Ekonomi Yazlıkta 'sezon' açılıyor

Yazlıkta 'sezon' açılıyor

Paylaş
Yazlıkta 'sezon' açılıyor

Yazlık bölgelerde ‘sezon’ açılıyor. Bu yıl yoğunluk bayram sonrasında başlarken, fiyatlardaki artış da devam ediyor. Popüler bölgelerde yüksek fiyatlar nedeniyle kiralamalar geçen yıllara göre zayıf seyrederken, talebin çoğu daha uygun fiyatlı beldelere kaymaya başladı. Yabancıların da ilgisi dikkat çekiyor. // Meltem Kara Söyleyenoğlu- Posta

Koronavirüs sonrasında şehirden kaçış, birçok şirketin uzaktan çalışma modelini uygulamaya başlaması ve kalabalık mekanlar yerine izole tatil isteği son 2 yılda yazlıklara ilgiyi artırdı. Pandemi etkisini yitirse de yazlık bölgelerde kiralık ve satılık eve ilgi devam ediyor. Bu yıl sezon Ramazan Bayramı sonrasında yeni yeni hareketlenmeye başladı. Ancak fiyatlardaki artış sürüyor.

Haberin Devamı

TEMMUZ AĞUSTOS FARKI

Şu anki fiyatların henüz yaz başı olduğunu belirten Tapusor Genel Müdürü Şevki Çatladı, “Temmuz, ağustos ve eylül aylarında bizi nasıl bir tablonun karşılayacağını hep birlikte göreceğiz. Geçen yaz sokağa çıkma yasakları, resmi ve dini tatillerin bir araya gelmesi bu bölgelere olan ilgiyi en üst seviyeye çıkartmıştı. Bu yıl yine buna benzer bir durum yaşanırsa fiyatların artacağını söylemek hiç de zor değil” dedi.

REKABET KIZIŞTI

Villa kategorisinde ortalama metrekare fiyatı en yüksek ilçenin Muğla Bodrum olduğunu söyleyen Çatladı, “Satılık villa fiyatları ortalama 7 milyon 280 bin lira olan Bodrum’u, 7 milyon lira ile İzmir Çeşme takip ediyor. Bodrum ve Çeşme’nin bazı mahallelerinde bu fiyatlar dahi bulunamıyor. Bodrum Türkbükü’nde ortalama fiyatlar 14 milyon lirayı buluyor. İzmir Çeşme Çakabey’de ortalama 11 milyon lira. Bu mahalleler iki ilçenin de en pahalı mahalleleri” diye konuştu.

Haberin Devamı

UYGUN FİYATLI SEÇENEKLER

Çeşme’nin ardından Muğla Marmaris 6.8 milyon lira, Antalya Konyaaltı 5.5 milyon lira ve İstanbul Silivri 5.4 milyon lira olarak sıralanıyor. Çatladı, uygun fiyatlı yazlık arayışında olan vatandaşlar için ise Tekirdağ Şarköy ve Marmaraereğlisi, Sakarya Karasu, Balıkesir’de Avşa Adası ve Burhaniye, Muğla’da Ortaca ve Dalaman, İzmir’de Foça’nın tercih edilebilir alanlar olarak ön plana çıktığını söyledi.

EN YÜKSEK İLGİ KURBAN BAYRAMI’NDA

Popüler villaların bir kısmının temmuz ve ağustos aylarında tam doluluk oranlarına ulaştığını ifade eden TatildeKirala.com Üst Yöneticisi (CEO) Ruşen Mat, şöyle konuştu:

“Otel fiyatlarının yüzde 50’nin üzerinde artması ve otellerde bulunan villaların haftalık 100 bin lira üzeri fiyatlarla kiraya verilmesi sebebiyle villalar yoğun talep görüyor. En yüksek rezervasyon Kurban Bayramı dönemini de kapsayan 9-17 Temmuz aralığı için yapılıyor. Bu yıl Antalya Kalkan, Muğla Bodrum ve Fethiye gibi popüler bölgelerdeki fiyatların nispeten daha yüksek oranda artmasının etkisiyle Aydın Didim ve Kuşadası ile Antalya Belek gibi bölgeler çok daha fazla talep almaya başladı. Bodrum’daki villalar çok pahalı olduğu için talep zayıf gittiğinden kiralama fiyatlarında yüzde 20 civarında indirim bekleniyor.”

Haberin Devamı

GURBETÇİ TALEBİ

Bu yıl özellikle İngilizlerin pandemi dönemi öncesinde olduğu gibi Kalkan bölgesinde yoğun bir konaklama gerçekleştireceklerini belirten Ruşen Mat, “Bunun dışında döviz kurunun geçtiğimiz yıla göre çok avantajlı hale gelmesi sebebiyle gurbetçilerin de villa konaklamaya her zamankinden çok daha fazla ilgisi var” dedi.

YABANCIDAN EMEKLİLİK GÖÇÜ

Bodrum’daki yabancı taleplerini Mars Investment İcra Kurulu Başkanı Hakan Bucak anlattı. Bodrum’a yerleşen, uzun dönemli kiralamalar yapan İngiliz, Amerikan, Rus, İsveçli gibi pek çok yabancı olduğunu söyleyen Bucak, şöyle konuştu: “Uzaktan çalışma ile birçok global şirketin yöneticisi aileleriyle birlikte Bodrum’a yerleşti. Son dönemde Avrupalı, Amerikalı ve Dubai’deki Avrupalılar yatırımcı Bodrum’a yöneldi. Avrupalılar özellikle İngilizlerden ciddi emeklilik göçü de almaya başladı. Yabancı yatırımcılar içinde Rusların oranı her geçen gün artıyor. Yaptırımlar sonrası özellikle zengin Rusların tercihi Bodrum oluyor.”

Haberin Devamı

BODRUM’UN ANALİZİ

Bodrum’da bölgelerin sezonluk kiralık fiyat analizini yapan Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Bodrum Temsilciliği Başkanı Sevil Ece Gümüş Kapar’ın verdiği bilgiler şöyle:

En düşük ortalama fiyatların olduğu bölge Adabükü oldu. Bölgede yüksek sezonda aylık kiralama fiyatı 30 bin lira seviyesinde. En yüksek ortalama fiyatların olduğu bölge ise Türkbükü. Yüksek sezonda aylık kiralama fiyatı 2.2 milyon lirayı bulan portföyler var. Bodrum’un kuzeyindeki bölgelerde aylık fiyatlamalar 50 bin liradan başlayıp 2 milyon liraya kadar çıkıyor. Güneyinde ise aylık fiyatlar 50 bin liradan başlayıp 1 milyon liraya kadar yükseliyor.

EGE YAZ-KIŞ TERCİH EDİLİYOR

Denge Değerleme, Ege Bölgesi’nde 2022 yılının ilk çeyreğinde (ocakmart) gerçekleşen satış ve kiralama bedellerini değerlendirdi. Buna göre; Bodrum, Marmaris, Fethiye, Kaş, Antalya, Alanya gibi bölgelere kıyasla daha kısa sezona sahip olan İzmir ve ilçeleri Çeşme, Urla, Foça, Seferihisar şehir merkezine yakınlıkları nedeniyle, tatil sezonu dışında da kullanımı mümkün olduğundan, tercih edilen bölgeler olarak göze çarptı. Bu beldelerde yaz-kış yaşama alışkanlığının gelişmesi ile yazlık konutların ortalama metrekare satış fiyatı kimi bölgelerde 100-120 bin TL/ metrekareye kadar çıkmış durumda. 

Haberin Devamı