Ekonomi Emekli maaşım doğru mu? Şüpheniz varsa mutlaka başvurun!

Emekli maaşım doğru mu? Şüpheniz varsa mutlaka başvurun!

Paylaş
Emekli maaşım doğru mu? Şüpheniz varsa mutlaka başvurun!

Emekli maaşları ile ilgili merak edilen sorulardan biri de ‘Acaba emekli aylığım doğru mu hesaplandı?’ olarak dikkat çekiyor. Posta yazarı Ekrem Sarısu emeklilerin en çok merak ettiği o soruyu yanıtladı.

Emekli maaşının yanlış hesaplandığını düşünenler dikkat! Şüpheniz varsa bulunduğunuz yerdeki Sosyal Güvenlik Kurumu İl veya Merkez Müdürlüğü’ne yazılı olarak başvurup emekli aylığı hesabınızda yanlışlık olup olmadığını sormanız halinde aylık hesabınız kontrol edilir ve sonucu tarafınıza bilgi verilir.

Haberin Devamı

İşte Posta gazetesi yazarı Ekrem Sarısu’nun emekli maaşım doğru mu sorusuna verdiği o yanıt:

Soru: 1968 doğumluyum. İlk SSK girişim Almanya’da 1986’dadır. Almanya’da 10 ay çalıştım. Türkiye’de toplam 5260 gün çalıştım. 2012’de emekli oldum. Bugünkü emekli maaşım 2.400 TL. Son 10 yıl aldığım maaş üzerinden prim ödendi. Sizce bu maaşım doğru mu? l Esrah EDİZEL

Cevap: Emekli aylığını üstünden prim hesaplanan kazanç tutarı ile prim ödeme gün sayısı belirliyor. Ancak prim ödeme dönemleri de çok önemli. Çünkü 2000’den önce, 1 Ocak 2000 ile 1 Ekim 2008 arası ve 1 Ekim 2008’den emekli olunan tarihe kadar ödenen primler emekli aylığını farklı ağırlıkta etkiliyor. Dolayısıyla bu veriler olmadan emekli aylığı hesabı mümkün değil. Ancak bugün emeklilerin yaklaşık yarısına yakınının aylığı 1.000 liranın altında.

Haberin Devamı

Ancak devlet ilk defa 2019’dan itibaren 1.000 liranın altında aylık alanlara 1.000 lira, 25 Mart 2020’den itibaren 1.500 liranın altında aylık alanlara da aylık 1.500 lira ödenmesine karar verdi. Kişinin emekli aylığı tutarı ile 1.500 lira arasındaki fark Hazine’den karşılanıyor. Bu taban emekli aylığının 1.500 lira olduğu anlamına gelmiyor. Çünkü emekli aylığı tutarı ile 1.500 lira arasındaki fark devletin Hazine’den ödediği bir yardım. Dolayısıyla bugün için emeklilere devletin yardımıyla birlikte aylık en az 1.500 lira ödeniyor.

Aylık tutarınız ortalamanın üstünde. Yani iyi aylıklar arasında. Ancak şüpheniz varsa bulunduğunuz yerdeki Sosyal Güvenlik Kurumu İl veya Merkez Müdürlüğü’ne yazılı olarak başvurup emekli aylığı hesabınızda yanlışlık olup olmadığını sormanız halinde aylık hesabınız kontrol edilir ve sonucu tarafınıza bilgi verilir.