Yılın getiri şampiyonu altın

ABD Başkanı Donald Trump’ın dünya ticaretini alt üst eden tarife savaşları, Gazze ile ilgili çıkışları piyasaların nefesini kesti. Borsa gibi riskli yatırımlardan kaçış, güvenli liman altına yaradı. Fiziki talebin de etkisiyle ons fiyatı 2 bin 911 doları deviren altın, gram bazında 3 bin 368 lirayla rekor tazeledi. Altının yılbaşından bu yana değer artışı yüzde 12.8’e çıktı. Böylece gram, borsayı, kriptoyu ve faizi sollayarak yılın getiri şampiyonu oldu. Peki yükseliş sürecek mi? Almak için doğru zaman mı? Uzmanlarına sorduk…
HÜLYA ÇAYLAK
Tarihler 5 Kasım 2024’ü gösteriyordu. Trump ezici bir çoğunlukla ikinci kez ABD başkanı olmuştu. Dünya ekonomisinin lokomotifi ABD’de başkanlık yarışını kimin kazanacağıyla ilgili belirsizlik böylece ortadan kalkmıştı. Piyasalarda azalan riskle birlikte bayram havası yaşanmaya başlamıştı. Borsalar yeni rekor denemeleri yaparken, güvenli liman altının onsu da (31.1 gram) 30 Ekim’de gördüğü 2 bin 790 dolar rekorundan hızla gerilemeye başlamıştı. 14 Kasım’da ons altın 2 bin 540 dolara kadar indi. Gram altın da 3 bin 73 liradan 2 bin 828 liraya geriledi. Ancak Trump’ın 20 Ocak’ta koltuğu devralmasıyla işin rengi değişti.
AB DE VERGİ HEDEFİNDE
Daha ilk gününde onlarca kararnameye imza atan Trump, ticaret savaşının fitilini ateşleyeceğinin mesajlarını verdi. 2 Şubat’ta beklenen oldu ve Trump, Kanada, Meksika ve Çin’e vergi silahını çekti. Vergi tarifelerinin devreye girmesine saatler kala ise Kanada ve Meksika için vergileri 1 ay ertelediğini duyuran Trump, Çin’e getirilen vergiden geri adım atmadı. Çin de buna karşılık misillemede bulundu. İşte bu tarihi hamleden sonra altın daha da güç kazanmaya başladı. Küresel ticarete yönelik belirsizlik, Trump’ın sürpriz kararları, Avrupa Birliği’nin (AB) de vergi hedefinde olması fiziki altın taleplerini iyice artırdı.
ÇELİK VE ALÜMİNYUMA YÜZDE 25
Trump’ın hamleleri vergi tarifeleriyle kalmadı. İsrail Başbakanı Netanyahu ile görüşmesinden sonra Gazze ile ilgili çıkışları jeopolitik risklerin tekrar tırmanabileceği endişesi yarattı. Tam söylediklerinden geri adım atıyormuş gibi açıklamalar gelirken ABD Başkanı Trump, dün de ülkeye giren tüm çelik ve alüminyum ürünlerine yüzde 25 oranında gümrük vergisi uygulanacağını duyurdu. Trump, ayrıca ABD’ye ithalat vergisi uygulayan tüm ülkelere yönelik misilleme tarifeleri getirileceğini açıkladı. Trump, yeni tarifelerin 1-2 gün içinde açıklanacağını ve hemen yürürlüğe gireceğini belirtti.
40 GÜNDE 384 LİRA PRİMLENDİ
Tarife savaşlarındaki son perde piyasaların ayarını iyice bozdu. Borsalar eksiye dönerken altın rekor üstüne rekor kırdı. Ons altın 2 bin 911 doları test etti. Gram altın da 3 bin 368 lirayla tarihi zirvesini gördü. Böylece cuma günü 3 bin 307 liradan kapanan gramda günlük artış yüzde 1.8’i geçti. Öte yandan gram altın serbest piyasada 3 bin 400 liradan alıcı buldu. Altının bu yıl ki performansı değerlendirildiğinde yıla 2 bin 624 dolardan başlayan onsta 287 dolarlık (yüzde 10.9) bir artış görüldü. Yıla 2 bin 984 liradan başlayan gramdaki kazanç ise dün itibarıyla 384 liraya çıktı. Yani gram yüzde 12.8 getiriyle, borsayı, faizi, kriptoyu sollayarak getiri şampiyonu oldu.
SATMAK İSTEYENLER İÇİN UYGUN
Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Adnan Kapukaya ons altının 2 bin 925 seviyesine kadar yükselebileceğini belirterek şunları söyledi: “Vergiler dışından da Trump’ın Gazze ile ilgili açıklamaları da bu yükselişte etkili oldu. Altın fiyatlarında tarihindeki ilk kez buraları gördü. Ancak altındaki bu artış bir teknik artıştır yani kesinlikle bir düşüş bekliyorum. Ons altın bu hafta içinde 2 bin 855 dolara kadar inebilir. Bu nedenle satmak isteyenler altını satabilir. Alıcılar ise temkinli olmalılar.”
ALMAK İSTEYENLER ACELE ETMESİN
Alüminyum ve çeliğe gelen vergilerin piyasaları tedirgin ettiğini ifade eden Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, “Hal böyle olunca yatırımcıların güvenli liman talebi artıyor. Ayrıca altının rekor kırmasındaki bir diğer etken de ‘altın ithalatına yeni vergiler gelebilir’ endişesiyle altın tüccarlarının ve şirketlerin Londra’daki altınlarını ABD’ye çekmeleri. Bu da fiziki altın talebine neden oluyor. Şimdiden 38 milyar dolarlık altın Londra’dan ABD’ye transfer edilmiş durumda” dedi.
4 BİN 500 LİRALIK BEKLENTİ
Öte yandan Çin’in de kendisini ticaret savaşlarından korumak için altın alımına yöneldiğini anlatan Memiş, bunun da fiyat artışlarını tetiklediğini ekledi. Altın almak isteyenlerin frene basması gerektiğini belirten Memiş, “Altın fiyatları çok hızlı yükseldi. Hem ons hem de gramda rekor üstüne rekor geldi. Bu fiyatlar alım fiyatı değil. Onsta düşüş bekliyorum, bu nedenle almak isteyenler acele etmesinler. Gramda düşüş olduktan sonra temmuza kadar 3 bin 500-3 bin 700 lira, daha sonra da 4 bin-4 bin 500 liraya yükselmesini bekliyorum” diye konuştu.
İHTİYACI OLMAYAN ELDEN ÇIKARMIYOR
Altının ekonomik verilere ve merkez bankalarının aldığı faiz kararlarında değil de tamamen Trump’ın söylemlerine odaklandığını belirten Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, “Trump’ın ticaret savaşlarına yönelik söylemleri ve jeopolitik gerginliklerle ilgili konuşmaları altın fiyatlarına yansıyor” dedi. Altın fiyatlarında küçük çaplı da olsa bir düzeltme beklediğini söyleyen Yıldırımtürk, “Sert bir düşüş beklemiyorum. Hatta ons 3 bin doları da görüp oralarda soluklanabilir. Yatırımcı açısından baktığımızda şu anda ihtiyacı olan dışında kimse altınını satmıyor. Alıcılar almaya devam ediyor. Yani vatandaş altından şaşmıyor diyebiliriz” diye konuştu.
ÇİN’DEN SİGORTA ŞİRKETLERİNE VİZE
Çin sigorta şirketlerinin altın satın alarak yatırım yapmalarına imkan tanıdı. Bu imkan, altın alımına yönlendirilebilecek 27 milyar dolarlık bir kaynak anlamına geliyor. Bu hamle aynı zamanda altını Çinli sigortacıların yatırım yapmasına açıkça izin verilen ilk emtia haline getirdi.
Yalova'da korku dolu anlar! İDO iskeleye çarptı, yaralılar var
Bayraktar AKINCI yerli ve milli AESA radarı Murad ile uçuşunu başarıyla tamamladı
Aleyna Çakır davasında Ümitcan Uygun hakim karşısında! Komşuları dehşet anlarını anlattı
Apple’dan 1.5 milyar Iphone kullanıcısına acil güvenlik güncellemesi uyarısı
İstanbul'da önce yaz sonra kış! Mart kapıdan baktıracak: 20 derece birden düşüş