Ekonomi Turizme lavanta bereketi! Kadınlara da ek geliyor sağlıyor

Turizme lavanta bereketi! Kadınlara da ek geliyor sağlıyor

Paylaş
Turizme lavanta bereketi! Kadınlara da ek geliyor sağlıyor

Son yılların gözde yatırımlarından olan lavanta ekimi, Türkiye geneline hızla yayılmaya devam ediyor. Türkiye genelinde şu an 20 bin dekar alanda lavanta üretiliyor. Lavanta yağı başta kozmetik, ilaç ve gıda sanayii olmak üzere birçok alanda kullanılıyor. Murat Gülderen'in haberi...

Başta Isparta, Afyonkarahisar, Burdur, Denizli ve Bilecik olmak üzere 25’in üzerinde ili süsleyen lavantalar, mor rengi ve doğal güzellikleriyle yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı haline geldi. Sağladığı katma değeri yerinde görmek için gittiğimiz Bilecik’teki Lila Lavanta Bahçesi, Rusya, Ukrayna ve Çin dahil dünyanın çeşitli yerlerinden her hafta binlerce ziyaretçiye ev sahipliği yapıyor.

Haberin Devamı

KADINLARA GELİR KAPISI

Merkeze yaklaşık 10 kilometre uzaklıkta yer alan Ulupınar Köyü’nde 40 dönümlük arazi üzerine kurulan lavanta tarlası, bölgedeki kadın istihdamına da ciddi katkı sağlıyor. Bu yılın başlarında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Bilecik Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Şermin Kahraman’ın ekonomiye kazandırdığı tarlada aynı zamanda organik aromalı lavanta balı ile saf lavanta yağı üretiliyor.

EKONOMİYE KATKI

Bu projenin Bilecik’in Türkiye’nin hızla popülerleşen turizm bölgelerinden biri olmasında önemli rol oynadığına dikkat çeken Kahraman, “Lavanta bahçelerimiz, kurulduğu günden bu yana ziyaretçi akınına uğruyor. Özellikle sosyal medyadan görüp geliyorlar. Diyarbakır, Ağrı, Antalya ve Mersin dahil Türkiye’nin her bölgesinden ziyaretçi çekmeyi başardık. İçinde hiçbir katkı maddesi olmayan ürünlerimizin satışıyla şehrin ekonomisine de büyük katkı sağlıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

İHRACAT HEDEFİ

İlerde bu orijinal ürünleri ihraç etme planlarının da olduğunu ifade eden Kahraman, “Çevresel tasarıma çok önem veriyoruz. Burada el yapımı ahşap objeler ve köprüler yaptık. Herkes fotoğraf çektirmek için birbiriyle yarışıyor. Lavantalarımız demet şeklinde ya da sepetler içerisinde de satılıyor. Ziyaret kişi başı 30 TL. Bölgede başka tarlalar da satın alarak lavanta bahçelerini daha da büyütmek istiyorum” diye konuştu.

67 YILDIR ÇÖMLEKÇİLİK YAPIYOR

Bilecik’in Kınık Köyü’nde tam 67 yıldır çömlekçilik yapan Salim Yaşar’ı da ziyaret ettik. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın elinden ‘Yaşayan İnsan Hazineleri Geleceğe Aktarılan Mirasın Temsilcileri’ ödülünü alan Yaşar, çömlekçilikte artık çırak yetişmediğinden yakınıyor. Atölyesinde, çömlekçiliği öğrenmek isteyen herkese eğitim veren Yaşar, her yıl çeşitli fuarlarda da yer alıyor.