Gündem Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) konusunda son durum ne? Açıklama var mı?

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) konusunda son durum ne? Açıklama var mı?

Paylaş
Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) konusunda son durum ne? Açıklama var mı?

Son EYT Kanun Teklifi Meclis'ten geçmedi. Yüz binler hala umutlarını yitirmiş değil. Bu nedenle her açıklama büyük önem arz ediyor. Peki konu hakkındaki son gelişmeler neler?

Yaklaşık 700 bin emeklilikte yaşa takılan vatandaş geçen hafta Meclis'ten geçmeyen EYT Kanun Teklifi sonrası her açıklamayı dikkatle takip ediyor. Özellikle de EYT'liler hükümetten gelen açıklamara yoğunlaşmış durumdalar. Peki konu hakkındaki son açıklamada neler denildi?

Haberin Devamı

BAKAN SELÇUK'TAN EYT AÇIKLAMASI

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, çalışma hayatına dair önemli açıklamalarda bulundu. Muhabirlerle kahvaltıda bir araya gelen Bakan Selçuk, emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili düzenleme konusunda, "Gündemimizde yok şu anda. Çocuklarımızın geleceği için gündemimizde yok esasında" dedi.

6 ARALIK: EYT'LİLER SAMSUN'DA BULUŞTU

Samsun’da üçüncü kez buluşan Emeklilikte Yaşa Takılanlar Sosyal Dayanışma ve Dayanışma Derneği (EYT) üyeleri, haklarını istedi.

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT), güç birliği toplantılarına devam ediyor. EYT’liler Samsun’da üçüncü kez buluştu. Büyük ilgi gören toplantıda EYT’liler eski Makro AVM’deki düğün salonunu doldurdu. EYTSYD Derneği Başkanı Gönül Boran Özüpak yaptığı konuşmada haklarını istedi. Grup, müzik eşliğinde alkış tuttu.

Haberin Devamı

Toplantıya Ankara ve İstanbul’un yanı sıra bir çok ilden de katılım oldu.

CHP'DEN EYT AÇIKLAMASI

CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, partisinin Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ile Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, emeklilikte yaşa takılanlar ile asgari ücrete yönelik açıklama ve eleştirilerde bulundu.

Emeklilikte yaşa takılanların, hak etmedikleri bir şeyi değil, ödedikleri pirimin karşılığını almak istediklerine işaret eden Karabat, emeklilikte yaşa takılanlara emeklilik hakkı tanınması halinde bütçeye yansıyacak tutarın 2019 yılı bütçesinin yüzde 2’sine tekabül edeceğini öne sürdü. Karabat, partisi açısından bu maliyetin tercih edilebilir olduğunu da bildirdi.

"Türkiye’de çok genç yaşta emekli olunuyor." iddiasının gerçeği yansıtmadığını savunan Karabat, "Türkiye’de emeklilerin yüzde 71’i 56 yaş üzerinde. Türkiye’de genç emekli diye bir şey yok." diye konuştu.

30 ARALIK: "EYT'LİLER SAĞLIKTAN FAYDALANMALI"

Emeklilikte sosyal devlet ilkesinin esas alınması gerektiğini ifade eden TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "Emekli olabilmek için sigortalı olma koşulunu sağlayan ve prim gün sayısını doldurarak yaşı bekleyenler sağlık hizmetinden faydalanabilmeli. Başta esnaf ve sanatkarımız olmak üzere emeklilik için yaş haddini bekleyen çok sayıda kişi ile aileleri mağdur edilmemeli. Yaşı beklerken çalışmayanlar ücretsiz sağlık hizmeti alabilmeli. Bu süreçte çalışanlardan ise sağlık primi alınmalı" diye konuştu.

Haberin Devamı

Emeklilikte yaşı bekleyen ve çalışmayanların sağlık hizmetinden faydalanamadığını dile getiren Başkan Palandöken, "Emekli olmak için sigortalı olma süresini dolduran ve prim ödeme yükümlülüğünü yerine getirip yaş haddinden bekleyenler sağlık hizmetinden faydalanamıyor. Bu yüzden çok sayıda esnafımız ile aileleri de mağduriyet yaşıyor. Başta esnaf ve sanatkarlarımız olmak üzere emekli olma koşullarını sağlayan ancak yaşa takılanların sağlık hizmetinden faydalanabilmesinin önü açılmalıdır. Emeklilikte sosyal devlet ilkesi esas alınarak devlet baba evladına sahip çıkmalıdır. Emeklilikte yaşı beklerken çalışmayanlardan sağlık primi alınmamalı, sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanabilmelidirler. Ancak yaşı beklerken çalışanlardan sağlık primi alınmalıdır. Öte yandan esnaf ve sanatkarlarımıza sadece yatarak tedavilerinde değil, rapora dayanan hastalık ve ayakta tedavilerinde de geçici iş göremezlik ödeneği verilmelidir" şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

28 ARALIK: IMF POLİTİKALARI NEDENİYLE SORUNLAR ÇÖZÜLEMİYOR

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, IMF politikaları yüzünden emeklilikte yaşa takılanların sorunlarının hala çözülemediğini belirterek, şöyle devam etti:

"Çünkü IMF’nin bize dayattığı bu yanlış politikalar, hepimizin geleceğini de kararttı. O yüzden Türkiye Cumhuriyeti devletinin Başkanı, Sayın Cumhurbaşkanımız, bu taşeron şirketlerdeki arkadaşlara kadro vererek küresel emperyalizme karşı küresel güçlerin ülkemiz gibi ülkelere dayattığı yanlış, haksız ve adaletsiz uygulamalara karşı bir meydan okuma yapmıştır. Türkiye’de belediyeler, KİT’ler, bakanlıklar, özel idare dahil toplam kamuda çalışan kadrolu işçi sayımız 170 bindi. Bir çırpıda bunun yaklaşık 5 katına yakın arkadaşımız kadrolu oldu. Bu bir reformdur, devrimdir."