Ekonomi Trafik sigortası yoksa 'Güvence hesabı' var

Trafik sigortası yoksa 'Güvence hesabı' var

Paylaş
Trafik sigortası yoksa 'Güvence hesabı' var

Zorunlu Trafik Sigortası yaptırmayan sürücülerin, karşılaştıkları kaza sonucunda karşı tarafa zarar vermesi mağduriyetlere neden olabiliyor. Bu konuda pek bilinmeyen ama araç sahiplerini koruyan bir hesap var: Güvence hesabı. Tazminat talebi için 10 yıl süre bulunuyor.

Trafik sigortası, olası bir kaza anında karşı tarafa verilen zararı limitler dahilinde karşılıyor. Bu anlamda bir güvence niteliğinde. Yasal olarak da zorunlu ama yaklaşık 5 milyon araç sigortasız. Yaptırmayanlara 169 lira ceza kesiliyor. Yasak olmasına rağmen trafikte seyreden bu araçların verdiği zararlardan dolayı üçüncü kişilerin zarar görmesi durumunda mağduriyeti engellemek için ‘güvence hesabı’ kuruldu.

Haberin Devamı

PLAKASI BELİRLENEMEDİYSE

Kazaya karışan araç tespit edilemediyse (çarpıp kaçtıysa) veya kazanın gerçekleştiği tarihte trafik sigortası yoksa, güvence hesabından zarar talep edilebiliyor. Güvence hesabı, sakatlık halinde sakatlık tazminatı, ölüm halinde ise ölenin yakınlarına destekten yoksun kalma tazminatı olarak ödeniyor. Çalınmış ya da gaspedilmiş araçların karıştığı kazalarda da güvence hesabı devreye giriyor.

BEDENİ ZARARLAR KAPSAMDA

Güvence hesabı, motorlu araçlarda meydana gelen hasarlardan sorumlu değil. Ancak bedeni zararlar (maluliyet ve ölüm halinde doğan zararlar) talep edilebiliyor. Güvence hesabının sorumluluğu, kaza tarihinde Hazine Müsteşarlığı’nın belirlediği teminat limitleri ile sınırlı. Talep edilen belgeler tamamlandıktan sonra hak sahibine banka aracılığıyla ödeme yapılıyor.

Haberin Devamı

10 YILLIK ZAMANAŞIMI SÜRESİ

Hak sahiplerinin, zararı ve tazminat yükümlüsünü öğrendiği tarihten itibaren 2 yıl ve bunların dışında 10 yıl içinde bizzat yazılı olarak başvurmaları gerekiyor. Kazaya neden olan aracın trafik sigortası yoksa bu aracın sürücüsü ‘trafik sigortam yoktu, tarihi geçmişti’ deyip karşı tarafın zararlarını karşılamak için güvence hesabına başvuramaz.