Gündem El Kaide Türkiye'yi vurabilir

El Kaide Türkiye'yi vurabilir

Paylaş
El Kaide Türkiye'yi vurabilir

Uzmanlar, El Kaide lideri Usame bin Ladin'in öldürülmesinin ardından bazı hedeflere yönelik saldırılar olabileceğini belirterek, Türkiye'nin de önlem alması gerektiğini ifade ettiler

Terör örgütü El Kaide lideri Usame Bin Ladin'in öldürülmesinin yansımalarına ilişkin soruları yanıtlayan Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, operasyonun ABD Başkanı Barack Obama için "büyük bir artı" olduğunu, "iç ve dış politikada Obama'nın elini rahatlattığını" söyledi.

Laçiner, "Bir dönemin sonu olarak değerlendirilebilir. Ayrıca, Obama'nın yeni bir dönem başlatması için de büyük bir fırsat sunuyor" dedi.

ABD ile Müslüman dünya arasındaki ilişkilerin bundan sonra daha sağlıklı bir zemine oturabileceğini kaydeden Laçiner, operasyonun ayrıca ABD'nin Afganistan'dan çekilmesine ve Afganistan'da yeni bir düzen oluşturulmasına da yol açabileceğini ifade etti.

Obama'ya yönelik, "gizli Müslüman olduğu" da başta olmak üzere pek çok eleştiri bulunduğuna işaret eden Laçiner, "ABD'nin bir numaralı düşmanının öldürülmesinin Obama'nın birçok kişi nezdinde kendisini kanıtlaması anlamına geleceğini" kaydetti.

Laçiner, El Kaide bundan sonra büyük saldırılar yapsa dahi, Usame bin Ladin'in öldürülmesiyle ABD'nin 11 Eylül saldırılarının intikamını aldığını belirtti.

MÜSLÜMAN ÜLKELERDEKİ BATILI HEDEFLER

Örgütün ilk etapta Afganistan ve Pakistan'da saldırılarını artırabileceğini ifade eden Laçiner, Avrupa, ABD ve Arap ülkelerindeki ABD unsurlarının örgütün bundan sonraki hedefleri arasında olabileceğine dikkati çekti.

Laçiner, "Türkiye'de de önlem almak lazım. Önlemleri artırmak lazım. Çünkü Müslüman ülkelerdeki Batı hedefleri, vurulması daha kolay hedefler" dedi.

ABD'nin kendisine ait bölgelerde koruma önlemleri alacağına işaret eden Laçiner, bu bölgelerin dışında gerçekleşebilecek eylemlerde Türk vatandaşlarının zarar görebileceğini belirtti.

"11 Eylül saldırılarının ABD'nin kimyasını bozduğunu ve ABD'lilerin kendilerini aşağılanmış hissettiğini" ifade eden Laçiner, "Bin Ladin'in öldürülmesi tek başına büyük bir sembolizm, Amerikalıları çok rahatlattı diye düşünüyorum" dedi.

OĞAN: KANDİL’E OPERASYON OLABİLİR

Uluslararası İlişkiler ve Stratejik Analizler Merkezi (TÜRKSAM) Başkanı Sinan Oğan ise Usame Bin Ladin'in öldürülmesinin küresel düzeyde terörle mücadele açısından "son derece önemli" olduğuna işaret etti.

ABD'nin bazı ülkelerle bir terörle mücadele koalisyonu içerisinde olduğuna dikkati çeken Oğan, bu operasyonun tek başına ABD'nin değil, koalisyonun başarısı olduğu değerlendirmesinde bulundu.

Pakistan'ın El Kaide ile mücadelede "son derece önemli" olduğuna işaret eden Oğan, "Pakistan askeri istihbaratı adeta El Kaide'nin şeceresini biliyordu. El Kaide liderinin nerede olduğunu da biliyordu. Bu açıdan Pakistan-Afganistan hattında önemli gelişmeler olabilir. Buna dikkat etmek lazım. Terör saldırıları olabilir, içeride ayaklanmalar olabilir' dedi.

Dünyada da bir terör dalgası yaşanabileceğine işaret eden Oğan, El Kaide gibi küresel bir terör örgütünün aktif hücreleri kadar, belirli bir güne odaklanmış "uykuda hücreleri" de bulunduğunu, bu hücrelerin şimdi devreye girebileceğini kaydetti.

Türkiye'de bir süre önce El Kaide operasyonları yapıldığını ve CIA Başkanı'nın Türkiye'ye geldiğini anımsatan Oğan, "Bütün bunlara baktığımızda Türkiye'nin burada öne çıktığını görüyoruz. Türkiye'nin burada öne çıkması, bundan sonraki süreçte de Türkiye'ye yönelik benzer bir tehdidi beraberinde getirebilir. Buna dikkat etmekte fayda vardır" dedi.

Usame Bin Ladin'in öldürülmesinin ABD Başkanının isminin tarihe farklı bir şekilde yazılmasını sağlayacağı görüşünü dile getiren Oğan, "Bu operasyondan yola çıkarak, dünyada birçok ülke kendi El Kaide'sine, kendi teröristlerine operasyonlara başlayabilir. Türkiye, örneğin Kandil'e operasyon yapabilir" diye konuştu.

ÖZCAN: ABD YİNE HEDEF OLACAK



Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) terör uzmanı Dr. Nihat Ali Özcan da Bin Ladin'in öldürüldüğü operasyonun kısa dönemde Batılı hedeflere yönelik terör saldırıları trendinin yükselmesine neden olacağını söyledi.

Orta ve uzun vadede ise problemin tamamen çözüldüğünü söylemenin mümkün olmadığını belirten Özcan, Ortadoğu'daki istikrarsızlıklar ve gelişmelere bakıldığında bu tür terör örgütlerinin yerelde bir yapı ortaya çıkarmaları için uygun bir ortam bulduğuna işaret etti.

Bu ortamda radikal düşüncelerin kolaylıkla yayılabileceğini ifade eden Özcan, Usame Bin Ladin'in açtığı yoldan gidecek insanların bulunmasının çok da sürpriz olmayacağını kaydetti.

Özcan, ABD'nin orta ve uzun vadede bu tür radikal hareketlerin hedefi olmaya devam edeceğini söyledi.

AA

3