Ekonomi ‘Telif hakkı için yasa çıkarılsın’

‘Telif hakkı için yasa çıkarılsın’

Paylaş
‘Telif hakkı için yasa çıkarılsın’

Google’ın, AB ve diğer ülkelerde yaptığı gibi Türkiye’de de haber içerikleri için medya kuruluşlarına telif ödemesi gerektiği belirtildi. Uzmanlar, bunun için Türkiye’de bir yasa çıkarılması gerektiğinin altını çizdi.

İnternet arama motoru Google’ın medya kuruluşlarına telif hakkı ödemesi gerektiği konusundaki tartışma sürüyor. Uzmanlar, Avrupa Birliği’nde ve diğer pek çok ülkede haberler için medya kuruluşlarına ödeme yapmaya başlayan Google’ın Türkiye’de de benzer bir uygulamaya geçmesi gerektiğini belirtiyor.

Haberin Devamı

HABERCİLİĞE DESTEK

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ali Murat Kırık, dijital ortamdaki telif hakkının korunmasının son derece önemli olduğunu söyledi. Kırık, “Yasalardaki kimi açıklar ve eksikler bu duruma engel oluyor. Dijital dünya hızlı bir dönüşüm içerisinde olduğu için 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’na dijital içeriklere yönelik kapsamlı maddeler eklenmesi son derece önemli. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı bu süreçte aktif rol oynamalı” dedi. Düzenlemeler yapılırsa Google’ın medyaya telif hakkı ödeyeceğini dile getiren Kırık, şunları söyledi: “Bunu dijital telif hakkı reformu olarak da değerlendirmek mümkün. Özellikle Google’da öne çıkan içeriklere ait bir telif hakkı ödemesi olması internet haberciliğinin gelişimine ve içeriklerin özgünlüğüne önemli katkı sağlayacaktır.”

Haberin Devamı

AVRUPA’DA CEZA ÖDEDİ

Bilişim hukukçusu Gökhan Ahi, 2010’ların başından beri bu konunun Avrupa’da oldukça gündemde kaldığını kaydederek, “2014’te İspanya’da çıkan bir yasayla toplu bir lisans ücreti ödemeye zorlanan Google, Google News servisini 2014’te kapatmak zorunda kalmıştı. Geçen yıl Fransa, haber yayıncılarıyla olan anlaşmazlıklar ve haksız rekabet nedeniyle Google’a 500 milyon euro para cezası kesmişti. 2019’da, Avrupa Birliği Telif Hakları Direktifi yürürlüğe girdi. Google, yayıncılarla gelir ortaklığı anlaşması imzalamaya başladı” bilgisini verdi. Türkiye’deki haber ve içerik yayıncılarının Google ile gelir ortaklığı anlaşmaları yapıp yapmayacağıyla ilgili de Ahi, “Türkiye’de Google’a karşı açılmış böyle bir dava yok, telif yasaları da dijital çağ ile uyumlu değil. Türkiye’de Avrupa Birliği Telif Direktifi gibi yeni ve modern bir yasa çıkmadıkça, haber ve içerik yayıncılarının Google ile anlaşmaları ve gelir elde etmeleri kolay görünmüyor” dedi.

‘DÜZENLEME YAPILMASI ŞART’

Türkiye Bilişim Derneği (TBD) Genel Başkanı Rahmi Aktepe, Google’ın AB ülkelerinde telif hakkı ödemesi yapmaya başladığını dile getirerek, şöyle konuştu: “Türkiye, AB’ye üye olmadığı için Google’ın ülkemizde telif hakkı ödeme yükümlülüğü bulunmuyor. Ancak telif hakkı sorunu ülkemizde de var. Google’ın, Türkiye’de bazı film şirketlerinin resmi fragmanlarını yayınladığı için ceza mahkemesinde yargılandığı bilinmektedir. Ülkemizde de telif haklarına yönelik düzenleme yapılmalı. Bu düzenlemenin yönetmelik yoluyla yapılmasında fayda var.”

Haberin Devamı