Bol suda yıkadıktan sonra büyük bir iştahla ve kabuğuyla birlikte ısırdığınız elma, sandığınız kadar yararlı olmayabilir! Etkili şekilde temizlenmeyen sebze ve meyvelerin sağlığımızı tehdit ettiğini söyleyen Dr. Buğra Buyrukçu, en çok böcek ilacı bulunan 10 yiyeceği açıkladı. Bu sebze ve meyvelerin yenmeden önce böcek ilacından nasıl arındırılabileceğini de tarif etti Fitoterapi Uzmanı Dr. Buğra Buyrukçu, sağlıklı yaşam için hayati önem taşıyan meyve ve sebzelerin tarım ilaçları yüzünden fayda yerine zarar verdiğini vurguladı. Çiftçilerin ürünlerin ömrünü uzatmak, zararlı organizmalar ve kemirgenlerden korumak için kullandıkları kimyasalların ölümcül hastalıklara davetiye çıkardığını söyleyen Dr. Buyrukçu, şöyle devam etti: Tarım ilacı içeren yiyecekler tüketmek insanlarda sinir sisteminden kalp ve karaciğere kadar birçok organda ciddi hasara yol açmakta, Alzheimer ve Parkinson gibi nörolojik rahatsızlıklara neden olabilmektedir. Yapılan araştırmalarda bazı meyve ve sebzelerde 50’den fazla tarım ilacı kalıntısı tespit edilmiştir. Bu bakımdan meyve ve sebzelerin doğadan mutfağa geldikten sonraki sürecinin çok önemsenmesi gerekmektedir. En çok dikkat edilmesi gereken sebze ve meyveler ise çilek, elma, üzüm, nektarin, kiraz, domates, şeftali, ıspanak, kereviz ve dolmalık biberdir. Bunlar, en fazla böcek ilacı bulunan yiyeceklerdir. Dr. Buğra Buyrukçu, kimyasallı meyve ve sebzelerin nasıl arındırılması gerektiğine ilişkin de şu önemli bilgileri verdi: Öncelikle mümkünse organik beslenmeye özen gösterilmeli. Ancak maalesef ülkemizde organik beslenmek çok da mümkün değil. Ekonomik nedenlerle bu yapılamıyorsa meyve-sebzeyi mevsiminde almak, alırken abartılı derecede düzgün görünüme sahip olanlardan uzak durmak gerekir. Örneğin çok parlak ve kokusuz elmalar satın alınmamalı çünkü üzerinde bal mumu var. En önemlisi de yiyecekleri doğru bir şekilde kimyasallardan arındırmaktır. Tüm sebze ve meyvelerin kimyasallardan tam arınması için şu karışımın uygulanması yeterli: 1 litre suya 1 çay bardağı sirke, 1 adet limon sıkılır ve tüketilecek meyve veya sebze bunun içinde 15 dakika bekletilir.