Ekonomi Son dakika: Tahıl koridorunda olumlu sonuç! İlk Türk gemisi limandan ayrıldı

Son dakika: Tahıl koridorunda olumlu sonuç! İlk Türk gemisi limandan ayrıldı

Paylaş
Son dakika: Tahıl koridorunda olumlu sonuç! İlk Türk gemisi limandan ayrıldı

Tahıl yüklü gemilerin Ukrayna'dan çıkışı için yürütülen "kırmızı hat diplomasisi" sonuç verdi. Türk ve Rus askeri heyetler Moskova'da tahıl koridorunu görüştü. Görüşmeye ilişkin yapılan açıklamada, "Toplantı yapıcı ve olumlu havada geçti. Sorunu çözümü için taraflar Türkiye'de buluşacak." denildi. Açıklamanın ardından ilk gemi Ukrayna limanından ayrıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "gıda krizinin” çözümüne yönelik gerçekleştirdiği diplomatik çalışmalar ve verdiği direktif çerçevesinde Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov ile gerçekleştirdiği görüşmelerin ardından Türkiye ile Ukrayna ve Rusya arasında kurulan "kırmızı hat" diplomasisi olumlu sonuçlar vermeye başladı.

Haberin Devamı

İLK GÖRÜŞME OLUMLU GEÇTİ

Bu çerçevede gıda krizinin çözülmesi, Ukrayna limanlarında bekleyen tahıl yüklü ticari gemilerin tahliyesi, Borispol Havalimanı'nda kalan Türk Silahlı Kuvvetlerine ait uçakların Türkiye'ye emniyetle intikali gibi konuları ele almak üzere Milli Savunma Bakanlığından bir askeri heyet dün Rusya'ya gitti. "Kırmızı hat" diplomasisi bünyesinde görevlendirilen Türk ve Rus generaller başkanlığındaki askeri heyetlerin başkent Moskova'da gerçekleştirdikleri görüşmenin "yapıcı ve oldukça olumlu havada" geçtiği öğrenildi. Başta tahıl yüklü ticari gemilerin Ukrayna limanlarından tahliyesinin ele alındığı toplantıda, sorunun çözümüne yönelik Türkiye, Rusya, Ukrayna ve BM arasında görüşmelerin yapılmasına yönelik bir anlayışın oluştuğu öğrenildi. Bu çerçevede Ukrayna ve BM tarafı ile görüşmeleri müteakip gelecek haftalarda Türkiye'de dörtlü olarak bir araya gelinmesinin beklendiği öğrenildi.

Haberin Devamı

İLK TÜRK GEMİSİ YOLA ÇIKTI

Öte yandan, Moskova’daki görüşme ilk somut sonucunu da verdi. Toplantıdan sadece birkaç saat sonra günlerdir bekleyen Türk kuru yük gemisi Ukrayna limanından ayrıldı. “Azov Concord” isimli Türk gemisi, Rus ordusu ve ayrılıkçıların kontrolündeki Ukrayna’nın Mariupol limanından ayrılan ilk yabancı gemi oldu.