Yaşam En değerli Türk Lirası satılıyor

En değerli Türk Lirası satılıyor

Paylaş
En değerli Türk Lirası satılıyor

Antik AŞ.'nin yarın düzenleyeceği müzayedede 1927 yılında tedavüle çıkartılan ve daha sonra kaldırılan 1000 lira satışa sunulacak

Tedavüle çıktığı 1927 yılında 1000 tane Cumhuriyet altınına karşılık gelen İngiltere basımı 1000 lira, en nadir ve değerli Türk banknotu olma özelliğini yıllar geçmesine rağmen koruyor.

Tedavülden çekildiğinde 23 tanesi Merkez Bankası'na dönmeyen Osmanlıca yazılı banknotlardan biri, 250 bin liradan müzayedeye çıkarıldı.

EN DEĞERLİ TÜRK PARASI

Antik AŞ tarafından 5 Aralık Pazar günü Swissotel'de düzenlenecek müzayedede değerli birçok tablo ve eşyanın yanında, en nadir ve değerli Türk parası olan 1. Emisyon 1000 lira da (1927-İngiltere basımı) satılacak.

Ön yüzünde Atatürk portresi, arka yüzünde ise Sakarya Demiryolu Hattı bulunan ve harf devriminde önce basıldığı için Osmanlıca olan banknot, tedavülde olduğu dönemde bin tane Cumhuriyet altınına karşılık gelmesiyle de dikkati çekiyor.

15 BİN 347 ADET BASILDI

Araştırmacı-Yazar Necati Doğan, yaptığı açıklamada, paranın dönemin Maliye Bakanı Mustafa Abdülhalik Renda imzasıyla 15 bin 374 adet basıldığını belirterek, tedavülden çekildiğinde 23 tanesi Merkez Bankasına dönmeyen paralardan 7 tanesinin günümüzde bilindiğini söyledi.

“1. Emisyon 1000 liranın değerini, Cumhuriyetin ilk ve en değerli parasının olmasının yanında, çok nadir bulunabilmesi de etkiliyor” diyen Doğan, şu bilgileri verdi:

“Bu para 18 Nisan 2010'da 275 bin liradan müzayedeye çıkarılmış ama o zaman alıcı bulmamıştı. Şimdi ise daha kapsamlı bir müzayedede 25 bin lira indirim yapılarak satışa çıkacak. Yurt dışından koleksiyonerlerin de ilgi göstereceği bu müzayedede paranın satılma ihtimali oldukça yüksek.”

Haberin Devamı