Ekonomi Tarladan tabağa 9 katlık fark

Tarladan tabağa 9 katlık fark

Paylaş
Tarladan tabağa 9 katlık fark

Tarla ile tabak arasındaki makas açılmaya devam ediyor. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) verilerine göre, temmuzda üreticide 2 lira olan elma markette 17 lira 38 kuruşa satıldı.

Bu ürün tarladan sofraya gelinceye kadar yaklaşık 9 kat zamlanmış oldu. Temmuz ayında marul 4.2 kat, kuru fasulye 4 kat, maydanoz 3.8 kat, yeşil mercimek yüzde 3.7 kat, kuru incir ve nohut 3.4 kat ve kuru üzüm 3 kat fazlaya tüketiciye satıldı. Buna göre; 2 lira 8 kuruş olan marul 8 lira 85 kuruşa, 7 lira 90 kuruş olan kuru fasulye de 31 lira 98 kuruşa markette satıldı.

Haberin Devamı
Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Bayraktar, üretici ile market arasındaki fiyat farklılıklarını değerlendirdi Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, temmuz ayında üretici ile market arasındaki fiyat farklılıklarını ve girdi fiyatlarını yaptığı görüntülü basın açıklamasında değerlendirdi.

DOMATESE YÜZDE 70 ZAM

Temmuzda markette 36 ürünün 25’inde fiyat artışı, 11’inde ise fiyat azalışı görüldü. Markette fiyatı en fazla artan ürün yüzde 72.7 ile limon oldu. Limondaki fiyat artışını yüzde 69.6 ile domates, yüzde 38.1 ile yumurta, yüzde 35.5 ile sivri biber, yüzde 33.8 ile kırmızı mercimek ve yüzde 28.5 ile marul takip etti. Yaz ortasında üreticide 7 lira olan domatesin markette 17.75 liraya satılması dikkat çekti. Domates haziran sonunda markette 10.46 liraya satılıyordu. Üreticide en fazla fiyat artışı yüzde 89.7 ile kuru soğanda görüldü. Bunu yüzde 80’le limon izledi.

MALİYET VE ARZ YETERSİZLİĞİ

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, fiyatların neden yükseldiğine ilişkin, “Kuru soğan ve patates arzının yetersizliği fiyatları yükseltti. Sivri biber, salatalık, domates fiyatlarındaki artış, artan talep baskısı nedeniyle yaşandı. Depolardan piyasaya limon arzının devam etmesi ve depo masraflarının artması limonda fiyatların yükselmesine yol açtı. Ispanakta havaların ısınması nedeniyle hasat edilen ürün miktarındaki azalma fiyata yansıdı. Yumurtadaki fiyat artışı ise yem fiyatlarının yüksekliğinden kaynaklandı” dedi. Bayraktar, temmuz ayında, haziran ayına göre gübre fiyatlarının amonyum sülfatta yüzde 5.2 ve kalsiyum amonyum nitratta yüzde 2.7 azalırken, DAP gübresinde yüzde 6.8, 20.20.0 kompoze gübresinde yüzde 3.2, üre gübresinde yüzde 2.3 artış gösterdiğini söyledi. Mazot fiyatları da aylık bazda yüzde 10.8 düşmüştü.

Haberin Devamı

27 TEMMUZ 2022 İTİBARIYLA ÜRETİCİ VE MARKET FİYATLARI