Ekonomi Temmuzda milyonların yüzünü güldürecek zam düzenlemesi

Temmuzda milyonların yüzünü güldürecek zam düzenlemesi

Paylaş
Temmuzda milyonların yüzünü güldürecek zam düzenlemesi

Çalışanların ve emeklilerin gözü kulağı maaşlara yapılacak zamlara çevrildi. İlk 5 aylık enflasyona göre memur ve emekli yüzde 35’lik zammı garantiledi. Temmuz enflasyonuyla bu rakamın yükselmesi beklenirken, hükümet temmuzda tüm kesimi sevindirecek bir zam düzenlemesi hazırlığında.

Milyonlarca memur ve emekli ilk 5 aylık enflasyona göre şimdiden yüzde 35’in üzerinde zammı garantilemiş durumda. Haziran ayı enflasyonu ile birlikte ilk 6 aylık enflasyonun yani memur ve emekliye yapılacak zammın yüzde 40’ı bulması bekleniyor. Enflasyon zammına sayılı günler kalmışken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’den önemli bir açıklama daha geldi.

Haberin Devamı

‘ENFLASYONA KARŞI KORUYACAĞIZ’

Asgari ücrete de zam sinyali veren Bakan Bilgin, dün Çalışma Ekonomisi Araştırma Topluluğu’nun 35’inci yıl programında yaptığı konuşmada, “Enflasyona karşı çalışanları korumak bizim vazifemiz. Biz emeği, çalışanları enflasyona ezdirmeyeceğiz. Önümüzde temmuz dönemi var. Temmuz ayında bütün çalışanların yüzünü güldürecek, ’benim devletim benim yanımdadır’ dedirtecek bir düzenlemeyi de Türkiye gerçekleştirecek durumdadır” dedi.

HER KESİMİ KAPSAYACAK

Bilgin, düzenlemenin sadece enflasyon farkından oluşmayacağını, tüm emekli ve çalışanların sosyal konumlarını destekleyecek bir çalışma sürdürüldüğünü ifade etti. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da önceki gün ‘İhracatın Şampiyonları Ödül Töreni’nde yaptığı konuşmada, “Temmuz ayında enflasyon farklarıyla, ocak ayında ücretlerdeki yeni düzenlemelerle her kesimi rahatlatacağız” demişti.

Haberin Devamı

ŞU ANDA FARK NE KADAR?

Memur ve emekliye her yıl ocak ve temmuz ayında geriye dönük gerçekleşen 6 aylık enflasyon oranında zam yapılıyor. Memur ve memur emeklisi ayrıca toplu sözleşme zammı da alıyor. 2021’de yapılan toplu sözleşme görüşmesine göre, memur ve emeklisine 2022’de yüzde 5+7, 2023’te yüzde 8+6 zam yapılacaktı. Fakat yılbaşında yüzde 2.5’lik ek düzeltmeyle ocak zammı yüzde 7.5 olarak belirlendi. Temmuzda ise yüzde 7 sözleşme zammı söz konusu olacak. Temmuz ayında açıklanacak enflasyon oranı, ilk 6 aylık yüzde 7.5’lik zammı ilk 5 ayda aşmış durumda ve fark şu anda yüzde 28.14. Yüzde 7’lik toplu sözleşme zammı bu farka eklendiğinde şimdiden olası maaş artışı yüzde 35.14’ü buluyor. Haziran enflasyonu yüzde 2-3 civarı gerçekleşirse zam daha da yükselecek ve yüzde 40’a ulaşabilecek.

TABAN MAAŞ ARTIŞI VAR MI?

Diğer yandan SSK ve Bağkur emeklileri toplu sözleşme görüşmesi gerçekleştirmiyor ve sadece ocak-temmuzda 6’şar aylık dönemler itibarıyla maaş zammı alıyor. İlk 5 aylık rakamlarla zam yüzde 35.64’e ulaşmış durumda. Merkez Bankası beklenti anketi rakamlarından yola çıkarsak bu kesimin alacağı zam da yüzde 40’a dayanacak. Tüm bunlara ilave olarak şu anda en düşük 2 bin 500 lira olan taban emekli maaşlarının da yapılacak düzenlemeyle yükseltilmesi gündemde. Böylece 1 milyon emeklinin maaşında yüzde 40’ın üzerinde artış olacağı hesaplanıyor.

Haberin Devamı

BAYRAM İKRAMİYESİ İÇİN DE GERİ SAYIM

30 Nisan 2018’de yapılan düzenlemelere paralel emeklilere, dul ve yetimlerine her yıl iki dini bayram öncesi ikramiye veriliyor. Şu anda ikramiye tutarı 1.100 lira. Ramazan Bayramı öncesinde ikramiyelerde bir artış olacağı beklentisi oluşmuştu. Bu beklentiye paralel Kurban Bayramı öncesi ikramiyede artış yapılma olasılığı da bulunuyor. Bu gerçekleşirse enflasyona karşı emeklilerin alım gücüne katkı sağlanmış olacak. Kurban Bayramı 9 Temmuz’da. Bayram ikramiyesinin 4-8 Temmuz tarihlerinde emeklilerin hesabına geçmesi bekleniyor. Bu tarihler emeklinin maaş çektiği tarihe göre netleşince daha sonra ilan edilecek.