Ekonomi Ve Türkiye devrede! İstanbul'da dörtlü tahıl zirvesi yapılacak

Ve Türkiye devrede! İstanbul'da dörtlü tahıl zirvesi yapılacak

Paylaş
Ve Türkiye devrede! İstanbul'da dörtlü tahıl zirvesi yapılacak

Tahıl sorununun çözümü için bu hafta içinde Milli Savunma Bakanlığı'ndan bir heyet Rusya'ya gidecek. Türkiye, Rusya, Ukrayna ve BM yetkililerin katılacağı toplantı önümüzdeki hafta İstanbul'da yapılacak. Tahıl sorunun çözümü için bu hafta içinde Milli Savunma Bakanlığı'ndan da bir heyetin Rusya'ya gideceği açıklandı.

Rusya-Ukrayna savaşının başladığı günden bu yana barış için çok yönlü diplomasi yürüten Türkiye, savaştan kaynaklanan küresel gıda tedariki sorununu çözmek için devreye girdi. Türkiye, Ukrayna'daki tahıl stoklarının güvenli şekilde küresel pazarlara ulaşmasını sağlamak amacıyla mekanizma oluşturmak için bir süredir diplomasi trafiği yürütüyor.

Haberin Devamı

TÜRKİYE, TAHIL KONUSUNDA SIKI BİR TRAFİK YÜRÜTÜYOR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da dünden bu yana tahıl konusuyla ilgili 3 görüşme yaptı. Erdoğan dün ilk olarak BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede, küresel gıda krizinin önüne geçme noktasında etken olacak Ukrayna tahılının Karadeniz üzerinden ihracı için müşterek çabalara devam ettiklerini aktardı. Ayrıca, muhataplarına barış müzakerelerinin canlandırılması ve savaşın diplomasiyle sonuçlandırılması yönündeki telkinlerini sürdürdüğünü vurguladı.

ERDOĞAN BUGÜN DE İNGİLTERE VE ESTONYA BAŞBAKANLARI İLE GÖRÜŞTÜ

Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün de İngiltere Başbakanı Boris Johnson ve Estonya Başbakanı Kaja Kallas ile ayrı ayrı telefonda görüştü. Ukrayna’daki tahılın güvenli şekilde ülkeden çıkarılması için mutlaka çözüm bulunması gerektiğini aktaran Erdoğan, Birleşmiş Milletler’le birlikte müşterek gayret içerisinde olduklarını vurguladı.

Haberin Devamı

DÖRTLÜ ZİRVE İSTANBUL'DA YAPILACAK

Bu temasların ardından Cumhurbaşkanlığı kaynakları 10 güne kadar İstanbul’da dörtlü tahıl zirvesi yapılacağını belirtti. Toplantı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve BM Genel Sekreteri Antonio Guteres de katılabilir.  

TÜRKİYE'DEN RUSYA'YA ASKERİ HEYET DE GİDECEK

CNN TÜRK muhabiri Arda Erdoğan, tahıl koridoruna ilişkin son gelişmeyi canlı yayında aktardı:

Dörtlü toplantı önümüzdeki hafta Türkiye'de gerçekleştirilecek. Ama onun öncesinde bu hafta Türkiye'den bir askeri heyet Rusya'ya gidecek. Heyet atılacak adımları değerlendirecek.

O heyetin temaslarını tamamlamasının ardından önümüzdeki hafta sonu İstanbul'da 4'lü bir toplantı gerçekleşecek. Rusya, Ukrayna, Türkiye ve BM temsilcileri anlaşmaya varacaklar. Sonuç alınmaya çok yakın. O toplantıya BM Genel Sekreteri Guterres ile birlikte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılması da beklentiler arasında.

Görüşmede mutabakata varılmasının ardından 1 ay içinde gemiler harekete başlayacak.

"6-8 AY İÇİNDE BOĞAZ'DAN 35 MİLYON TON TAHIL GEÇECEK"

Operasyonun merkezi İstanbul olacak. Peki 1 ay içerisinde gemiler nasıl çıkış yapacak, ne kadar tahıl bekleniyor ve bu tahıl tahliye operasyonu ne kadar sürecek? Şunu belirtelim ki önümüzdeki 6-8 ay içinde İstanbul ve Çanakkale boğazlarını takip ederek dünya piyasasına açılması beklenen yaklaşık 35-40 milyon ton tahıl var. Halihazırda 20 milyon tonluk tahıl Ukrayna tarafında. Yaklaşık 20 milyon tonluk tahılın da yine Rusya tarafında bulunduğu belirtiliyor çeşitli kaynaklar tarafından.

Haberin Devamı

İlk olarak Odessa limanlarında bekleyen yaklaşık 25 ticari geminin hareket etmesini bekliyoruz mekanizma kapsamında. Peki hangi yöntem izlenecek? Biliniyor ki Odessa limanının hemen dışarısındaki bir alanda Ukrayna denizi mayınlamış durumda kendi güvenliği için. Bu kapsamda mayın temizliğine başlanmadan evvel oluşturulacak 3 adet güvenli koridorla Odessa civarında bulunan 4 limandan tahıllar dışarıya çıkarılmaya beklenecek. Koridorlardaki güvenlik de Ukrayna güçlerince alınacak.

Rus tahıl ürünlerinin de bu mekanizma kapsamında dünyaya ulaştırılması, bölgeden çıkarılması bekleniyor. Rus tahılına dünyada bir yaptırım yok ancak Rus gemilerine uluslararası piyasalarda sigorta yapılmıyor. Bu kapsamda da mutabakata varıldı. Rusya güvence istedi. Amerikalılar da sigorta meselesi noktasında herhangi bir zorluk çıkarılmayacağını kendilerine ifade ettiler.

Haberin Devamı

Çözüm oldukça yakın. Türkiye'den bir askeri heyet bu hafta içerisinde Rusya'ya gidecek. Teknik düzeydeki görüşmelerini tamamlamalarının ardındansa önümüzdeki hafta sonuna doğru İstanbul bir zirveye ev sahipliği yapacak. Zirvenin nihayetinde ise 4'lü mekanizma, dünyadaki tahıl krizini çözmek üzere çalışmaya başlayacak.