Sağlık En itibarlı meslek doktorluk

En itibarlı meslek doktorluk

Paylaş
En itibarlı meslek doktorluk

İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nün geliştirdiği Mesleki İtibar Skalası'na göre, Türkiye'de en fazla itibarı bulunan meslek, tıp doktorluğu

TÜBİTAK'ın desteğiyle İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nün geliştirdiği Mesleki İtibar Skalası ile Türkiye'de mesleklerin toplumdaki itibarı sıralandı. Mesleklerin itibarı ile kazanç seviyeleri arasında yakından bir ilişki gözlemlenirken, bir işte aranan özelliklerin başında "iyi bir ücret" geldi.

Türkiye’de 32 ilde 2 bin 500 kişi ile yapılan anketlere dayanarak gerçekleştirilen araştırmadan ilginç sonuçlar çıktı. Elde edilen skalaya göre, Türkiye'de en fazla itibarı bulunan meslekler, tıp doktoru, üniversite profesörü, hakim, öğretmen, diş hekimi, general, vali, yüzbaşı, büyükelçi ve mimar meslek grupları oldu.

Milletvekilliği 22. itibarlı meslek grubu olurken, katılımcılara göre hemşirelik, belediye başkanlığı ve avukatlık gibi meslekler milletvekilliğinden daha itibarlı meslekler olarak sıralandı.

EN AZ İTİBARI OLANLAR ARASINDA DANSÖZLÜK VE FALCILIK DA VAR

En az itibarı bulunan mesleklerin başında ise dansözlük gelirken, oryantal mesleği sırasıyla, astrolog, falcı, seyyar satıcı, otopark görevlisi, hamal ve çamaşırcı meslekleri izledi.

Cinsiyete göre yargıların değişebileceği astrolog, falcı, dansöz, temizlikçi gibi mesleklerle ilgili puanlamalar erkekler ve kadınlar arasında farklılık gösterdi.

İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Lütfi Sunar'ın öncülüğünde gerçekleştirilen ve birinci safhası tamamlanan ve ikinci aşamasındaki çalışmaları devam eden araştırma projesinin neticesinde Türkiye’ye mahsus bir sosyoekonomik statü (SES) endeksi geliştirilmesi hedefleniyor.

Haberin Devamı

AA