EkonomiTrump'tan yine 'U' dönüşü

Trump'tan yine 'U' dönüşü

Paylaş
Trump'tan yine 'U' dönüşü

ABD Başkanı Donald Trump, 20 Ocak’ta başkanlık koltuğuna oturur oturmaz ek vergi tarifeleri açıklamaya başlamıştı.

Bunlardan biri de 26 Mart’ta imzaladığı otomobil ve bazı otomobil parçalarının ithalatına uygulayacağı yüzde 25 gümrük vergisi kararıydı. Bu kararın ardından otomobil üreticileri üretimini azaltırken, otomobil fiyatlarında da artışlar yaşanması bekleniyordu. Ancak dün Trump, bu konuyla ilgili geri adım attı. Trump, otomobil üreticilerinin Kanada, Meksika ve diğer ülkelerdeki üretimini ABD’ye taşımak için ‘biraz zamana ihtiyaçları olduğunu’ söyleyerek, “karmaşık tedarik zincirlerini” gözden geçirmelerine zaman tanımak amacıyla otomobil endüstrisinin geçici olarak gümrük vergilerinden muaf tutabileceğini ima etti.

Haberin Devamı

Öte yandan Başkan Trump daha önce de bazı muafiyetler açıklamıştı. 2 Nisan’da dünyanın birçok ülkesine yüzde 10-50 arasında ek gümrük vergisi getiren kararları imzalayan Trump, Çin’den misilleme geldikçe Çin’e olan vergiyi yüzde 145’e çıkarmıştı. Ancak ABD’ye misilleme yapmayan ülkelerin gümrük vergilerinin 90 günlüğüne askıya alındığını açıklamıştı. Trump, geçtiğimiz günlerde de teknolojik ürünler konusunda geri adım atmıştı. Ek vergilerin iPhone’ların ABD’deki satış fiyatını üç katına çıkarabileceği yönündeki tahminlerin ardından, bilgisayar, akıllı telefon, çipler, çip üretiminde kullanılan makineler, işlemci, modem, güneş panelleri gibi ithal ürünlerin ek tarifelerden muaf tutulacağı duyurulmuştu.

Haberin Devamı

ÇİN İLE OLAN SÜREÇ KARMAŞIK

Vergi tarifeleriyle ilgili gerginliğin ne zaman son bulacağı merak edilirken, ABD Hazine Bakanı Scott Bessent’ten konuyla ilgili açıklama geldi. ABD’nin birçok ticaret ortağıyla yürüttüğü müzakerelerde önemli mesafe kat ettiklerini söyleyen Bessent, müttefik ülkelere yönelik mesajında, “İlk adımı atan en iyi anlaşmayı kapar” diyerek sürece hız kazandırmaları gerektiğini vurguladı.

Çin ile olan mevcut durumun sürdürülebilir olmadığını belirten Bessent, Çin’le doğrudan bir müzakere olup olmadığıyla ilgili de “Bir noktada büyük bir anlaşma yapılabilir. Ayrışmak zorunda değiliz ama bu ihtimal de yok değil” dedi. Bessent, Çin’le uzlaşmanın diğer ülkelere kıyasla daha karmaşık olacağını belirterek, “Çin, hem en büyük ekonomik rakibimiz hem de en büyük askeri hasmımız” dedi.