En çok sevilen 17 pilav tarifi

Bazıları yöresel bazı tarifler ise en popüler. Türkiye'de en çok sevilen ve sıklıkla yapılan pilav tariflerini hiç merak ettiniz mi? Bu merakını gidermek isteyenlere en çok sevilen 17 pilav tarifleri hazırladık.

18 Ekim 2020, Pazar 15:57 Son Güncelleme:
YAZI BOYUTU
Abone Ol Google News
1- Şehriyeli pirinç pilavı tarifi

1- Şehriyeli pirinç pilavı tarifi

Şehriyeli pirinç pilavı malzemeleri

  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı ayçiçek yağı
  • 1,5 su bardağı baldo pirinç
  • 1 çay bardağı şehriye
  • 2 su bardağı sıcak tavuk suyu
  • 1 adet kesme şeker
  • 4 damla limon suyu
  • 1/2 çay kaşığı tuz

Şehriyeli pirinç pilavı yapılışı

Tereyağı ve ay çiçek yağını geniş tabanlı bir pilav tenceresinde kızdırın. Şehriyeleri ekleyin rengi değişene kadar kavurun. Berrak bir su çıkana kadar soğuk suda yıkadığınız pirincin fazla suyunu süzdürün. Şeffaf bir görünüm alana kadar pirinçleri kavurmaya başlayın. Pirinçlerin tane tane olması ve beyazlığını koruması için esmer şeker ve taze sıkılmış limon suyunu ilave edin. Sıcak tavuk suyunu katıp tuzla tatlandırın. Sadece bir kez tahta bir kaşıkla karıştırdığınız pilavı, kapağını kapattığınız pilav tenceresinde kısık ateşte 10-12 dakika pişirin. Sürenin sonunda pirinçler uzayıp suyunu çektiğinde pilavın üzerine kağıt havlu örtün, kapağını kapatın. Arzuya göre tencereyi de nemli bir mutfak beziyle sarıp demlenmesi için bir kenarda bekletin.


2- Pirinç pilavı tarifi

2- Pirinç pilavı tarifi

Pirinç pilavı malzemeleri

  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı ayçiçek yağı
  • 1,5 su bardağı baldo pirinç 
  • 2 su bardağı sıcak tavuk suyu
  • 1 adet kesme şeker
  • 4 damla limon suyu
  • 1/2 çay kaşığı tuz

Pirinç pilavı yapılışı

Tereyağı ve ay çiçek yağını geniş tabanlı bir pilav tenceresinde kızdırın. Berrak bir su çıkana kadar soğuk suda yıkadığınız pirincin fazla suyunu süzdürün. Şeffaf bir görünüm alana kadar pirinçleri kavurmaya başlayın. Pirinçlerin tane tane olması ve beyazlığını koruması için esmer şeker ve taze sıkılmış limon suyunu ilave edin. Sıcak tavuk suyunu katıp tuzla tatlandırın. Sadece bir kez tahta bir kaşıkla karıştırdığınız pilavı, kapağını kapattığınız pilav tenceresinde kısık ateşte 10-12 dakika pişirin. Sürenin sonunda pirinçler uzayıp suyunu çektiğinde pilavın üzerine kağıt havlu örtün, kapağını kapatın. Arzuya göre tencereyi de nemli bir mutfak beziyle sarıp demlenmesi için bir kenarda bekletin.


3- Sade bulgur pilavı tarifi

3- Sade bulgur pilavı tarifi

Sade bulgur pilavı malzemeleri

  • 1,5 su bardağı pilavlık bulgur
  • 1 adet büyük boy soğan(yemeklik doğranmış)
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 - 2,5 su bardağı sıcak su
  • 2 çay kaşığı tuz

Sade bulgur pilavı yapılışı

Pilav tenceresine tereyağı ve zeytinyağını koyup kızdırın. Üzerine yemeklik doğranmış soğanı ekleyip, soğanlar yumuşayana kadar kavurun. Üzerine bulguru ekleyip 2-3 dakika kadar daha kavurun. Ardından tuz ve sıcak suyu ekleyip güzelce karıştırın. Tencerenin kapağını kapatıp pilavı orta ateşte kaynamaya bırakın ve kaynadıktan sonra altını biraz kısıp pişmeye bırakın. Pilavınız piştikten sonra ocağın altını kapatın ve 1-2 kere pilavı karıştırıp kapağını tekrar kapatın ve en az 10 dakika kadar dinlenmeye bırakın. Sıcak servis edin.


4- Sebzeli bulgur pilavı tarifi

4- Sebzeli bulgur pilavı tarifi

Sebzeli bulgur pilavı malzemeleri

  • 5 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 orta boy soğan
  • 3 biber
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 kapya biber
  • 2 su bardağı pilavlık bulgur
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 4 su bardağı su (kaynar)

Sebzeli bulgur pilavı yapılışı

Pilav tenceresine yağı alın ve eritin. Eriyen yağın içerisine yemeklik doğranan soğanları ekleyin ve rengi değişene kadar kavurun. Soğanların üzerine küp küp doğranan biberleri ve kapya biberi ekliyoruz. Kavurmaya devam ediyoruz. Kavrulunca üzerine salçaları ekleyip kokusu çıkana kadar yine kavuruyoruz. Üzerine bulgurları ekleyip iyice karıştırıyoruz. Üzerine kaynar suyu ekleyip tuzu ilave edip kapağını kapatıyoruz. Bulgurlar şişip suyu çekince altını kapatıyoruz.


5- Sebzeli pilavı tarifi

5- Sebzeli pilavı tarifi

Sebzeli pilavı malzemeleri

  • 1.5 su bardağı pirinç
  • 2 yemek kaşığı şehriye
  • 1 adet kapya biber
  • 1 su bardağı haşlanmış mısır (konserve de olur)
  • 1 su bardağı bezelye
  • 1 su bardağı tavuk suyu
  • 1,5 bardak su ( kaynar su)
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Sebzeli pilav yapılışı

Pilav tenceresine 2 yemek kaşığı sıvı yağ eklenir ve kızdırılır. Kızan yağın içerisine tel şehriye eklenir. Pembeleşen şehriyenin üzerine pirinçler koyulur ve 1 - 2 dakika kavrulur. Üzerine minik küp küp doğranmış kapya biber, bezelye ve mısır eklenir. Hemen ardından kaynar su ve tavuksuyu eklenir ve tuz içerisine koyulup iyice karıştırılır. Kısık ateşte iyice suyu çekene kadar pişirilir. Suyu tamamen çektiğinden emin olduğunuzda ocaktan alıp dinlenmeye bırakınız.


6- Bademli pilav tarifi

6- Bademli pilav tarifi

Bademli pilav malzemeleri

  • 1 avuç kadar çiğ badem
  • 2 su bardağı pirinç
  • 3 su bardağı sıcak su
  • Maydanoz
  • 2 yemek kaşığı kadar sıvı yağ ve 1 yemek kaşığı tereyağı
  • Tuz

Bademli pilav yapılışı

Bademleri kaynar suyun içinde 10 – 15 dakika bekletip kabuğunu soyuyoruz. Pilavı yapacağımız tencereye sıvı yağı ekleyip kabuğunu soyduğumuz bademleri alıp kavuruyoruz. Kavrulunca bademleri çıkartıyoruz. Yarım saat sıcak suda beklettiğimiz pirinçleri ve tereyağı ekleyip kavuruyoruz. Kavrulan pirinçlere tuzu ve sıcak suyu ekliyoruz kısık ateşte suyunu çekene kadar pişiriyoruz.Servis ederken kasenin dibine bademleri koyup üzerine pilav ekleyip tabağa kaseyi yapıştırıp ters çevirebilirsiniz. Sunumu için oldukça şık duruyor. Üzerini pul biber ve maydanoz ile süsleyebilirsiniz.


7- Körili tavuklu pilav tarifi

7- Körili tavuklu pilav tarifi

Körili tavuklu pilav malzemeleri

  • 2 küp tavuk suyu bulyon
  • 2 su bardağı baldo pirinç
  • 3 su bardağı sıcak su
  • 3 yemek kaşığı ayçiçek yağı
  • 200 gram tavuk göğsü
  • 1 tatlı kaşığı köri
  • 1 tatlı kaşığı zerdeçal
  • 2 adet havuç

Körili tavuklu pilav yapılışı

Geniş tabanlı bir pilav tenceresine ayçiçek yağını ekleyin. Soğuk suyla nişastası gidene kadar yıkadığınız pirinçleri tencereye alın. Şeritler halinde doğranmış tavuğu ekleyin. 1-2 dakika orta ateşte kavurun. Kabukları soyulmuş ufak ufak doğranmış havuçları da ekleyip 2 dakika kadar kavurun. Köriyi ekleyin. 2 küp tavuk suyu bulyon’u 3 su bardağı sıcak suda eritip zerdeçalla beraber tencereye ilave edin. Kısık ateşte 20 dakika pişirin ve 10 dakika dinlenmeye bırakın.


8- Domatesli arpa şehriye pilavı tarifi

8- Domatesli arpa şehriye pilavı tarifi

Domatesli arpa şehriye pilavı malzemeleri

  • 2 su bardağı arpa şehriye
  • 1 su bardağı domates rendesi
  • 2 su bardağı sıcak su (isteyenler et suyu kullanabilir)
  • 1 adet dolmalık kırmızı biber (kapya)
  • 1 adet çarliston biber
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı ya da sıvı yağ
  • Tuz

Domatesli arpa şehriye pilavı yapılışı

Biberlerin saplarını kesin, boyuna 2 parçaya bölün. Çekirdeklerini çıkarın ve olabildiğince eşit küpler halinde kesin. Tencereye tereyağını ve sıvı yağı alıp eritin. Üstüne arpa şehriyeyi ekleyip rengi koyulaşmaya ve hafiften kokusu çıkıncaya kadar kavurun. Biberleri ekleyip 1-2 dakika daha kavurmaya devam edin. Domates rendesini ekleyip 2-3 kez karıştırın. Suyunu ve tuzunu ekleyerek karıştırın. Kapağı kapalı olarak suyunu çekmeye başlayıncaya kadar pişirin. (Biraz ıslak olacak yoksa dibi tutabilir) Ocağın altını kapatın. 15-20 dakika kadar kapağı kapalı olarak demlenmeye bırakıp servis yapın.


9- Pancarlı pilav tarifi

9- Pancarlı pilav tarifi

Pancarlı pilav malzemeleri

  • 500 gram küp doğranmış pancar
  • 2 su bardağı pirinç
  • 3 su bardağı pancar suyu
  • Yarım su bardağı et suyu
  • 2 çorba kaşığı tereyağı
  • 2 dal dereotu
  • Tuz

Pancarlı pilav yapılışı

Pirinci tuzlu sıcak suda 30 dakika bekletin. Bol suyla yıkayıp süzün. Dereotunu temizleyip kıyın. Pancarları iyice yıkayıp tencereye alın. Üzerini örtecek kadar su ile doldurun. Yumuşayıncaya kadar haşlayın. Pancarı kevgirle ayrı bir tabağa alıp suyunu ayırın. Pancarların kabuklarını soyup zar şeklinde doğrayın. Tereyağını tencerede eritin. Pirinci ekleyip karıştırarak kavurun. Doğranmış pancar, et suyu ve 3 su bardağı pancar suyunu ekleyip tencerenin kapağını kapatın. Pirinçler suyunu çekinceye kadar pişirin. Üzerini kağıt havlu ile örtüp 10 dakika demlendirin. Dereotunu ilave edip harmanlayın. Daha sonra servis yapın.


10- Duvaklı pilav tarifi

10- Duvaklı pilav tarifi

Duvaklı pilav malzemeleri

Pilav için;

  • 2 su bardağı pirinç
  • 2. 5 su bardağı sıcak su
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığına yakın toz şeker
  • Tuz 

Duvaklı pilav üzeri için;

  • 250 gram kıyma
  • 1 adet soğan
  • 1 tatlı kaşığı tereyağı
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Tuz
  • Karabiber
  • Bir tutam doğranmış maydanoz

Duvaklı pilav yapılışı

Pirinçleri iyice yıkayın ılık suya çok az tuz atıp 30 dakika bekletin. Tereyağ ve sıvı yağı tencereye koyum eritin. Süzülen pirinçleri, tuzu ve şekeri tencereye ilave edin. Kavrulan pirinçlerin üstüne sıcak suyu ilave edin. Pişen pilavın üzerine kağıt havlu ekleyip dinlenmeye bırakın. Bir tavaya tereyağ ve sıvı yağ ekleyip ince ince kıyılmış soğanları ilave edip pembeleşinceye kadar kavurun. Üzerine kıymayı ekleyin ve kavurun. Tuzu ve baharatları ekleyip biraz daha kavurup ocaktan alın. İnce doğranmış maydanozu kıymalı harca ekleyin ve güzelce karıştırın. Kaseye önce kıymalı harçtan ekleyip iyice bastırın. Üzerine pilavdan ekleyin ve tekrar bastırıp sıkıştırın. Servis tabağına kaseyi ters çevirip servis edin. 


11- Limonlu yasemin pilavı tarifi

11- Limonlu yasemin pilavı tarifi

Limonlu yasemin pilavı malzemeleri

  • 2,5 su bardağı yasemin pirinci
  • 3 su bardağı su
  • 3 yemek kaşığı tereyağı
  • Tuz
  • Beyaz biber
  • 1 dal tarhun otu
  • 2 adet limon

Limonlu yasemin pilavı yapılışı

Su, tereyağı, tuz ve beyaz biberi pilav tenceresinin içerisine alıp kaynatın. Suyu kaynayınca pirinçleri ve tarhun otunu içerisine ilave edip karıştırın ve kapağını kapatıp, suyunu çekinceye kadar pişirin. Pilav suyunu tamamen çektiğinde kapağını açın, dilimlediğiniz limonları ekleyin ve bir tur karıştırarak havalandırın. Tekrar kapağını kapatıp demlenmeye bırakın.


12- Perde pilavı tarifi

12- Perde pilavı tarifi

Perde pilavı malzemeleri

  • 3 su bardağı pirinç
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 4.5 su bardağı su ve tavuk suyu karışımı
  • 2 adet tavuk budu
  • Yarım kahve fincanı kuş üzümü
  • 200 gram çiğ badem
  • 1 kahve fincanı dolmalık fıstık
  • Karabiber
  • Tuz

Perde pilavı hamuru için:

  • 2 adet yumurta
  • 4 yemek kaşığı yoğurt
  • Yarım su bardağı zeytinyağı
  • Tuz
  • Aldığı kadar un

Perde pilavı yapılışı

Perde pilavını yaparken ilk olarak tavukları haşlayın. Haşlanan tavukların tavuk suyuyla pilav yapılır. Margarini pilav tenceresine alın ve eriyince süzülen pirinçleri tencereye koyup 3 dakika kavurun. Haşlanan tavuk suyunun 2 kasesini pirinçlerin üzerine ekleyip yarım yemek kaşığı tuz ekleyerek kapağı kapatın. Pilav tam pişmeden, biraz diri hale geldiğinde ocaktan alın. Didiklenen tavukları, kuş üzümünü ve karabiberi pilava katıp iyice harmanlayın. 

Hamuru yapmak için tüm malzemeleri karıştırın ve iyice yoğurun. Hamuru biri küçük diğeri büyük iki parçaya ayırın. Büyük olan hamuru 3 mm kalınlığında açıp kabın tabanına, kenarları da kapanacak şekilde iyice yerleştirin. İçine pilavı boşaltın. Hamurun küçük parçasını da aynı şekilde açıp pilavın üzerine kapatın. Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında hamur kızarana kadar pilavı pişirin. Ters çevirip servis edebilirsiniz.


13- Şehriyeli bulgur pilavı tarifi

13- Şehriyeli bulgur pilavı tarifi

Şehriyeli bulgur pilavı malzemeleri

  • 5 yemek kaşığı tereyağı
  • ½ su bardağı arpa şehriye
  • 2 su bardağı pilavlık bulgur
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 4 su bardağı su (kaynar)

Şehriyeli bulgur pilavı yapılışı

Yayvan bir tencerede tereyağını eritin ve arpa şehriyeleri kahverengileşinceye kadar kavurun. Bulguru tencereye ekleyin ve kavurmaya devam edin. Tuzu da ilave edip 2-3 dakika daha kavurun. Üzerine sıcak suyu dökün ve kapağını kapatıp orta ateşte pişirin. Suyunu çektiğinde kaşığın arkasıyla dibine doğru delik açın. Eğer bulgurlar ortada geri toplanmıyorsa pişmiş demektir. Ocağın altını kapatıp kapağın altına kağıt havlu yerleştirin ve 15 dakika dinlendirin. Pilav dinlendikten sonra çatal yardımıyla bulgurları havalandırıp servis edin.


14- Buhara pilavı tarifi

14- Buhara pilavı tarifi

Buhara pilavı malzemeleri

  • Yarım çay bardağı ay çiçek yağı
  • 1 orta boy soğan
  • 1 orta boy rendelenmiş havuç (küçükse 2 tane olabilir)
  • 1 yemek kaşığı dolusu domates salçası
  • 2 yemek kaşığı kadar kuş üzümü
  • 2 yemek kaşığı kadar dolma fıstığı
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • Yarım çay kaşığından biraz az tarçın
  • 2-3 adet karanfil
  • Tuz
  • 2 su bardağı pirinç (30 dk sıcak suda bekletilmiş)
  • 3 buçuk su bardağı sıcak su

Buhara pilavı yapılışı

Pirinçler sıcak suda 30 dakika bekletilir. Pilav tenceresine yağı ekliyoruz. Ardından yemeklik doğranmış soğanları ekleyip kavuruyoruz. 1 dakika sonra havuçları ilave ediyoruz ve sonra salçayı ekliyoruz. Tuz ve su hariç diğer malzemeleri ekleyip kavuruyoruz. Daha sonra tuz ve suyu ekleyip kısık ateşte pirinçler suyunu çekene kadar pişiriyoruz. Sıcak servis edin.


15- Kastamonu pilavı tarifi

15- Kastamonu pilavı tarifi

Kastamonu pilavı malzemeleri

  • Yarım çay bardağı kabuksuz badem
  • 1 çay bardağı kuru sultani üzüm
  • 3 soğan
  • 5 diş sarımsak
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 2 su bardağı Siyez bulguru
  • 200 g haşlanmış nohut
  • 400 g haşlanmış kuru fasulye
  • Yarım çay bardağı ince çekilmiş ceviz
  • Tuz
  • Karabiber
  • Kırmızı toz biber
  • Zerdeçal
  • Yarım demet maydanoz
  • Lahana turşusu
  • Kornişon turşu 

Kastamonu pilavı yapılışı

Kabuksuz badem ve kuru üzümü geniş bir kaseye alın. Üzerine su ilave edip 40 dakika kadar bekletin. Yemeklik doğradığınız soğan ve ezdiğiniz sarımsağı zeytinyağında pembeleşinceye kadar soteleyin. Siyez bulguru, haşlanmış nohut, haşlanmış kuru fasulye, ceviz içi, yumuşayan badem ve üzümleri ilave edip 3-4 dakika kavurun. Pilavın üzerini iki parmak geçecek kadar su ilave edip tuz ve baharatlarla tatlandırın. Kısık ateşte bulgur suyunu çekinceye kadar pişirip ocaktan alın. Kapağı kapalı olarak 15 dakika dinlendirin. Küp doğradığınız turşular ve ince kıydığınız maydanozu dinlenen pilava ilave edip karıştırın.


16- Mengen pilavı tarifi

16- Mengen pilavı tarifi

Mengen pilavı malzemeleri

  • 500 gram pirinç
  • 250 gram kuzu kuşbaşı et
  • 2 soğan
  • 3 domates
  • 200 gram mantar
  • 1 demet dereotu
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 100 gram ceviz içi
  • 8 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • Tuz

Mengen pilavı yapılışı

Pirinci ılık tuzlu suda 1 saat bekletin. Birkaç kez yıkayıp süzün. Soğanları kıyın, domatesleri soyup küp küp doğrayın. Mantarları temizleyip ince ince dilimleyin. Dereotunu yıkayıp kıyın. Tereyağının yarısını tencerede eritip soğanı pembeleştirin. Eti ilave edin, suyunu salıp çekinceye kadar kavurun. Mantar ve domatesi ekleyip karıştırın. Birkaç dakika kavurup suyunu ilave edin. Üzerinde biriken köpüğü alarak yarım saat pişirin. Etler hafif yumuşayınca pirinç, tuz ve toz şekeri ilave edip kaynatın. Kısık ateşte 25 dakika pişirin ve ateşten alın. Kalan tereyağını tavada kızdırıp ateşten alın. Dereotu, kekik, karabiber ve cevizi ekleyip karıştırın. Pilavın üzerine döküp 10-12 dakika dinlenmeye bırakın. Pirinçleri ezmemeye dikkat ederek özenle harmanlayıp sıcak olarak servis yapın.


17- Hürrem sultan pilavı tarifi

17- Hürrem sultan pilavı tarifi

Hürrem sultan pilavı malzemeleri

  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı kaymak
  • 2 su bardağı pirinç
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 bardak haşlanmış bezelye
  • 100 gram çiğ badem
  • 100 gram fıstık
  • 250 gram julyen doğramış tavuk göğsü
  • 1 çay kaşığı zerdeçal
  • 1 çay kaşığı yeni bahar
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • Yarım çay kaşığı kakule
  • Yarım çay kaşığı muskat
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 4-5 damla limon suyu
  • 1 çorba kaşığı tuz
  • 3 bardak su

Hürrem sultan pilavı yapılışı

Pilav tenceresine tereyağını ekleyip eritin ve içerisine kaymağı ilave edip erimesini sağlayın. Üzerine tavukları ilave edin. Tavuklar suyunu salıp çekince kuru soğanı ekleyip soteleyin. Üzerine yıkanan pirinçleri, tuzu, şekeri ve limon suyunu ekleyip biraz daha kavurun. Üzerine bezelyeler ekleyip suyu ekleyin. Baharatları da ekleyip iyice karıştırın ve kapağını kapatıp pişirmeye bırakın. Ayrı bir tavada tereyağını eritip bademleri kavurup bir tabağa alın. Aynı tavada fıstıkları kavurun ve tabağa alın. Pilav piştikten sonra üzerine badem ve fıstıkları ekleyip iyice karıştırın ve 10 dakika dinlendirin. Sıcak servis edin.

Bu Video
İlgini
Çekebilir
Sıradaki haber yükleniyor...
holder
SIRADAKİ HABER "Bugün ne pişirsem" diyenlere günün menüsü (18 Ekim 2020)