Gündem Emekli maaşına çifte artış

Emekli maaşına çifte artış

Paylaş
Emekli maaşına çifte artış

Maaşı bin liranın altında olan emeklilere ekstra zam hazırlığı sürüyor. 150 bin SSK ve Bağ-Kur emeklisi, bu düzenlemeyle enflasyon zammının yanı sıra seyyanen artıştan yararlanabilecek

Emekliler ve yaşlılar için bütçeden ayrılan pay, 2019'da yaklaşık 50 milyar lira artacak. 2019 bütçesinde 185.1 milyar liralık pay, emekliler ve yaşlılara aktarılacak. Emekliler 2019'da 2 kez zam ve 2 kez bayram ikramiyesi alacak. Ayrıca 150 bin SSK ve Bağ-Kur emeklisine seyyanen zam için de hazırlıklar sürüyor. Seyyanen zam yasayla olacak. Kısa süre içinde Meclis'e gelmesi planlanan düzenlemeyle, bin liranın altındaki maaşlar bin liraya tamamlanacak. Böylece bin liranın altında emekli maaşı kalmayacak. Uzmanlar, çalışmanın devlete yıllık maliyetinin 200 milyon lira olacağını öngörüyor. Türkiye Emekliler Derneği Başkanı Kazım Ergün de çalışmayı büyük bir memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, "Emekli maaşlarına yapılan her türlü güzelleştirme, katkı ülke ekonomisine artı değer olarak döner. Ülke ekonomisinin çarkının dönmesine yardım eder" değerlendirmesini yaptı.

Haberin Devamı

NASIL YANSIYACAK?

Seyyanen zammın başlangıç tarihi henüz belli değil. Düzenlemenin Meclis'e sevk edilmesiyle belli olacak. Yasa yürürlüğe girer girmez maaşlara yansıtılabileceği gibi, Ocak'ta yapılacak enflasyon zammıyla da aynı anda uygulanabilir. Eğer Ocak'ta uygulamaya geçerse, maaşı bin liranın altında olan emeklilere önce seyyanen zam yansıtılacak, ardından da enflasyon zammı eklenecek. Örneğin; maaşı net 860 lira olan emekliye önce 140 liralık artış yansıtılacak, ardından maaşa 2018'in 6 aylık döneminde gerçekleşen enflasyon oranında zam yapılacak. Eğer Ocak zammı beklenti anketindeki gibi yüzde 13.78 olursa, bu emeklinin maaşı bin 137 lira 80 kuruşa çıkacak. Maaşta çifte zamla 277,80 liralık artış gerçekleşecek..

Haberin Devamı