Sağlık En fazla mobbing sağlık sektöründe

En fazla mobbing sağlık sektöründe

Paylaş
En fazla mobbing sağlık sektöründe

Mobbing iş yerinde bir kişi ya da grup tarafından hedef seçilen kişiye statüsünün sarsılması amacıyla yapılan psikolojik saldırı anlamına geliyor. Mobbing en çok sağlık sektöründe yaşanıyor

Mobbing ile Mücadele Derneği Başkanı Hüseyin Gün, bugüne kadar 42 bin mobbing şikayeti aldıklarını, en fazla şikayetin sağlık sektöründe olduğunu açıkladı. Gün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mobbingin Türkiye’de 2002 yılından sonra duyulmaya başlandığını belirtti. Mobbingin "iş yerinde bir kişi ya da grup tarafından hedef seçilen kişinin hukuk ve etik dışı yollarla belirli bir süre, sistematik ya da tekrarlanan eylem, işlemlerle psikolojik saldırıya uğraması sonucu ekonomik, sosyal ve psikolojik statüsünün sarsılması ve yok edilmesi" anlamına geldiğini ifade eden Gün, bu tarz bir saldırının ruhsal sorunlara neden olduğunu vurguladı.

Haberin Devamı

'42 BİN ŞİKAYET ALDIK'


Mobbingin daha çok aşağılama, rencide etme ve küçük düşürme şeklinde yapıldığını kaydeden Gün, bu yollarla kişinin utandırılarak iş yerinden uzaklaşmasının sağlanmaya çalışıldığını dile getirdi. Bu tarz bir mağduriyet yaşayan kişiye en iyi şekilde yardımcı olmaya çalıştıklarını anlatan Gün, "Türkiye genelinde bugüne kadar 42 bin şikayet aldık. Şikayetlerde sağlık sektörü birinci sırada. İkinci sırada eğitim sektörünün üniversiteye kadar olan bölümü, üçüncü sırada akademisyenler, dördüncü sırada finans sektörü, beşinci sırada da üniformalı meslekler dediğimiz asker ve polis geliyor" diye konuştu.

MOBBİNG İLE MÜCADELE

Gün, mobbing uygulamalarının disiplin cezası, tutanak tutma gibi yöntemlerle hukuksal zemine dayandırılmaya çalışıldığının altını çizerek, yapılanların tamamen hukuksuz ve etik dışı olduğunu anlattı. Mobbingin ispatlanması zor gibi görünmemesi gerektiğine dikkati çeken Gün, uzman bir kişinin yardımıyla psikolojik tacizin ortaya çıkartılabileceğini söyledi. Gün, "Mobbing mağduru korkmamalı, cesur olmalı. Yapılanın bir suç olduğunu, bunun mücadelesini verdiğinde de başarıya ulaşacağını bilmeli. Kendisini suçlu ilan etmemeli. Kişi mobbing mağduru olabilir ama mağdur olarak kalmamalı" dedi. Hüseyin Gün ayrıca konuyla ilgili yasal düzenlemelerin de yapıldığını hatırlatarak, mobbingin cezai yaptırımının olduğunu sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

AA