Yaşam Emek için Yeşilçam'a!

Emek için Yeşilçam'a!

Paylaş
Emek için Yeşilçam'a!

Yıkım projesine karşı çıkmak için 16 Mart Cumartesi günü saat 19:00'da Yeşilçam Sokağı girişinde buluşulacak

Pazartesi gecesi Emek Sineması’nın da bulunduğu İstiklal Caddesi üzerindeki Cercle d'orient (Serkildoryan) kompleksinde inşaat çalışmaları için iskele kurulmuştu.

Cercle d'orient ve Emek Sineması’nın da bulunduğu binaların yerine Alışveriş Merkezi yapılacak. Emek Sineması'nın da bozulmadan aynen taşınacağı ifade ediliyor. Ancak, sinemaseverler için bu çok da anlam taşımıyor. Bir alışveriş merkezi içerisinde yapılacak bir sinema asla Emek Sineması olmayacak.

Emek Sineması, 26 Ekim 2009’da restore edileceği söylenerek kapatılmıştı. Ve tüm protestolara ve kamuoyundaki tepkilere rağmen yıkıma başlanacak.

İstanbul Kültür Sanat Varyetesi ve sinemaseverler, ''Kamer İnşaat’ın yürütmekte olduğu projenin ivedilikle durdurulmasını, Emek Sineması'nın yerinde ve olduğu gibi restore edilmesini, kamusal yarar gereği ticari olmayan, bağımsız bir sinematek /kültür merkezi olarak düzenlenerek aynı ilkeleri paylaşan sinemacılar ve kurumların kullanımına açılmasını'' talep ediyor.

Bu yüzden de yıkım projesine karşı çıkmak için 16 Mart Cumartesi günü saat 19:00’da Yeşilçam Sokağı girişinde buluşulacak.

'EMEK'İ HİÇBİR ZAMAN YALNIZ BIRAKMAYACAĞIZ'


SİYAD (Sinema Yazarları Derneği) konu ile ilgili basın açıklaması ise şöyle:

''Son beş yıl içinde Emek Sineması'yla ilgili kararların ve yıkım sürecine ilişkin uygulamaların tamamına yakınının İstanbul Film Festivali'nin hemen öncesine denk getirilmesi dikkat çekicidir. Ülkemizin en güçlü uluslararası film festivalinin "amiral gemisi" olarak da nitelenebilecek tarihi bir sinema salonuna yönelik olarak atılmış her yıkıcı adımla, genel çapta bir kültürsüzleştirmeye, salonsuzlaştırmaya, sinemasızlaştırmaya, festivalsizleştirmeye, sanatsızlaştırmaya biraz daha yaklaşıldığı açıkça ortadadır. Emek Sineması, yedinci sanatın sembolüdür; yerine dikilmesi öngörülen AVM, kapitalist barbarlığın utanç ve ruhsuzluk anıtından başka bir şey olmayacaktır. Yalnızca İstanbul'da ya da Türkiye'de değil, uluslararası kültür-sanat çevrelerinde de büyük tepki çeken bu yıkım süreci, sinemaseverlerin, sinemacıların ve sinema yazarlarının karşı koymasıyla uzun süre durdurulabilmiştir. Sermaye-devlet-hükümet-belediye-ajans işbirliğinin bu süreç içindeki "kamuoyunu ikna etme", yani kandırma girişimleri de sonuçsuz kalmış, amacına ulaşamamıştır. Çeşitli sivil toplum kuruluşları, başta derneğimiz SİYAD olmak üzere bazı sinema örgütleri ve sinemaseverlerimiz, Emek Sineması'na sahip çıkma konusunda örnek bir duyarlılık sergilemişler, bir sinema salonu söz konusu olduğunda dünyada benzeri görülmemiş uzun süreli bir kampanya yürütülmüştür. Emek'in yıkımınında payı olanlar, destek verenler ise şimdiden tarihsel utançlarıyla başbaşa kalmışlardır. Gelinen son nokta itibariyle; SİYAD-Sinema Yazarları Derneği olarak, daha önce de açıkladığımız üzere, ilk kazmanın vurulduğu anda da tüm dostlarıyla birlikte Emek Sineması'nın yanında olacağımızı ilan ediyoruz. Emek'i hiçbir zaman yalnız bırakmadık, şimdi de bırakmayacağız.''

Haberin Devamı

ntvmsnbc