Ekonomi Emekliye ucuz ev geliyor

Emekliye ucuz ev geliyor

Paylaş
Emekliye ucuz ev geliyor

Çalışma Bakanı Faruk Çelik, emeklililere özel ucuz konut yapılmasıyla ilgili harekete geçtiklerini söyledi. Faruk Çelik, bu konudaki çalışmayı Başbakan Ahmet Davutoğlu ile paylaştıktan sonra hayata geçireceklerini ifade etti. Buna göre; emekliler ayda 400 lira taksitle TOKİ'den ev alabilecek

Hayalleri gerçek oluyor

Haberin Devamı

Emeklilerin ev hayali gerçek oluyor. Çalışırken kazandığı parayla ev alamayan, emekli olduktan sonra emekli ikramiyesi ev peşinatına dahi yetmediği için kira ödemeye mahkum olanlar için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik devreye girdi. Buna göre; Türkiye Emekliler Derneği’nin (TÜED) önerisi ile hayata geçecek projeyle emekliler Toplu Konut İdaresi (TOKİ) vasıtasıyla kira öder gibi uygun fiyat ve taksitle ev sahibi olabilecek. Projenin hayata geçirilmesi, milyonlarca emekliyi her ay bir maaş kadar (800-1000 lira) olan kira derdinden kurtaracak.

Bakan Çelik söz verdi!

Türkiye Emekliler Derneği’nden alınan bilgiye göre; TÜED, TOKİ yönetimi ile görüştü ve taleplerini sundu. TOKİ yönetimi, Emekliler Derneği’nin hazırladığı projeye olumlu yaklaştı ve bir protokol imzalamak istediklerini belirtti. Ancak TOKİ, bu konuda Aile Bakanlığı’nın Yaşlılar ve Engelliler Genel Müdürlüğü ile Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü’nün de katılımıyla üçlü bir protokol imzalamayı önerdi.

Haberin Devamı

Talepler dinlendi

Bunun üzerine TÜED yetkilileri Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü ile bir görüşme yaptı. Bu görüşmeler devam ederken Çalışma Bakanı Çelik, dün Ankara’da Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Genel Merkezi’ni ziyaret etti. Burada emeklilerin taleplerini dinleyen Çelik, TOKİ tarafından emeklilerin bütçelerine uygun konut yapılması talebine sıcak baktığını ifade etti ve söz konusu talebi dün sıcağı sıcağına Başbakan Ahmet Davutoğlu’na ileteceğinin sözünü verdi.

Yaşlılara özel olacak

Emekli aynı zamanda yaşlı ve potansiyel yaşlı grubu. TOKİ’nin yapacağı evler tamamen yaşlıların yaşam standardına uygun olacak. Çevre düzenlemesi, yürüyüş alanları, sağlık ihtiyaçları, banyoları, tuvaletleri ve aydınlatmaları, yürüyüş alanları ona göre tasarlanacak. Asansörler, sedye girecek şekilde olacak. Yani tamamen yaşlının yaşam kalitesini yükseltecek, sosyal ihtiyaçlarını da karşılayacak siteler üretilecek.

Taksitler 400 liradan başlayacak

Konutların başlangıçta ve tesliminde 4 artı 6 bin lira olmak üzere toplam 10 bin lira alınıyor. Emekliler, bu paranın Dünya Bankası Fonu veya Sosyal Yardım Fonu’ndan karşılanmasını istiyor.

Haberin Devamı

Buna göre; normal şartlarda 75 metrekare bir evin değeri 82 bin 500 TL olacak. Hedeflenen desteklerin alınması halinde ev emekliye 70-75 bin liraya gelecek. Anayasa’nın 10’uncu maddesi yaşlılara pozitif ayrımcılık yapılabileceğine hükmediyor. Bu kapsamda yapılacak bir yasal düzenlemeyle evi taksitle alacak emekliye 10 yılın üzerinde vade imkanı tanınabilecek. Bu da taksitlerin daha az olması anlamına geliyor. Bu gerçekleşirse, emekliler 400 lira taksitle ev sahibi olabilecek.

Posta Gazetesi