Ekonomi Elinde altın tutanlar yandı!

Elinde altın tutanlar yandı!

Paylaş
Elinde altın tutanlar yandı!

Uzun yıllardır güvenli liman olarak görülen altının son 3 senede yatırımcısına verdiği zarar şoke ediyor. Altını Eylül 2011'deki zirvesinden alıp bugüne kadar tutanlar yüzde 38,9 zarar etti

1980’li yıllardan beri istikrarlı bir şekilde yükselip yatırımcısının yüzünü güldüren altın 2011’de tarihi zirveyi gördükten sonra son 3 yıl içinde büyük bir düşüş yaşadı.

Haberin Devamı

ABD Merkez Bankası’nın 2008 küresel finans krizinin ardından art arda açıkladığı 3 parasal genişleme programı ile yükseldikçe yükselen ve 2011 Eylül ayında ons başına 1920 dolarla tarihi zirveyi gören altın 1160 dolara kadar gerileyerek yatırımcısını üzdü.

Hürriyet'ten Barış Balcı'nın haberine göre; altını 1920 dolarlık tarihi zirvesinden satın alan yatırımcılar 3 sene içinde yüzde 38,9 zarar etti. Aynı dönem içinde dolar/TL kurunda yüzde 30’un üstünde değer kazancı yaşanırken, BİST 100 endeksi ise yüzde 48 gibi dudak uçuklatan bir kazanç sağladı.

Altında önlenemeyen bu düşüş bir yatırım aracı olarak ‘güvenli liman’ imajını sarsmışa benziyor. Özellikle enflasyondan korunmak için ideal bir yatırım aracı olan altın Türkiye’de de yüksek enflasyon dönemlerinin ardından ilk akla gelen yatırım araçlarından biri olmuştu. Ancak yatırım uzmanları son 3 yılda bu kadar para kaybettiren bir yatırım enstrümanı için ‘güvenli liman’ yakıştırmasının yapılmasının çok zor olduğunu belirtiyor.

Haberin Devamı

KISA VADEDE KADERİ ABD’NİN ELİNDE

Son 4 yılın en düşük seviyesini görse de altın fiyatlarını daha da aşağı çekebilecek riskler hala canlı. Fed’in para musluklarını kapamasıyla altın çok sert bir şekilde düşmüştü. Ancak asıl düşüşün Fed’in politika faizini 2015 Haziran öncesinde artırması ile gelebileceğini düşünenlerin sayısı da hiç az değil. Fed’in bu hamleyi yapması ise ABD ekonomisinin ne kadar çabuk toparlanabileceğine bağlı olacak. 2014 3. çeyrekte yüzde 3.5 büyüyen ABD ekonomisi aylık 200 binin üzerinde yeni tarım dışı istihdam yaratmaya devam ederse erken faiz artırımı gündeme gelebilir. Bu karar ABD tahvillerini altından daha çekici ve güvenli görülmesini tetikleyebilir. Bu durumda analistlerin konuştuğu yeni dip fiyatlar 950-1050 dolar bant aralığı olarak görülüyor.

YENİ LİMAN ABD TAHVİLLERİ

Yüksek enflasyon ve hiper enflasyonun neredeyse hiçbir ülke ekonomisinin gündeminde olmaması altının yakın dönem görünümünü de karamsar hale getiriyor. Özellikle Mayıs 2013’te Fed’in parasal genişlemeye son vereceğini açıklamasının ardından büyük şirketler ve sermaye milyar dolarlarla ölçülen yatırımlarını ABD tahvillerine kaydırdı. Bu da en azından içinde bulunduğumuz dönemde ‘güvenli liman’ sıfatını geçici de olsa ABD tahvillerine kazandırıyor.

Haberin Devamı

GELECEKTE ALIM FIRSATI DOĞACAK

Altının geleceği hakkında iyimser olmak ise dünya ekonomisine ne kadar kötümser baktığınızla ilintili. Savaş ve ekonomik durgunluk dönemlerinde altının tekrar güvenli liman olarak görülmesi, enflasyona karşı korunak sunması açısından geçerli olacak. Bu durumda da ufukta gözüken Avrupa borçlanma krizi altın için yeni bir çıkış fırsatı olabilir.

İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Müdürü Şant Manukyan altın fiyatlarının 950-1050 dolar aralığına gerilediğinde mükemmel bir alım fırsatı doğacağını belirtiyor. Bir diğer alternatifin altının 1160 dolar seviyesinden dönerek 1340 doları aşması olacağını söyleyen Manukyan “Bu da dip yaptığını onaylamış olur. Önümüzdeki yıllarda çok daha yükseleceğini düşünüyorum, zira Avrupa’da devlet borçlanma krizi yeniden ortaya çıktığında güven kaybı yaşanacak. Reel faizlerin yeniden düşmesi ile de altın öne çıkacak” diye konuştu.

Haberin Devamı

DOLARIN SEYRİ ÖNEMLİ OLACAK

Ak Portföy Uluslararası Piyasalar Müdürü Gökhan Şen'e göre altın için umut mevcut ancak doların güçlenmesine karşı değerli metallerin kırılganlıkları önem kazanacak. Gökhan Şen "Ardındansa herkesi ilgilendiren bir gelişme altını da etkileyecek. O da global para politikalarının çalışığ çalışmadığı. Eğer tüm dünyada yaşanan bol para ortamı reel sektör sirayet etmez ve krediye dönmezse sisteme olan güvensizlik sebebiyle altın fiyatlarında çok daha yüksek seviyeler görülebileceğini düşünüyorum ancak işler umulduğu gibi toparlarsa o zaman 1.000 doların hemen üzerinde ve üreticilerin maliyetlerine göre yeni seviyeler konuşuyor oluruz tahminen. Yani altını olan biri global deflasyon olmasını ummalı ki fiyatlar hızla yükselebilsin" diye konuştu.