Türkiye (Son Dakika) Elmalı davası nedir? Elmalı davasında neler yaşandı? İşte son gelişmeler

Elmalı davası nedir? Elmalı davasında neler yaşandı? İşte son gelişmeler

Paylaş
Elmalı davası nedir? Elmalı davasında neler yaşandı? İşte son gelişmeler

Kamuoyunda Elmalı davası olarak bilinen olay, ülke gündemine otururken, Twitter’da da gündem oldu. İki çocuğa cinsel istismarda bulunulduğu iddiasıyla göz altına alınan anne ve üvey babanın adli kontrol şartıyla serbest bırakılmasına tepki yağarken, önce Bakanlıktan sonra da savcılıktan konuyla ilgili bir açıklama geldi…

Bir anda Türkiye’nin konuştuğu konu haline gelen Elmalı davasında, 10 yaşındaki erkek çocuğu ve 7 yaşındaki kız kardeşinin annesi ve üvey babası tarafından cinsel istismara uğradıkları iddia edilmişti. Dava kapsamında tutuklanan sanıklar, tahliye olunca binlerce Twitter kullanıcısı olaya tepkilerini Elmalı davası etiketiyle dile getirdi….

Haberin Devamı

ELMALI DAVASI NEDİR?

Kamuoyunda Elmalı davası olarak bilenen olayda, 7 yaşındaki bir kız çocuğu ve 10 yaşındaki ağabeyinin anneleri ve üvey babaları tarafından cinsel istismara uğradıkları iddia edilmiş, adı geçen şahıslar, tutuklanmıştı.

ELMALI DAVASI NASIL ORTAYA ÇIKTI?

Balıkesir'de yaşayan çocukların babaannesi G.S., savcılığa giderek ihbarda bulundu ve olay ilk olarak bu şekilde ortaya çıktı.

Babaanne G.S., o dönem 6 ve 9 yaşında olan iki çocuğun anneleri ve eski gelini Merve A. ile kadının erkek arkadaşı Rahmi A.’nın, torunlarına cinsel istismarda bulunduğunu iddia etti ve her iki sanıktan da şikâyetçi oldu.

Şikayetin ardından çocuklar koruma altına alınırken, üvey babalarının ve başka iki kişinin daha kendilerine istismarda bulunduğunu anlattı. Çocukların iddiaları, adli tıp raporuyla da kanıtlandı.

Haberin Devamı

Savcılık tarafından ana sınıfı öğrencisi G.E.G. ile ağabeyi İ.E.G.'nin, Çocuk İzlem Merkezi'nde ifadesine başvuruldu. İfadesinde anne ve babasının ayrıldığını söyleyen G.E.G., annesi Merve A.'nın Rahmi A. ile evlendiğini, ancak A., F., M. ve M. ismindeki erkeklerle de ilişkisi olduğunu dile getirerek, geçen yıl üvey babası Rahmi A. ile isimleri A., F. ve M. olan kişilerin kendisine istismarda bulunduğunu kaydetti.

G.E.G.'nin, başından geçen olaylarla ilgili olarak annesi, üvey babası ve dayısı S.'den şikâyetçi olduğunu ve ağabeyiyle kendisine çok acı çektirdiklerini dile getirdiği öğrenilmişti. G.E.G., anneanne F.G. ile dayısı S. C.G.'nin de kendisini çok dövdüğünü aktarmıştı.

Ağabey İ.E.G. ise savcıya verdiği ifadesinde anneannesinin Finike'deki evinde kaldığı 7-8 aylık süre içinde oklava ve şarj kablolarıyla dövüldüğünü dile getirmişti. İ.E.G., üvey baba Rahmi A., M. ve dayısı S.'nin kendisinin özel bölgelerine dokunduğunu da aktarmıştı.

6 yaşındaki küçük kız ile 9 yaşındaki ağabeyi, yaptıkları çizimlerle de olayı anlatmaya çalıştı. Bu çizimler de soruşturma dosyasına dâhil edilirken, soruşturma kapsamında anne Merve A. ve üvey baba Rahmi A. tutuklanarak cezaevine gönderildi, diğer 2 şüpheli ise serbest bırakıldı.

Haberin Devamı

Üçüncü duruşmada suçlamaları kabul etmeyen anne Merve A. ile üvey baba Rahmi A. adli kontrolle serbest bırakıldı.

AİLE VE SOSYAL HİZMETLER BAKANLIĞI’NDAN AÇIKLAMA GELDİ

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı da sosyal medyada gündem olan ve büyük tepki toplayan konuya ilişkin bir açıklamada bulundu. Bakanlıktan yapılan açıklamada;

"Yargılama sürecinin başlaması ile birlikte Bakanlığımız davaya müdahil olmuştur. 16.10.2020 tarihinde gerçekleştirilen ilk duruşmada anne ve üvey baba tutuklanmıştır. 05.01.2021 tarihinde gerçekleştirilen üçüncü duruşmada sanıkların tahliyesine karar verilmiş, Bakanlığımız avukatları karara itiraz etmiştir.

05.03.2021 tarihinde gerçekleştirilen duruşmada Bakanlığımız avukatları sanıkların tutuklanması talebinde bulunmuştur. 21.05.2021 tarihindeki duruşmada ise Bakanlığımız avukatları sanıkların tutuklanması talebini yinelemiştir.

Bu travmatik süreçte çocuklarımızı ihtiyaç duydukları sosyal hizmet modellerimiz ile desteklemeye devam ediyoruz. Faillerin mümkün olan en ağır cezayı alması için devam eden hukuki süreçte çocuklarımızın üstün yararı gözetilerek Bakanlığımızca yakın takibimizi sürdüreceğiz." İfadeleri kullanıldı.

Haberin Devamı

SAVCILIKTAN SON DAKİKA AÇIKLAMASI

Elmalı Cumhuriyet Savcılığı, Antalya Elmalı'da iki kardeşin istismarına ilişkin dava ile ilgili açıklama yaptı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: Bazı sosyal medya platformlarında Antalya ili Elmalı ilçesinde 2019 yılında gerçekleştiği iddia edilen iki çocuğun istismar edilmesi olayı ile ilgili yürütülen yargılamaya ilişkin bir kısım iddialar karşısında kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi amacı ile basın açıklaması yapılması gereği hasıl olmuştur. 5 Mayıs 2020 tarihinde mağdur çocukların babaanneleri tarafından, 2019 yılında Finike ilçesinde anne, üvey baba ve dayıları tarafından çocukların cinsel istismara uğradıkları iddiaları ile Balıkesir / Edremit Cumhuriyet Başsavcılığına ihbar ve şikayette bulunulmuştur. Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından derhal soruşturmaya başlanılmış ve çocuklara psikososyal destek verilerek çocuk izlem merkezinde beyanları alınmıştır.

Haberin Devamı

Yürütülen soruşturma neticesinde elde edilen bulgular ve çocuklara karşı nitelikli cinsel istismar eylemlerinin gerçekleştirildiği yönünde yeterli şüphe oluştuğu kanaatiyle 24 Temmuz 2020 tarihinde düzenlenen iddianame ile sanıkların cezalandırılması istemiyle Elmalı Ağır Ceza Mahkemesi nezdinde kamu davası açılmıştır.

Delillerin tam olarak toplanmamış olması, delillerin karartılma ihtimalinin bulunması gerekçeleri ile 16 Ekim 2020 tarihinde Mahkemesince sanıkların tutuklanmasına karar verilmiştir. Yargılama sürecinde delillerin toplanmış olması ve alınan beyanlardaki çelişkiler dikkate alınarak sanıkların 5 Ocak 2021 tarihinde tutuksuz yargılanmalarına karar verilmiş ve Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından bu karara itiraz edilmiştir. Antalya 10. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından itiraz reddedilmiştir.

5 ay önce tutuksuz yargılanmalarına karar verilen sanıklar hakkındaki yargılama süreci devam etmekte olup, son duruşma 21 Mayıs 2021 tarihinde yapılarak, duruşması 17 Eylül 2021 tarihine bırakılmıştır. Yargılama sürecinde alınan mağdur beyanları ve toplanan tüm deliller mahkemesince birlikte değerlendirilecek olup, nihai karar bağımsız ve tarafsız yargıya aittir. Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yargılama süreci titizlikle takip edilmektedir.

ADALET BAKANI GÜL'DEN ELMALI DAVASI AÇIKLAMASI

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Antalya'da kız çocuğu G.E.G. (7) ile ağabeyi İ.E.G.'nin (10) cinsel istismara uğramasına ilişkin yargı sürecinin devam ettiğini, Hâkimler ve Savcılar Kurulu'nun da konu hakkında inceleme başlattığını açıkladı.

Bakan Gül, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Antalya Elmalı'da 2 çocuğun cinsel istismara uğramasına ilişkin yargı sürecinin devam ettiğini bildirdi.

Bakan Gül, "Çocuklarımızın cinsel istismarına hiç kimse, hiçbir şekilde müsamaha göstermez; gösteremez. Yargı süreci devam ediyor. Süreci yakından ve dikkatle takip ediyor, sürecin hassasiyetine uygun her türlü tedbiri alıyoruz. HSK da konu hakkında inceleme başlattı" dedi.

DİYANET İŞLERİ BAŞKANI ALİ ERBAŞ'TAN ELMALI DAVASI AÇIKLAMASI

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Antalya'nın Elmalı ilçesinde iki çocuğun istismar edilmesi ile ilgili yaptığı açıklamada, "Çocuk istismarı karşısında hiçbir şekilde taviz, tehir ve ihmal söz konusu olamaz" dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Yüce dinimiz İslam, çocuğa yönelen her türlü şiddet ve istismarı menfur bir suç olarak kabul eder. Bu suç, hem bu dünyada kanun önünde hem de ahirette Cenab-ı Hakk'ın huzurunda cezasız kalmayacaktır. Bir çocuğun fiziksel ve duygusal olarak örselenmesi, en değerli emanetimizin, umudumuzun, geleceğimizin yara almasıdır. Çocuk istismarı karşısında hiçbir şekilde taviz, tehir ve ihmal söz konusu olamaz" ifadelerini kullandı.