Ekonomi "Elmas" kalitesindeki taş kömürü sahası ihaleye çıktı

"Elmas" kalitesindeki taş kömürü sahası ihaleye çıktı

Paylaş
"Elmas" kalitesindeki taş kömürü sahası ihaleye çıktı

Türkiye Taşkömürü Kurumunun (TTK) Bağlık-İnağzı sahası 36 yıl süreyle rödevans karşılığı ihale edilecek

Alınan bilgiye göre, hukuku TTK uhdesinde kalmak şartıyla, maden işletmeciliği yapabilecek ehil gerçek ve tüzel kişiler içinden uygun teklif yapan işletmeye verilecek saha için 10 Ekim 2011’de açık usulle ihale gerçekleştirilecek.

İsteklilerin asgari 2 milyon lira geçici teminat vereceği ihaleyle, kurumun demir-çelik fabrikalarının vazgeçilmez ham maddesi konumundaki koklaşabilir nitelikteki metalürjik kömürün üretimine özel sektörün de katkı vermesi planlanıyor.

Üretiminin büyük bölümünü Çatalağzı Termik Santralına, yüzde 25 civarındaki kısımını ise Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları ile Karabük Demir ve Çelik Fabrikalarına satan TTK, işletmediği sahalardaki verimli kaynakları özel sektörle ülke ekonomisine kazandırmayı amaçlıyor.

Özel sektörün ürettiği kömür miktarı doğrultusunda rödevans bedeli alarak gelir de elde eden TTK’nın, geçen yıl demir-çelik fabrikalarının ihtiyacının ancak 498 bin 639 tonuna cevap verebilmesi nedeniyle kaliteli kömür rezervinin bulunduğu sahada yapılacak üretimin, fabrikaların ithal kömüre daha az yönelmesini de sağlaması bekleniyor.

Zonguldak ve Ereğli ilçesi limanlarından yılda 2 milyon tonunun üzerinde kömür ithalatı gerçekleştirildiği havzada, Bağlık-İnağzı sahasındaki verimli kaynakların özel sektöre açılmasıyla bu oranın azalması hedefleniyor.

136 MİLYON TON REZERV

Haberin Devamı

TTK Genel Müdürü Burhan İnan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 6 bin 885 kilometrekarelik ruhsat alanları bulunduğunu, Bağlık-İnağzı sahasının da önemli rezerve sahip olduğunu söyledi.

İhaleye katılmak isteyenlerin 10 Ekim’e kadar tekliflerini vermesi gerektiğini anlatan İnan, şunları kaydetti: "Yaklaşık 130 milyon ton birinci derece koklaşabilir rezervi olan Bağlık-İnağzı taş kömürü sahası 36 yıl süreyle rödevans karşılığı ihale edilecek.

Buradaki saha kıymetli kömürün bulunduğu önemli alandır. Demir-çelik sektörünün ihtiyaç duyduğu metalürjik özellikte rezerve sahip alandan üretilecek kömürün pazar sıkıntısı yoktur. Kurumun üretim yapmadığı alanlarda gerçekleştirilen işletmecilik yer altı zenginliklerimizin ekonomiye kazandırılması açısından önem taşıyor. Burada üretilecek kaliteli kömür, demir-çelik fabrikalarının ihtiyaçlarını katkı sağlayacak, dolayısıyla ithalat azalacaktır. İhaleye güçlü firmaların katılmasını bekliyoruz."

Haberin Devamı

METAN GAZI İHALESİ

İnan, maden ocaklarındaki metan gazın atmosfere bırakılan bölümünün elektrik enerjine dönüştürülmesine yönelik projelerinin de önem taşıdığına işaret ederek, şöyle devam etti: "Havaya bırakılan metan gazının elektrik enerjisine dönüşmesine yönelik ihalenin hazırlıkları tamamlandı. Kömür ocaklarının büyük pervaneleri aracılığıyla atmosfere bırakılan kirli hava içindeki binde üç mertebesindeki metandan enerji üretilecek. Havaya bırakılan gazın da değerlendirilmesine yönelik Türkiye’de ilk olacak proje hayata geçirilecek. 25-30 megavat civarında potansiyelimiz olduğundan bahsediliyor. Çok yeni bir teknolojiyi uygulayacağız.

İhaleyi kazanan firma Amasra Müessese Müdürlüğü ocaklarında pilot uygulamaya başlayacak. Sonuç alabilirlerse diğer ocaklara da sistemi kurarak elektrik üretecek. Yönetim kurulu kararları alında. Önümüzdeki günlerde ihale ilanına çıkılacak."