Ekonomi En düşük emekli maaşı kaç TL? Temmuz 2022 en düşük emekli maaşı ne kadar oldu? Enflasyon farkı ile emekli maaş zammı belli oldu!

En düşük emekli maaşı kaç TL? Temmuz 2022 en düşük emekli maaşı ne kadar oldu? Enflasyon farkı ile emekli maaş zammı belli oldu!

Paylaş
En düşük emekli maaşı kaç TL? Temmuz 2022 en düşük emekli maaşı ne kadar oldu? Enflasyon farkı ile emekli maaş zammı belli oldu!

En düşük emekli maaşı, TBMM’deki geçen yasa ile birlikte belirlenmişti. Memur, memur emeklisi, SSK, Bağ-Kur ve emekli sandığına tabi olan milyonlarca vatandaşın maaşları ise TÜİK tarafından paylaşılan enflasyon rakamlarıyla belli oldu. Peki Temmuz 2022 en düşük emekli maaşı ne kadar oldu? En düşük emekli maaşı kaç TL oldu? İşte detaylar…

Asgari ücrete yapılan yüzde 30’luk ara zammın ardından gözler emeklilere çevrilmişti. İşçilerin enflasyon karşısında ezilmeyeceğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 1 Temmuz 2022’den itibaren geçerli olmak kaydıyla asgari ücreti 5 bin 500 TL’ye yükseltti. Sonrasında ise TÜİK’in açıkladığı temmuz ayı enflasyon verileriyle birlikte 6 aylık enflasyon rakamları ortaya çıkmış oldu. Buna göre memur ve emeklilerin alacağı maaş zammı miktarı da belirlendi. Toplu sözleşmede belirlenen rakam ve yılın ilk 6 ayındaki enflasyon farkının hesaplanmasıyla memur ve emeklilerin maaşlarına zam yapıldı. Peki en düşük memur maaşı kaç TL oldu? En düşük memur maaşı ne kadar? İşte gelişmeler…

Haberin Devamı

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI NE KADAR OLDU?

3600 ek gösterge ile ilgili torba kanun teklifinin Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) Plan Bütçe Komisyonu’ndaki görüşme esnasında önergeyle değişiklik yapıldı. 2500 Türk lirası olan en düşük emekli aylığının 3 bin Türk lirasına çıkartılmasını öngören madde güncellendi. En düşük emekli maaşı 3 bin 500 Türk lirasına yükseltildi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN EMEKLİ ZAMMI AÇIKLAMASI

Asgari ücretin 5 bin 500 TL’ye yükseltilmesinin duyurulduğu toplantıda emekli zammı ile ilgili de konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kamu çalışanlarının ve tüm emeklilerinin maaşına yüzde 40'ın üzerinde bir enflasyon farkı zammının yapılacağını vurguladı.

Kamu çalışanları ve emeklilere enflasyon farklarının zaten verileceğine dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan 13,7 milyon emeklinin bu çalışmanın tamamını kapsadığının söyleyerek, hiçbir çalışan ve emeklinin hayat pahalılığının altında ezilmesine müsaade edilmeyeceğini belirtmişti.

Haberin Devamı

BAKAN NEBATİ'DEN EMEKLİ ZAMMI AÇIKLAMASI

Plan ve Bütçe Komisyonu'nda ek bütçe görüşmelerinde vekillerin sorularını cevaplayan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, temmuz ayında memura yapılacak zam ile ilgili konuştu.

Ocak 2022’de çalışanların aylıklarına yüzde 30.95 artış yapıldığını anımsatan Bakan Nebati, Temmuz ayında yapılacak artışın haziran enflasyon oranlarının açıklanmasıyla kesinleşeceğini kaydederek, yaklaşık yüzde 40 oranında artış öngörüldüğünü belirtti.

Bu doğrultuda 2022’de memurların ayılıklarında kümülatif artış yaklaşık yüzde 83'e ulaşacağını kaydeden Bakan Nebati, temmuzda emeklilere yapılacak artışın yaklaşık yüzde 40 oranında olacağını aktararak, 2022’de memur emeklilerinin aylıklarında kümülatif artışın yüzde 83'e, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin kümülatif artışının ise yüzde 76'ya ulaşacağını bildirdi.

Emekli aylıklarının artışının etkisinin 180 milyar Türk lirası civarında olduğunu anlatan Bakan Nebati, prim gelirlerindeki artışa bakılarak, SGK'ye yapılacak transferlerin toplamının 154 milyar Türk lirası olarak teklif edildiğini anlattı.

MEMUR ZAM ORANI

İlk 6 aylık enflasyon ocak zammı olan yüzde 7.5'i geçtiği için memur ve memur emeklisine yüzde 7'lik sözleşme zammına ek olarak enflasyon farkı yansıtılacak. Bu fark dün açıklanan enflasyon verilerinin ardından yüzde 34.85 (42.35-7.5) olarak kesinleşti. Gelinen noktada yüzde 7'lik toplu sözleşme zammı artı fark ile maaş artışı yüzde 41.85 olarak hesaplandı. Bu hesapla en düşük memur emeklisi maaşı 4 bin 276 liradan 6 bin 65 liraya çıktı. En düşük memur maaşı da 5 bin 353 liradan 7 bin 593 liraya yükseldi.

Haberin Devamı

SSK VE BAĞKUR EMEKLİLERİ

Diğer yandan SSK ve Bağkur emeklilerinin toplu sözleşme görüşmesi bulunmuyor ve sadece ocak-temmuzda 6'şar aylık dönemler itibarıyla enflasyon ne kadar belirlenmişse, o oranda zam alıyor. Böylece işçi ve esnaf emeklisinin maaşına yüzde 42.35 zam yapılacak. Buna göre; 2000'den önce emekli olan SSK emeklisinin taban maaşı 3 bin 295 liradan 6 bin 687 liraya çıktı. 65 yaş aylığı ise 1.084 liradan 1.537 liraya yükseldi. Taban maaşlar yani en düşük emekli maaşı daha önce 2.500 lira olarak uygulanıyordu. Ancak son yapılan düzenlemeyle bu tutar 1000 lira yani yüzde 40 artışla 3.500 liraya çıkarıldı. İlk 6 aylık enflasyon zammından sonra maaşı 3.500 liranın altında kalan emeklinin maaşı 3.500 liraya çıkarılacak. Aradaki fark Hazine tarafından karşılancak. Emeklinin dul ve yetimi de bu yeni taban maaşa göre hesaplanan hisse oranında maaşını almaya başlayacak.

Haberin Devamı