye’nin de etkilendiğini belirtti.

“Küresel bir enflasyon dalgasıyla karşı karşıya kalmış olsak da enflasyon ataletini beraberce yeneceğiz” diyen Nebati, “Dövizi kur korumalı TL mevduatla durdurduğumuz gibi enflasyonla mücadele en öncelikli konularımızın başında. Önümüzdeki süreçte enflasyonu kalıcı olarak tek haneli rakamlara indirmeyi hedefliyoruz” diye konuştu.

Nebati, “Piyasadaki fiyatları mercek altına alan timlerimiz denetimlerini kesintisiz bir şekilde sürdürüyor. Enflasyonu fırsata çevirmeye çalışanlara izin vermeyeceğiz. Bakanlığımız tüm süreci analiz edip denetliyor” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

ZİRAAT TEK BAŞINA 127 MİLYARLIK KAYNAK SAĞLADI

HEDEF 1 MİLYONA ULAŞMAK

Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar ise üreticiye kullandırdıkları kredileri bugün 127 milyar TL’nin üzerine çıkardıklarını belirterek, “Kredi kullanan üretici sayımızı 739 binin üzerine çıkardık.

Finansmana erişimi daha da kolaylaştırarak uygun maliyetli kredilerden yararlanan üretici sayısını 1 milyona taşımayı hedefliyoruz” dedi. Çakar, bankacılık sektörünün tarım sektörüne kullandırdığı toplam kredinin de 189 milyar TL’ye çıktığını belirtti.

REKABETİN KAZANANI ÜRETİCİ

Türkiye’nin dünyanın ilk 10 tarım ülkesi arasında yer aldığını aktaran Çakar, Türkiye’nin üretmek zorunda olduğunu, bir karış toprağı ve işletmeleri boş bırakacak lüksün bulunmadığını söyledi. Tarım sektöründe finansmana erişim noktasında genel olarak bir sorun görünmediğini anlatan Çakar, başta Ziraat Bankası olmak üzere sektördeki birçok bankanın tarım sektörüne kredi kullandırdığını, bundan memnuniyet duyduklarını ve bankalar arası rekabetin kazananının çiftçiler olacağını vurguladı.

Haberin Devamı

ZAMANINDA ÖDEME YAPIYORLAR

Banka olarak katma değeri yüksek tarımsal yatırımların finansmanı konusunda iştahlı olduklarını belirten Çakar, “Üreticilerimiz kullandıkları tarımsal krediyi ödüyorlar. Ziraat Bankası’nın tarım kredilerinden kaynaklanan takipteki alacak oranı yalnızca yüzde 0.8’dir. Biz üreticilerimize doğru finansman sağlıyoruz, üreticilerimiz de kullandıkları krediyi zamanında ödüyorlar” diye konuştu.

MODERN SULAMA İÇİN HİBE

Tarım sektöründe verimliliğin artırılmasının önemine dikkat çeken Nebati, şöyle devam etti: “Tarım sektöründe verimliğin artırılmasına katkı sağlayan en önemli hususlardan bir tanesi de modern sulamanın yaygınlaştırılmasıdır.

Bu da enerji ihtiyacı doğurmaktadır. Giderek artan enerji maliyetleri ekimi yapılamayan arazilerin artmasına yol açıyor. Bu durum alternatif enerji kaynaklarının kullanımını gerektiriyor. Ülkemiz güneş enerjisinde yüksek bir potansiyele sahiptir.

Haberin Devamı

Bu kapsamda, tarımsal sulamada Güneş Enerjisi Sistemleri için kredi desteği veya hibe desteği imkanlarını çiftçilerimizin kullanımına sunuyoruz. Tarımsal sulamada güneş enerjisi santrali kurulumunda Ziraat Bankası vasıtasıyla 12 ay ödemesiz 84 ay vadeli kredi imkanı getirdik.”

ÜLKE İÇİN MİLLİ GÜVENLİK KONUSU

PANDEMİ VE SAVAŞ...

Programda konuşan Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişçi de tarım sektörünün öneminden bahsetti. Tarımın savunma sanayisi kadar stratejik önemi olduğunu belirten Kirişçi, “Gerçekten tarımın stratejik bir sektör olduğunu, en az savunma sanayisi kadar bir ülke için vazgeçilmez milli güvenlik konusu olduğunu dünya önce pandemi ve devamında da Rusya-Ukrayna savaşıyla yaşayarak müşahede etti” diye konuştu.

ÜRETİM VE İSTİHDAM VURGUSU

2002 yılında yıllık 1.8 milyar lira olan tarımsal desteklerin bugün 30 milyar liraya dayandığına dikkat çeken Bakan Kirişci, bunun doğrudan destekler olduğunu, dolaylı olarak üretimin, miktar, kalite, kadın ve genç istihdamı ile ilgili sağlanan desteklerin Türkiye’de tarım sektörünü önemli düzeylere ulaştırdığını söyledi. Bakan Vahit Kirişci, şu noktaların altını çizdi:

UN, YAĞ, ET, SÜT...

“Bitkisel üretim tarafında un, yağ, şeker, hayvansal üretim tarafında et, süt, yumurta gerçekten stratejik ürünlerdir. Mutlak surette stratejik ürünlere; yumurtaya, yağlı tohumlara, baklagillere, şeker pancarına bitkisel üretimde ayrı bir ehemmiyet vermek, hayvansal üretimde de et, süt, yumurtaya destek olmak durumundayız. Bunlara destek olduk, bu dönemde daha fazla destek olacağız.”

SÜBVANSİYONLU VE FAİZSİZ

Ziraat Bankası’nın kullandırdığı tarım kredilerinin, diğer kredilerden çok önemli bir farkının bulunduğunu, kullandırdıkları kredilerin yüzde 84’ünün, bugün itibarıyla 107 milyar TL’lik kısmının faiz destekli, sübvansiyonlu kredilerden oluştuğunu aktaran Çakar, şu bilgileri verdi: “ Faiz destekli, sübvansiyonlu kredilerin 31 milyar TL’sinin, üreticilerin faizinin tamamı Hazine ve Maliye Bakanlığımız tarafından karşılanıyor. Yani bu üreticilerimize sıfır faizli kredi kullandırılıyor.

Bu kapsamdaki 22 milyar TL’lik kredinin faiz oranı sadece yüzde 1 ile yüzde 5 aralığında. Faiz destekli, sübvansiyonlu kredilerin yarısından fazlasının faiz oranı yüzde 5’in altındadır. Kalan yüzde 45’inde ise faiz oranları yüzde 5 ile yüzde 10 arasında değişmektedir. Bugünkü piyasa koşullarında üreticilerimize verilen bu desteğin çok kıymetli olduğunu belirtmek isterim.”